Home page
Haber Menüsü


7 soruda Arjantin’de moratoryum
İyimserler, Arjantin’in 1998’de moratoryum ilan eden Rusya gibi hızla iyileşeceğini ve piyasalara döneceğini söylüyor.
NTV-MSNBC
25 Aralık— Uçurumun eşiğinde geçen aylardan sonra Arjantin sonunda moratoryum ilan etti ve 132 milyar dolarlık borcunun bir bölümünün ödemelerini askıya aldı. İyimserler, Arjantin’in 1998’de moratoryum ilan eden Rusya gibi hızla iyileşeceğini ve piyasalara döneceğini söylüyor. Kötümserler ise, kuvvetli bir devalüasyon ve ardından hiper-enflasyon dönemine dönüş ve artan bir yoksulluk öngörüyor. Latin Amerika’nın 3. büyük ekonomisinin yıllardır fakirleşen, çok acılar çeken halkı için moratoryumun ne anlama geldiği ise tam olarak tanımlanamıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Moratoryumla ilgili bazı sorular ve yanıtları:
       1- Arjantin, uluslararası sermaye piyasalarından uzun yıllar uzak mı kalacak?
       Mümkün, ancak büyük bir ihtimalle kalmaz. Rusya, 1998’deki moratoryuma rağmen 3 yıl içinde piyasalara dönmüştü. Borsası yükseliyor ve döviz rezervleri 40 milyar dolara yaklaştı. Güney Kore ve Meksika da benzer canlanmaları yaşadı. Ancak, şimdilik Arjantin’in ne zaman piyasalara dönerek finansman sağlayacağını şimdilik tahmin edemez.
       2- Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni görüşmeler yapabilir mi?
  ARJANTİN'İN BORÇ PROFİLİ
Toplam kamu borcu (30 Haziran 2001): 132.14 milyar dolar.
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2000): 284.5 milyar dolar.
Borç / GSYİH oranı: % 46.4
GSYİH'da paylar: İç tüketim (% 81), Yabancı doğrudan yatırımlar (% 10), Ticaret (% 9)
Kamu borcunun yapısı: Dış tahviller: 94.64 milyar dolar, İç tahviller: 3.76 milyar dolar, Krediler: 33.74 milyar dolar.
Para birimlerine göre kamu borcu: ABD Doları: 95.19 milyar dolar, Euro: 24.56 milyar dolar, Japon Yeni: 6.26 milyar dolar. Arjantin Pesosu: 3.95 milyar dolar. İngiliz Sterlini: 1.35 milyar dolar. Diğer: 819 milyon dolar.

       Yeni geçici Devlet Başkanı Alfredo Rodriguez Saa, ilk yardım talebini, ABD Başkanı George W. Bush ve İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar’a yaptı. Uzmanlar, devlet başkanının ya da yeni bakanlardan birinin kargaşa ve tatil döneminin atlatılmasından sonra IMF ile masaya oturacağını tahmin ediyor.
       3- Arjantin’in moratoryum kararı bir dalga olarak yayılabilir mi? Diğer gelişmekte olan ülkelerde ödememe yoluna gidebilir mi?
       Yayılmaz. Arjantin krizine en duyarlı piyasa komşusu Brezilya. Ancak para birimi Real, bundan birkaç ay önce Arjantin krizi derinleştiğinde değer yitirdi, son zamanlarda ise değer kazanıyor. Bankacılar, Arjantin krizinin Brezilya üzerindeki etkilerinin satın alınmış durumda olduğunu söylüyor.
       4- Arjantin moratoryumu şimdiye kadarki en büyüğü mü?
       Nominal olarak evet. Arjantin’in 132 milyar dolar kamu borcu var. Ancak Rusya’nın 1998’deki 40 milyar doları bulan iç tahvilleri üzerindeki moratoryumu piyasalarda şok dalgaları yaratmıştı.
       5- Moratoryumun sıradan insanlar için anlamı ne?
       Yaklaşık 4 yıldır süren durgunluk nedeniyle dip noktayı gören halk, moratoryum kararını memnuniyetle karşıladı. Arjantinliler, daha önceki Devlet Başkanı Fernando de la Rua’nın hükümetini birinci öncelik yaparak, ekonomiyi onarma ve yayılan yoksulluğu durdurma görevini ertelemekle suçluyor. Ancak, ayrıca birçok Arjantinliye göre, moratoryum kararı, hükümeti Peso’yu devalüasyona zorlayacak ve ülkeyi 1980’lerde yüzde 5.000’lere ulaşan hiper-enflasyon dönemine geri götürecek.
       6- Siyasi cephede istikrar sağlandı mı?
       Peronist Parti’den bir son dakika eleştirisi Rodriguez Saa’nın yemin etmesini geciktirdi. Saa, sadece yeni seçimlerin yapılacağı 3 Mart’a kadar görevde kalacak. Hükümetin alacağı halkı memnun etmeyen bir karar caddelerde yeniden protesto ve yağmalama görüntülerine neden olabilir.
       7- Arjantin’de iş yapan yabancılar du durumdan nasıl etkilenecek?
       Yabancılar işlerini şimdilik askıya aldı. Aslında, Home Depot ve Iveco gibi yabancı yatırımcılar geçen aylarda ülkeyi terkettiklerini açıkladılar. Olası bir devalüasyon bu ülkeyi hem yabancı yatırımcılar hem de turistler için daha ucuz hale getirecek. Şu anda özellikle başkent Buenos Aires’teki fiyatlar ABD ve Avrupa’daki kentler ayarında hatta daha yüksek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları