Home page

Haber Menüsü


Tayfun Öneş
Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Spikerlerden inciler...
 
Burada okuyacaklarınız, Türkçe dilbilgisi hatalarının yer aldığı cümlelere ağırlık verilerek hazırlanmış bir çalışma değil. O konuyu ayrı bir yazıma saklayıp sizleri birbirinden ünlü spikerlerimizle başbaşa bırakıyorum.
 
NTV-MSNBC
 
7 Ocak—  Futbola verilen ara yetmiyormuş gibi, bir de yağan kar yüzünden iyiden iyiye “ev kuşu” olduk, çıktık. İstanbul’da oturanlar, yıllardır bu kadar yoğun kar yağışı görmemişlerdi. Aslında pencereden dışarıya bakınca, insanın futbol değil, şiir yazası geliyor ama, o işi şairlere bırakıp biz yine futbola dönelim. Futbola ve günlük yaşamlarımıza zoraki olarak verilen bu arayı fırsat bilerek uzun zamandır yazmak istediğim bir konuya geçmek istiyorum.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir yerlerde yazı yazmaya karar verdiğim dönemde, hem okuyucuya saygıda hem de güzel Türkçe’mize sevgide ve özende kusur etmemiş olmak için yıllar önce, lisede edebiyat hocam olan, değerli insan Münir Aysu’nun (tabir yerindeyse) yeniden başına ekşimiş, “Hocam, bana doğru dilbilgisi ile düzgün Türkçe’nin kurallarını bir daha anlatır, en azından bu işin püf noktalarını özetler misiniz?” demiştim. Çok geçmeden, bu işin reçetesinin o kadar kolay olmayacağını anladım ve emeklilik yıllarının tadını çıkarmaya çalışan hocamın yakasını bıraktım. Ancak, sağolsun o, bu uğurda yıllarını harcadağından, benim yakamı bir türlü bırakmıyor ve elektronik posta vs. yoluyla da olsa mutlaka bana ulaşıp her yazımdan sonra en az birkaç tane hatamı yüzüme vurarak, beni azarlamaya devam ediyor.
       Gerçekten de ne kadar çabalarsam çabalayayım, bir yazıyı hatasız Türkçe ile tamamlamak bir türlü mümkün olamıyor. Geçenlerde, bir konuşmamızda bir itirafta bulunarak beni biraz olsun sevindirdi : “Sen bu konuda yine iyi sayılırsın... Ya, o, anlı şanlı spiker ya da yorumcuların yıllardır mikrofon başına geçerek söylediklerine, yaptıkları yanlışlara ne demeli? Türkçe’yi katlediyorlar ve maalesef o insanlar, bu konuda dinleyiciye örnek olması gereken kişiler... Her yazında bir şeyleri eleştiriyorsun, bir de bu konuyu ele almalısın” dedi.
       “Bunun için ayrıca bir çalışma yapmak, özel bir repertuvar oluşturmak, maçları seyrederken aynı anda radyodan nasıl anlatıldığına falan dikkat etmek lazım” deyince, “Merak etme, çok zorlanmazsın! 3-5 maçı radyodan anlatılırken dinlemen yeterli olur. Hem böylece bir iki pozisyon sonrasında, maçları tarafsız anlatması gereken spikerlerin fanatikliklerini nasıl dışa vurduklarını ve kimin hangi takım taraftarı olduğunu da hemen anlamış olursun” diyerek bu konudaki ısrarını sürdürdü.
       
       İşte, tam da bu konuda bir şeyler yazacağıma dair söz verdiğim sırada, bir arkadaştan bir e-mail aldım. Elden ele dolaşan türden olan, yani çıkış kaynağı belli olmayan bu mail’in kim tarafından yazıldığını anlamak ve sizlere kaynak belirterek aktarabilmek için çok uğraştıysam da maalesef başarılı olamadım. Bu bakımdan özür diliyor lafı daha fazla uzatmadan maç sırasında yapılan komik yorumların yer aldığı bir dizi anlatım harikalarını(!) sizlere aktarmak istiyorum.
       Ve burada okuyacaklarınız, sevgili hocamın aslında kastettiği gibi, Türkçe dilbilgisi hatalarının yer aldığı cümlelere ağırlık verilerek hazırlanmış bir çalışma değil. O konuyu ayrı bir yazıma saklayıp sizleri birbirinden ünlü spikerlerimizle başbaşa bırakıyorum.
       ......
       “Bağırıyorummm, haykırıyorummm hatta sevinçten çıldırıyorummmm”
       Ercan Taner, Galatasaray-Leeds United maçının bitiminde...
       
       “Hami dandi’ye “dan!” diye çaktı...”
       Ümit Aktan, Dundee United-Trabzon maçında, Hami’nin golünden sonra...
       
       Ümit Aktan, Grasshoppers-Galatasaray maçında :
       “Gollerimizi Hagi ile Arif attı sayın seyirciler. Bu tablo bana büyük Türk Bestecisi Hacı Arif Bey’i hatırlatıyor, nedense..?”
       
       “Zaten bizim Neuchatel’den de 5 tane çocuğumuz var!”
       Ümit Aktan
       
       Galatasaray’ın Werder Bremen’e, deplasmanda 2-1 yenilmesinden sonra umut verici bir skor olduğu için, sevinçli bir halde Mustafa Denizli’nin yanına koşan Bülent Karpat:
       “Mustafa, iki, bir daha kaç eder?”
       
       “Tugay vurursa gol olur, vuruyoooor, aut...”
       Bülent Karpat
       
       Maç: İngiltere-Türkiye
       Yayın: TRT
       Spiker: Abidin Aydoğdu
       Skor: 8-0
       8. gol sonrası:
       “Vay! anasını sayın seyirciler, bir gol daha yedik..!”
       
       Kanal: TRT 1 , Barcelona-Real Madrid maçı oynanıyor. Maçın özelliği, Luis Figo’nun Barcelona’dan Real Madrid’e transfer olduktan sonra Real formasıyla ilk kez Nou Camp Stadına çıkıyor olması. 100bin küsur Barcelona seyircisi Figo’ya her top gelişinde protesto ediyor ve maçı anlatan Yalçın Çetin incileri sıralıyor:
       - evet az önce ekranda Figo yoktu ama uğultusundan onu hissedebiliyorsunuz!
       - İspanyol Televizyonu göstermiyor ama tribünlerde Figo’nun pek de iç açıcı olmayan posterleri var, sayın seyirciler...
       
       Euro2000, Türkiye çeyrek finale çıkmış, Hüseyin Başaran Ömer Üründül’le rakibimiz Portekiz hakkında tartışıyor:
       “Şimdi bu Portekiz’de Figo diye bir arkadaş var…”
       
       Maç: Kocaelispor - Beşiktaş
       Yayın: TGRT
       Spiker: (yine) Ümit Aktan
       “Amokachi malvarlığını içine soktu...”
       (Amokachi altın zincirini formasının içine sokmuştur...)
       
       Fenerbahçe-Karşıyaka maçı, Öztürk Pekin :
       “Aygün kaleci ile karşı karşıya... Aygün... Aygün!!...At onu Aygün!!!!....Ahaha! gooooll!!!!....Eehehooe ee e e... Yani futbolun guzelliği için at Aygün, seyir zevki için at...”
       
       “Hakan, önünde kocaman bir kale, bir plase yapsan yetecek gole...”
       İlker Yasin (1995). Euro96, grup eleme maçı, İsviçre-Türkiye (1-2), Hakan şükür bir gol pozisyonunu kaçırdıktan sonra...
       
       Can Bartu, atv’de Beşiktaş maçını yorumlarken:
       “Walsh ikinci yarı çok etkisiz, kendisini oyunda hiç göremiyorum...”
       (Walsh devre arasında oyundan çıkmıştır...)
       
       Parma ile İnter arasında oynanan İtalya Kupası maçı, kanal TRT1. Parma takımı coşmuş maçı 6-1 önde götürüyor. Maçı anlatan Hüseyin Başaran da coşmuş, Parma’nın her atağında “yedinci gol mü geliyorrr?” diye bağırıyor. Son dakikalarda hepten çığrından çıkıp aşağıdaki kelime oyunlu cümleleri sarfediyor:
       “Parma yine atakta... Cünyır... Cünyırrrr... Yedi mi? Yedi miii? Yemediiiiiii. Kaleci Ballotta yemedi bu golü!”
       (Aynı e-mail’de, Hüseyin Başaran’ın bu espiriyi yaptıktan sonra mikrofonu kapatıp kendi espirisine güldüğü iddia edilmekte...)
       
       Manchester Utd.-GS maçında Cantona Stumpf’a yaptığı faulden sonra özür dilerken:
       “Bir Fransız, bir Almandan, bir Türk ve bir İngiliz takımlarının maçında özür diliyor!”
       Ümit Aktan
       
       Manchester Utd-GS maçının bitişini yine Ümit Aktan’dan dinliyoruz:
       “Bu 90 dakikada üç sıfır.....lık bir Manchester galibiyetini bile az gören seyirciye karşı, üç iki.....lik bir Galatasaray galibiyetinin sevincini yaşarken, maçı üç üç bitirmenin üzüntüsünü yaşıyoruz”
       
       Hüseyin Başaran, Şili-Brezilya maçını anlatıyor, sürekli Zamorano ile Ronaldo’yu karıştırıyor. 4-1 biten maçın 3. golünü atan Ronaldo’nun golü attığı an :
       “Zamorano sıyrıldı, Zamorano, Zamorano ve goool. Zamorano’nun golü (kısa bir sessizlik) yine ‘Zamorano’ dedim, sayın seyirciler!”
       
       20000/2001 sezonu Şampiyonlar Ligi, çeyrek final maçı. Galatasaray-Real Madrid karşı karşıya... Radyodan anlatan : Ümit Aktan, maç, 2-0’dan 3-2’ye döndükten sonra:
       “Hagi yine yokluyor kaleyi. -Ümit, Hasan ve Jardel’den sonra Casillas’a bir ampul de ben takacagim- diyor. İspanya’da da varız Real Madrid. Madrid’de de varız, orada da takarız!”
       
       “Ee tabii, sevgi olayı Ercan!” (Collina oyundan çıkan Hagi’nin elini sıkınca Tanju Çolak’ın Ercan Taner’e söylediği sözler...)
       
       İlker Yasin, Oliviera’nın “hat-trick” yaptığı Belçika-Türkiye maçı esnasında:
       “Evet sayın seyirciler, elin zencisi, elin arabı ‘hat-trick’ yapıyor, bizim Hakan’ımız, bizim Oktay’ımız uyuyor...”
       
       Turgay Şeren Antep’te oynanan G.Antep-GS maçı ertesinde yorumluyor:
       “Yalnız şöyle de bi olay oldu, bi pozisyonda Emre topu aldı, orta sahadan gitti, gitti Batistuta(!) ona öyle bi vurdu ki, hakemin oarda faulu verip Batistuta’ya(!) bi de kırmızı kart çıkarması lazımdı. Ama o naaptı? Oyunu devam ettirdi Batistuta(!) da bütün maç tekme attı...”
       
       Abidin Aydoğdu Danimarka-Fransa maçını anlatıyor...
       Zidane koşarken topa basar ve düşer: “Evet Zidane’dan fantastik hareketler”
       Peter Schmichael bir pozisyonda sakatlanır ve ayağa kalkamaz:
       “Schmichael 39 yaşında... Acaba yaşlılıktan mı yerde kaldı, yoksa gerçekten mi sakatlandı..?”
       Yanlış karar veren hakemi seyirciler protesto eder... “Bu dünyadaki en yalnız insanlar hakemlerdir, sevgili seyirciler... Bu dünyanın her yerinde böyledir!”
       
       Akın Göksu, Meltem TV’de Peruggia-Trabzonspor arasında oynanan UEFA Kupası maçını anlatıyor. Bir ara yorumcu Hüseyin Tok’un ismini karıştırıyor:
       “Evet sayın Top... Eee top? Top sahada.. Sayın tok...”
       Aynı maçta, Trabzon 3-1 öne geçince İtalyan taraftarlar ellerine ne geçerse sahaya atar, yan hakem can havliyle bayrağını atıp sahanın ortasına kaçar. Bizim oyunculardan biri işgüzarlık olsun diye yerdeki bayrağı alıp hakemlere getirirken :
       “Evet, işte görüyorsunuz sayın seyirciler, sahaya Galatasaray bayrağı atmışlar!!”
       
       Galatasaray-Milan maçı (Sabri Urgan anlatıyor):
       “Capone’un vuruşu ve top direğin ah üstünden dışarı gidiyor sayin seyirciler. Resmen, “ah” üstü bu, az üstü diil sayın seyirciler!”
       
       25.07.2001 tarihinde oynanan Galatasaray-Vllaznia, Şampiyonlar Ligi 2. öneleme turu ilk maçı. Maç Kanal D’den yayınlanıyor ve İlker Yasin anlatıyor:
       “Ahh! Arif... Orda döndün mü vuracaksın...Taaak!”
       “Ümit Karan, boyu 1.81 olmasına rağmen taymingi iyi, iyi vuruşuyor toplarla”
       
       G.Rangers-Fenerbahçe maçında Fener’in kaçırdığı bir pozisyondan sonra Ziya Şengül:
       “Bu... Bu... Bu gol katliamı başka bir şey değil..!”
       
       Tarih 19/09/2001, Maç, Psv Eindhoven-Galatasaray maçı :
       (yağmur yağmış, saha ıslak ve ağırdır)
       “Dileriz bu yağmur cimbom’un gol çiceklerini sulamak icin yağıyordur!”
       (Söz konusu e-mail’de bu sözlerin kime ait olduğu yazmıyor ama bana buram buram Ümit Aktan kokuyor gibi geldi.)
       
       Yıl 1988, GS-Monaco çeyrek final maçı, Prekazi’nin unutulmaz golü radyodan Orhan Ayhan tarafından şöyle anlatılır:
       “Prekazi geliyooooor, vuruyoooooor, ohhhhha! be Prekazi bu ne beee!”
       
       Fenerbahçe-Lyon maçı sonrasında, verilmeyen penaltı pozisyonu hakkında yorumculardan biri “yüzde yüz penaltıydı” cümlesini kullanır. Bunu duyan Ali Sami Alkış:
       “Ne yüzde yüzü?? Binde bin, binde bin!”
       .....
       Yukarıda geçen örneklerin gerçek olup olmadıkları konusuna gelince: Ben, en az 3 örneği bizzat hatırlayanlardanım. Eminim, siz de okurken bir çoğu için: “Aa! ben bu maçı dinlemiştim! Valla aynen öyle demişti” demekten kendinizi alamamışsınızdır.
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları