Home page
Haber Menüsü


Asgari ücret net 163 milyon lira
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2002 yılının ilk yarısında uygulanacak asgari ücreti belirledi. Asgari ücret brüt 222 milyon 750 lira, net 163 milyon 563 bin lira olarak belirlendi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
26 Aralık— Asgari ücret 2002 yılının ilk altı ayı için brüt 222 milyon 750 lira olarak belirlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun altıncı toplantısı ardından açıklama yapan Çalışma Genel Müdürü Ömer Benokan, 1 Ocak-30 Haziran arasında uygulanacak asgari ücretin net 163 milyon 563 bin lira olduğunu açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Asgari ücret Çarşamba günü netleşiyor
MSNBC News Tek tip asgari ücret geliyor
MSNBC News Asgari ücrette 250 milyon beklentisi
MSNBC News "Asgari ücret 240 milyon olmalı"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Asgari ücret 16 yaşından küçükler içinse brüt 188 milyon 188 bin lira olurken, bu rakamın net tutarı 139 milyon 704 bin lira olacak. Asgari ücret kararı, işçi temsilcilerinin muhalefetine karşılık, oy çokluğuyla alındı.
       
İŞÇİ KESİMİ KARŞI
       Çalışma Genel Müdürü Benokan’ın ardından kürsüye çıkan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, işçi kesimi olarak belirlenen asgari ücreti kabul edemeyeceklerini açıkladı. Salih Kılıç, Komisyon’un açıkladığı brüt maaşın Devlet İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı brüt maaştan 33 milyon lira daha az olduğunu ve buna gerekçe olarak da ekonomik durumun gösterildiğini söyledi
       Kılıç, şöyle konuştu: “İşçi kesimi olarak katılmıyoruz. Asgari Ücret Yönetmeliği’nin belirlemiş olduğu ve Tespit Komisyonu’nun almış olduğu karar doğrultusunca Devlet İstatistik Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu rakamların altında belirleyecek bir asgari ücrete katılmıyoruz. DİE’nin rakamı 255 milyon liralık brüt ücret olarak belirlenen rakamı 33 milyon liralık eksik bir uygulama ile asgari ücret belirlenmiş oldu. Buna gerekçe olarak da ekonomik şartlar ileri sürülüyor.”
       Kılıç, geçim şartlarının olumsuz seyrettiğini herkesin bildiğini hatırlatarak, “Geçinemediğimiz bir dönemde işçi kesimine verilen bu rakamdoğru değil. Güvenin sarsılmasının tek nedeni DİE tarafından belirlenen rakama riayet edilmemesi bizi rahatsız etmiştir. Asgari ücrette siyasi bir tavır var. Ekonomik gerekçeler, asgari ücreti düşük olarak belirledi” dedi.
       
DİSK: MİLYONLARIN YAŞAMI KARARDI
       Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, belirlenen asgari ücreti eleştirerek, DİE’nin “en alt geçim düzeyi” olarak saptadığı 250 milyon liranın bile altında olan yeni asgari ücretin, yaşamını sürdürme güçlüğü çeken milyonlarca ailenin yaşamını kararttığını belirtti.
       Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, krizle birlikte en temel sorunların başında gelen yoksullaşmanın gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle giderek boyutlandığını kaydetti.
       Milyonlarca emekçinin ve ailesinin yaşamını doğrudan ilgilendiren asgari ücretin artış oranının, Hükümetin bu konuya yaklaşımını doğrudan ortaya koyduğunu belirten Çelebi, şöyle devam etti:
       “Devlet İstatistik Enstitüsü’nün en alt geçim düzeyi olarak saptadığı brüt 250 milyon liranın bile altında ilan edilen yeni asgari ücret, yaşamını sürdürme güçlüğü çeken milyonlarca ailenin yaşamını karartmıştır. Bileşimi ve işleyişi demokratik olmayan, tespit kriterleri yanlış ve tartışmalı olan asgari ücret bir kez daha hayal kırıklığına, daha da ötesi mevcut tepkilerin boyutlanmasına neden olacaktır.”
       
YAPILACAK KESİNTİLER
       Komisyonun bir saatlik toplantısında 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt 222 milyon 750 lira olarak belirlenen yeni ücretten 31 milyon 80 bin 105 lira SSK primi, 2 milyon 220 bin 8 lira İşsizlik Sigortası primi, 23 milyon 805 bin 96 lira gelir vergisi, 1 milyon 332 bin 5 lirası damga vergisi olmak üzere toplam 58 milyon 437 bin 213 lira kesinti yapılarak, işçiye net 163 milyon 563 bin 537 lira ödenecek.
       Komisyon, belirlenecek yeni ücretin yarısının vergi dışı bırakılması yönünde ise temenni kararı alarak bu kararını hükümete iletmişti. Asgari ücret, halen, brüt 167 milyon 940 bin lira, net 122 milyon 186 bin 520 lira olarak uygulanıyordu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları