Home page
Haber Menüsü


Büyük projeler bu yıla kaldı
Türk ekonomisinin 2001 yılında yaşadığı olumsuzluk sonrası 2002 yılına sarkan öncelikli bazı yatırım projelerinin yeni yılda yeniden gündeme getirilmesi konusunda ilgili kuruluşların çalışmaları devam ediyor.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
1 Ocak— Ekonomide 2001’in krizlerle geçmesi sonrası, 2002 yılına sarkan öncelikli bazı yatırım projelerinin yeni yılda yeniden gündeme getirilmesi konusunda çalışmalar hızlanıyor. Bütçe dışı kaynaklardan gerçekleştirilmesi planlanan ulaştırma, enerji, savunma ağırlıklı bir dizi proje, özellikle uyum yasalarına işlerlik kazandırılması ve dış kredi kuruluşlarının Türkiye’ye vereceği referans sonrası daha kısa sürede gerçekleşme imkanı bulacak.

   
 
       
   
MSNBC News Bakü-Ceyhan Projesi hızlanıyor
MSNBC News Krizden GAP Projesi de etkilendi
MSNBC News YİD projelerine yeni garanti sistemi
MSNBC News A400 projesi TAI'nin önünü açacak
MSNBC News Yatırım izinleri 3 ayda verilecek
MSNBC News ATO: 'Yarım kalan yatırıma 130 milyar $ harcandı
MSNBC News Yabancıya Yatırım Ajansı kuruluyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF ile yapılacak anlaşma sonrası uluslararası kredi kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesiyle bir süre dondurulan yatırım projelerinin yeniden gündeme gelmesi planlanıyor. Türkiye’yi 21.yüzyıla taşıyacak olan ve önceliği ulaştırma, savunma, enerji sektöründe yeralan yatırım projelerin bugünkü yatırım tutarının yaklaşık 10 milyar dolar civarında olması bekleniyor.
       
ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ
       İlgili firma gruplarınca bu yıl içinde yapılan görüşmelerde kredi bulma olasılığı olan ve ilgili kuruluşlar tarafından uluslararası düzeyde ihaleye çıkarılan ulaştırma sektörüne ait üç önemli projenin yeni yılda yapım aşamasına gelmesi bekleniyor.
       Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı DLH Genel Müdürlüğü ile TCDD Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Ankara-İstanbul çift hat demiryolu yapımı ile mevcut demiryolunun modernizasyonu için bazı yabancı firmalarının kredi tekliflerini ilgili bakanlığa sundukları öğrenildi.
       Ayrıca yine bu sektörde Türkiye’nin Türk cumhuriyetleri ile ticari ve ekonomi işbirliğine önemli katkı sağlayacak olan Kars-Tiflis demiryolu projesinin de bu yıl içinde ihale edilme aşamasına gelebileceği yetkililerce ifade ediliyor.
       Bakanlık yetkilileri, yaklaşık 500 milyon dolar tutarındaki projeye Çin firmalarının ilgi duyduklarını belirtiyorlar. Ankara-İstanbul demiryolu hattının modernizasyonunun da Hazine’nin gerekli kredi onayını vermesi halinde İspanya-Türk firma grubu tarafından 2002 yılında yapım aşamasına getirilmesi bekleniyor.
       Yine ulaştırma sektöründe İstanbul 3. Boğaziçi, Çanakkale köprüsü ve İzmit geçişi yatırımlarının da bütçe dışı kaynaklardan “yap-işlet-devret” sistemi ile inşa edilmesi öngörülüyor. Toplam yatırım tutarı 5 milyar doları bulan projelerin 2002 yılında dış kredi kuruluşlarının Türkiye’ye vereceği referans doğrultusunda kredili olarak gündeme getirilmesi öngörülüyor.
       
TÜP GEÇİT
        Bu yıl ayrıca dünyanın en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul tüp geçit projesinin de mühendislik, müşavirlik ve kontrolörlük çalışmalarının tamamlanması öngörülüyor. Japon kuruluşları tarafından finanse edilecek olan mühendislik çalışmalarının ardından yaklaşık 2.5 milyar dolar tutarındaki “Marmaray” sisteminin yapımının yerli ve yabancı firmalar arasında ihale edilmesi öngörülüyor.
       
HELİKOPTER PROJESİ
        2002’de ayrıca yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarında 50 adet “atak” helikopterlerin yapımına yönelik nihai anlaşmanın da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın öz kaynaklarından karşılanacak olan bu yatırımın finansmanında herhangi bir sorun bulunmuyor.
       
ENERJİ PROJELERİ
        2002 yılında Türkmenistan, İran ve Rusya’dan ithal edilecek doğalgazı tüketim birimlerine taşıyacak olan boru hatları yapımına da kredi bulunması halinde Türkiye’deki doğalgaz tüketimi daha da yaygınlaştırılacak.
       BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nün ithal gazı Güneydoğu ile Doğu Anadolu ve Ege bölgelerine taşıyacak boru hatlarının yapımı için de ilgili firma gruplarının kredi bulma arayışları sürüyor. Kullanılabilir kredi bulunması halinde bu yıl bin kilometre uzunluğundaki doğalgaz boru hattı projesinin yapımına başlanmış olacak.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları