Home page
Haber Menüsü


 
Stok eritme hedefi Kasım’da üretimi yavaşlattı
 
Kasım ayında KDV indirimleri ve çeşitli tüketimi canlandırmaya yönelik kampanyalar ile satışlarının artacağını öngören kuruluşlar, üretimlerini arttırmak yerine stokları ile tüketim artışını karşılamayı tercih ettiler.
 
Kerem Alkin
NTV-MSNBC
 
8 Ocak—  Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından bugün açıklanan sanayi üretimi verileri, Kasım ayında sanayi üretiminde Temmuz ayındaki seviyeden sonra görülen toparlanmanın durduğunu gösteriyor. Şubat ayında krizin yaşandığı dönemde bu yılın en dip seviyesini gören sanayi üretim endeksi, Ocak ayının geleneksel düşük üretim verisi gözardı edilir ise, krizden sonraki ikinci düşük verisini 90.1 puan ile Temmuz ayında göstermişti.

   
 
       
   
MSNBC News Sanayi üretimi yüzde 14 daraldı
MSNBC News JP Morgan'dan enflasyon morali
MSNBC News 2001'i % 88.6 enflasyonla uğurladık
MSNBC News IMF: 2002'de büyüme % 4.1, enflasyon 46.4
MSNBC News Niyet mektubunda büyüme hedefi %3
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Temmuz ayından ekim ayı sonuna kadar ise 8.8 puanlık bir toparlanma olmuştu.


       
       
KASIM’DA YÜKSELİŞ BEKLENİYORDU
       Türkiye’de sanayi üretimindeki geleneksel trend Kasım ayında da üretim artışının devam etmesi yönündedir. Nitekim, 2000 yılının Kasım ayında sanayi üretimindeki yükseliş sürmüştü.
       Kasım sonunda patlak veren krizin aralık ayı sanayi üretim performansı üzerindeki etkisi ise radikal oldu. 2001 yılında da temmuz ayından itibaren benzer bir trend devam etmekteydi.
       Bu nedenle, ekonomistler Kasım ayında da toparlanmanın devamını ve üretim indeksindeki yükselişin sürmesini beklemekteydiler.
       Buna karşılık, açıklanan veriler 0.2 puanlık bir gerilemenin söz konusu olduğunu, daha kestirme bir ifade ile Kasım ayında üretimin yerinde saydığını gösteriyor. Oysa, ekonomistler üretimde toparlanma sürecinin kasım ayında da devam edeceğini bekliyorlardı.
       
STOKLAR ERİYOR
       Bu gelişme, olumsuz olarak algılanabilir. Ancak, üretim kesiminin burada izlediği taktiği göz ardı etmemek lazım. 2001 yılında işsizlik ve enflasyon ile birlikte satın alma gücünde ortaya çıkan daralma, üretimdeki kısılmaya rağmen mevcut stokların eritilmesini gerektiriyordu.
       Kasım ayında hayata geçirilecek KDV indirimleri ve tüketimi teşvik edici fiyat indirim kampanyalarının tüketimde yaratacağı olası hareketlenme, anlaşılan stokları eritmek amacıyla değerlendirilmiş gözüküyor. Dolayısı ile, sanayi üretiminde kasım ayındaki duraklamayı, olumsuz bir gelişmenin işareti olmaktan çok, stokların eritilmesine yönelik bir taktiğin parçası olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır.
Bir önceki yıla göre gerileme yüksek.

       Bir önceki yılın sanayi üretim performansı ile karşılaştırıldığında, yılın 4. çeyreğini temsil eden Ekim-Aralık döneminin iki ayında sanayi üretimindeki bir önceki yıla göre gerileme yüzde 13’ün üzerinde gerçekleşti. Dolayısı ile, 4. çeyrekte sanayi üretimi büyüme açısından önemli bir gerileme gösterecek.
       Ancak, 2000 yılının aralık ayı üretim indeksi değeri 98.2 puan olduğundan, aralık ayında sanayi üretim endeksi 98.3 puanlık bir performans bile yakalasa, yani kasım ayına göre gerilese bile, bir önceki yılın aralık ayından daha iyi bir indeks değeri olacak.
       
ARALIK’TA PERFORMANS POZİTİF OLABİLİR
       Bu nedenle, Aralık ayında bir önceki yıla göre performans pozitif olabilir. Bu durumda, Ekim ve Kasım aylarındaki yüzde 13’ün üzerindeki gerileme ile Aralık ayındaki pozitif artışın delgelenmesi durumunda, 4. çeyrek sanayi üretim gerilemesi yüzde 9’a kadar düşebilir.
       Bununla birlikte, 2001 yılının 4. çeyreğinin büyüme oranının da, tarım ve inşaat gibi sektörlerin durumu dikkate alınır ise, yüksek oranda bir negatif değere ulaşacağı anlaşılıyor. Bu nedenle, yılsonu için için tahmin edilmiş olan yüzde 8.5’lik gerileme oranının gerçekleşmesinin kasım ayı sanayi üretim verilerinin açıklanmasından sonra bir adım daha kuvvetlendiği söylenebilir.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları