Home page
Haber Menüsü


İstanbul’un yeni jeolojik haritaları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama ve İmar Daire Başkanlığı ile Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü’nce yürütülen çalışma kapsamında “İmar Planlarına Esas 1/5000 Ölçekli jeolojik Yerleşime Uygun Haritalar” çıkarıldı.
İstanbul
AA
21 Aralık— Çalışma hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürü Mahmut Baş, 25 ilçede çalışmanın tamamlandığını ve Avrupa yakasına ilişkin bilgilerin yer aldığı haritaların hazırlandığını bildirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çalışmayla ildeki “yerleşime uygun”, “yerleşime önlemli uygun”, “ayrıntılı jeoteknik etüt gerektiren” ve “yerleşime uygun olmayan” alanların belirlendiğini belirten Baş, “Buna göre İstanbul’un büyük kısmı yerleşime uygun. Ancak yerleşime uygun olmayan, alüvyonlu, dolgu alanlar ve dere yatakları risk teşkil ediyor” dedi.
YERLEŞİME UYGUN OLMAYAN ALANLAR
       Mahmut Baş, hazırlanan 1/5000 ölçekli jeoloji haritalarının kentin yerleşim, yapılaşma, altyapı ve ulaşım konusundaki tüm proje ve uygulamalara “altlık” teşkil edeceğini belirterek, bütün planların, bu haritada ortaya konulan verilere göre yapılacağını söyledi. Yerleşime uygun olmayan alanlarda kesinlikle imar hareketlerine izin verilmemesi gerektiğine işaret eden Baş, şu bilgileri verdi: “Avcılar’ın sahil kesimi, yerleşime uygun olmayan alan. Küçükçekmece Gölü’nün Kuzeybatısı’nda alüvyon yatakları var. Firuzköy’ün göle bakan yamaçları var. Heyelanlı kesim. Haliç’in içindeki adalar, sakıncalı alanlar. Halkalı çöplüğü gibi çok kalın dolgular var. Dolgular üzerine yerleşim yapılamaz. Alüvyon yataklarında yerleşim oluyor, ama önlemlerin alınması lazım. Kaya ortamlar direkt yerleşime uygun olan yerler, ama eğimliyse önlemlerin alınması gerek. Kil, kum, çakıl gibi gevşek zeminlerin hepsini (önlemli alanlar) içinde değerlendiriyoruz.”
       
ZEMİNLERİN ÖZELLİKLERİ
       Çalışma kapsamında elde edilen verilere göre hazırlanan 1/5000 ölçekli haritada Avcılar, Küçükçekmece, Esenler, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Güngören, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Fatih, Eminönü, Beyoğlu, Eyüp, Şişli, Beşiktaş ve Kağıthane ilçelerinin zemin özellikleri tanımlandı.
       Buna göre, depremden en fazla etkilenecek zeminler şöyle: Yapay Dolgu (Yd): Gevşek, moloz, çakıl, kum, kil. Genel olarak yapay dolguların yapı zemini olarak düşünülmemesi gerekir.
        Alüvyonlar (Qal) : Gevşek çakıl, kum, kil. Deprem olduğunda sarsıntının en fazla olacağı kesimler alüvyonlar. Deprem en fazla buralarda yıkıcı etkisini gösterir.
        Yamaç Molozu (Ym): Serbest halde kaya parçaları. Tabiatın kendisinin oluşturduğu dolgu. Buralar da depremde en fazla etkilenecek alanlar.
        Kuşdili Formasyonu (Kşf): Gevşek kum, mercekli kil, kavkı içerikli. Haliç içi ve çevresi ile Küçükçekmece Gölü’nün kıyı şeridinde var. Bu birim de depremden en fazla etkilenecek alanlar.
       
ORTA DERECEDE ETKİLENECEK ALANLAR
        Depremden orta derecede etkilenecek alanlar, genel olarak kil ve kumdan oluşmuş taneli zeminler. Üst kesimleri daha gevşektir. Derinleştikçe sıkılıkları artar. Yumuşak kaya olarak adlandırılır. Bakırköy Formasyonu (Baf) : Mactralı kireçtaşı, marn, kil ardışımı. Güngören Formasyonu (Gnf) : Kum, mercekli gri, yeşil killer. Çukurçeşme Formasyonu (Çf) : Gevşek blok, çakıl, kum kil. Çamurluhan Formasyonu (Çmlf) : Kireçtaşı-marn ara düzeyli ve kum mercekli kil. Gürpınar Formasyonu (Güf) : Tüfit kumtaşı, çakıltaşı, kil. Ceylan Formasyonu (Cf) : Kırıntılı kireçtaşı aratabakalı çamurtaşı.
       
AZ ETKİLENECEK ALANLAR
       Depremden diğer alanlara göre, zemin açısından daha az etkilenecek formasyonlar ise şöyle: Trakya Formasyonu (Trf) Kumtaşı, şeylden yapılmış çakıltaşı ardışımı. Soğucak Formasyonu (Sf) Resifal kireç taşlarından oluşmuş. Kaya özelliğinde. Baltalimanı (Blf), Tuzla (Tf), Kartal (Kf) ve Dolayoba (Df) formasyonları da kireçteşlarından, şeylden yapılmış birimlerdir. Kaya üzerindedir.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları