Home page
Haber Menüsü


Ecyad Kalesi için UNESCO devrede
 
UNESCO, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma tarihi Ecyad Kalesi’nin Suudi Arabistan tarafından yıkılması ile ilgili Riyad yönetiminden ayrıntılı bilgi istedi.  

 
Riyad
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Ocak—  Suudi Arabistan yönetimi ise kelenin yıkım kararının, ülke egemenliğiyle ilgili bir konu olduğunu savundu. Okaz gazetesinin haberine göre, Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye’nin protestosunun da S.Arabistan’ın iç sorunlarına müdahale olduğunu ileri sürdü. Suudi yönetimi, kalenin yıkılmadığını iddia ederek, tarihi yapının parçalandığını ve bir başka yerde yeniden inşa edileceğini öne sürdü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  UNESCO Kültürden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Munir Bouchenaki, yaptığı açıklamada, Kalenin yıkıldığı yolundaki haberleri üzüntüyle karşıladıklarını belirtti ve Riyad yönetiminin yanıtını beklediklerini söyledi. Arabistan’ın, kendi topraklarında bulunan Ecyad Kalesi’ni uluslararası kültür varlıkları koruma listesinde göstermediğini kaydeden Bouchenaki, bu yüzden UNESCO”nun doğrudan girişimde bulunamadığına dikkati çekti.
‘Kabe’yi de mi yıkacaklar?’
Bouchenaki, Suudi Arabistan’ın kültür varlıklarının korunması ile ilgili listeye dahil olması için, Ecyad dahil hiçbir tarihi eser göstermediğini anımsatarak, Riyad’dan gelecek yanıt üzerine nasıl bir girişimde bulunulacağının kararlaştırılacağını söyledi. UNESCO yetkilisi, Riyad’ın konu ile ilgili işbirliğini kabul etmesi halinde, Ecyad Kalesi’nin olduğu bölgeye bir heyetin gönderilebileceğini duyurdu. Suudi Arabistan, kültür varlıklarının korunması ile ilgili olarak 1972 yılında kurulan uluslararası sözleşmeye 1978 yılında taraf olmuştu.
       
SUUDİLER: AMAÇ HACILARA İYİ HİZMET
       Londra’da Arapça yayınlanan El Hayat gazetesine açıklama yapan Suudi Arabistanlı yetkililer, Ecyad Kalesi’nin her yıl sayıları sürekli artan hacılara daha iyi hizmet sunulması amacıyla yıkıldığını bildirdi. Suudi yetkililer, Türkiye’nin yıkıma gösterdiği tepkiyi de eleştirdi ve bunun Müslümanların çıkarına hizmet etmediğini savundu.
Mekke’deki Osmanlı kalesi yıkıldı

       El Hayat’ta yer alan açıklamalara göre, kalenin yerine aralarında beş yıldızlı bir otelle bir alışveriş merkezinin de bulunduğu 11 gökdelen inşa edilecek. Usame bin Ladin ailesinin üstlendiği ve 533 milyon dolara mal olması beklenen projenin 2006 yılına tamamlanması bekleniyor.
       
‘TÜRKİYE İSLAM MİRASINI TARTIŞAMAZ’
       Suudi Arabistan’ın Okaz gazetesi de Türkiye’nin İslam mirasını tartışacak durumda olmadığını ileri sürdü. Okaz, “askeri bir kararla tarihini silmekte tereddüt etmeyen Türkiye’nin, İslam ve insanlık mirasını korumaktan söz edecek en son ülke” olduğunu yorumunda bulundu. Suudi yetkililerden resmi bir açıklama gelmemesine rağmen, genellikle Suudi yetkililerin görüşlerini yansıtmasıyla bilinen Okaz gazetesinin haberinde, Ecyad Kalesi’nin kutsal bir yapı olmadığı ve Suudi hükümranlığının kararıyla yıkıldığı belirtildi.
Dışişleri: Suudilere uyarı yapılmıştı

        Okaz, Türkiye’de, Ecyad Kalesi’nin yıkılmasıyla Afganistan’daki Taliban hareketinin Buda heykellerini yıkması arasında bağlantı kurulmasını da eleştirerek, Ankara’nın bu karşılaştırmayla ‘cahilce ve düşmanca’ davrandığını öne sürdü.
       
YIKIM İNGİLİZ BASININDA
       Suudi Arabistan’ın Mekke kentindeki 350 yıllık Osmanlı eseri Ecyad Kalesi’ni buldozerlerle yerle bir etmesi, İngiliz gazetelerinde de geniş yer aldı. The Daily Telegraph gazetesi, haberi “Suudiler Kaleyi Taliban Türü bir Vandalizmle Yıktı” başlığıyla duyururken, Türkiye’nin kültür mirası bir tarihi yapıya yönelik katliam karşısında tepki gösterdiği belirtildi.
        The Times gazetesi de “Tarihi Kale Suudiler Tarafından Yerle bir Edildi” başlıklı haberinde, kalenin Usame Bin Ladin’in ailesinin bölgede inşa edeceği bir toplu konut alanı için yıkıldığını belirtti. Ecyad Kalesi’nin yerinde, Bin Ladin ailesine ait inşaat şirketinin konut ve alışveriş merkezi ile otel de inşa edeceğini duyuran gazete, kalenin arkeologlar tarafından Mekke’nin en önemli tarihi eserlerinden biri kabul edildiğini bildirdi.
       
YENİDEN İNŞA EDİLECEKMİŞ
       Öte yandan Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı Salih Bin Abdülaziz Bin Muhammed El-Şeyh, “Türk yetkililerin, Suudi Arabistan’ın kaleyi yıkmasını protesto ettikleri haberlerine şaşırdığını” belirterek, “Ecyad Kalesi’nin bir projeye yer açılması için başka yere taşınmasına karar verildiğini” söyledi. Suudi yönetiminin onayladığı icraatın, kalenin, yeniden inşasını mümkün kılacak detaylı planlarla birlikte kaldırılması olduğunu belirten Şeyh, “Bunun muhafaza etmek olduğu” görüşünü savundu. Mekke’yi savunmak için küçük kayalardan ve çamurdan yapılan kalenin, çok eski olmadığını ve çok dayanıklı tasarlanmadığını belirten Bakan Şeyh, Suudi Arabistan’ın kalenin olduğu bölgeye Mekke’ye gelen hacıların yararlanması amacıyla bir kompleks yapacağını söyledi.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları