Home page
Haber Menüsü


Wall Street beklentilerle yükseldi
Ekonomininin düzeleceğine yönelik beklentilerin egemen olması, yılın son haftasında Wall Street başta olmak üzere borsalarda yükselişe neden oldu. Dow Jones Endeksi geçen hafta yüzde 1, Nasdaq Endeksi yüzde 2 arttı.
New York/Tokyo
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
29 Aralık— ABD ekonomisinin toparlanacağına yönelik beklentiler, Wall Street’te yükselişe neden oldu. 2002 yılını çıkış beklentileriyle karşılamaya hazırlanan Wall Street’te geçen hafta yüzde 1 yükseliş olurken, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq’da yükseliş yüzde 2 oldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Amerikan ekonomisindeki bazı iyileşmeler ve borsada 11 Eylül sonrası biraz toparlanmaya karşın, geçen Ocak ayında karşılaşılan sorunların çoğu aynı. ABD’deki şirketlerin karlılığının ve ülke ekonomisinin ve menkul kıymetler fiyatlarının durumunun hala fazla ümitvar olmayışı, muğlaklık ortamında, yatırımcılar ihtiyatlı davranıp 2001 yılının derslerini hatırlayacak. Borsada, öncelikle, beklentiler gerçekçi tutulup, hala büyük ölçüde geçiş dönemindeki piyasadan fazla ümitlenilmeyecek.
       
YÜZDE 15 YÜKSELİŞ BEKLENİYOR
       Wall Street’de gelecek yılın ortasında ekonomide canlanma ve menkul kıymetler fiyatlarında artışlara bel bağlanıyor, ancak, yatırımcılar 2001 için de aynı ümitleri beslemişler, borsa Ocak ayında yükselmiş, ancak, balon Şubat ayında sönmüştü.
       Borsada menkul kıymetler fiyatlarında yüzde 15 ve üzerinde artış bekleniyor, ancak, Amerikan ekonomisi 2002’de çok daha fazla yavaş büyürse bu beklenti boşa çıkabilir. Siyasi belirsizlikler, yeni savaş ve Amerikan topraklarında yeni terörist saldırıları ihtimali de borsayı alt-üst edebilir.
       Borsacılar, yeni yılda teknoloji ve yüksek teknoloji sektörü hisse senetlerinden kaçıp, portföylerini çeşitlendirerek, perakendecilik ve klasik sektörlerin hisse senetleri ve risk dağıtmak için Hazine bonosu ve tahvilleri ile bono ve tahvillere yönelmeye yatkın. Çünkü, portföylerini geçen yıl çeşitlendiren yatırımcı 2001’i iyi atlattı. Wall Street’te Dow Jones Endeksi geçen hafta 101.65 puan (yüzde 1) kazanarak 10,136.99 puana, Nasdaq Bileşik Endeksi 41.43 puan (yüzde 2.1) artışla 1,987.26 puana çıktı. Standard & Poor’s 500 Endeksi geçen haftayı 16.13 puan (yüzde 1.4) kazançla 1,161.02 puana yükseldi.
       
LONDRA’DA DA YÜKSELİŞ HAKİM
       Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nın (OPEC) üretimi kısma kararı üzerine, petrol şirketlerinin hisse senetlerinin değer kazanması ve Wall Street’teki artışların etkisiyle, Londra menkul kıymetler borsasında FTSE 100 Endeksi geçen hafta 83.2 puan artışla 5,242.4 puana yükseldi.
       Japonya’da mali kuruluşlarda krizin önlenmesi için kamu fonları aktarılacağı haberi üzerine, bankacılık sektörü hisse senetleri değer kazanınca, Nikkei Endeksi geçen hafta 207.17 puan artışla 10,542.62 puana çıktı. Ancak, Nikkei Endeksi geçen bir yılda 3,243.07 puan kaybetti.
       
DOLAR YÜKSELDİ
       Amerikan ekonomisine dair bazı olumlu göstergelere rağmen, ABD Doları, New York döviz borsasının Cuma günkü kapanışında önemli para birimleri karşısında geriledi. Dolar geçen hafta, Avrupa borsalarında önemli para birimleri karşısında değer kazandı.
       Yılbaşı Tatili öncesinde Japon Yeni, dolar karşısında değer kazandı. İşsizlik sigortası ödemesi başvuruları, dayanıklı tüketim malları siparişleri verilerinin beklenilenden daha iyi çıkması üzerine, dolar önce güçlendi, ancak, daha sonra geriledi.
       Tüketicinin Ekonomiye Güven Endeksi Kasım’da 84.9 puan iken Aralık’da 93.7’ye çıktı, halbuki, analistler bu veriyi 83 puan düzeyinde tahmin ediyordu. ABD’de yeni konut satışları Kasım’da yüzde 6.4 artışla, yaklaşık bir yılın en iyi performansını gösterdi. Kullanılmış konut satışları da Kasım’da binde 6 arttı. Analistlere göre, Yılbaşı Tatili dolayısıyla, Japonya’daki piyasaların dört gün boyunca kapalı olması, gelecek hafta öncesinde pozisyonlarını ayarlayan yatırımcıları Japon Yeni’ne yöneltti. Buna karşılık, Japon Yeni’nin zayıflığının devam edeceği yolundaki algılama pek değişmeyecek görünüyor.
       New York’ta Cuma günkü kapanışında dolar 131.63 yenden 131.24 yene gerilerken, euro 88.26 sentten 88.32 sente çıktı. Londra borsasında Pazartesi günü 88.77 sentten işlem gören euro, Cuma günkü kapanışta 88.06 sente geriledi.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları