Home page
Haber Menüsü


IEA: Botaş bölünmesine hız verin
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye’ye enerji alanında yapılan düzenlemelere tam destek verdi. IEA İcra Direktörü Priddle, Botaş’ın 2009 yılından önce mümkün olan en kısa sürede ikiye bölünmesi gerektiğini de söyledi.
Sibel Erdem/Ankara
NTV
20 Aralık— Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın alt kuruluşu Uluslarası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye’ye enerji alanında yapılan düzenlemelere tam destek verdi. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Robert Priddle, yapılan yasal düzenlemleri desteklediklerini ve devamını beklediklerini söyledi. Doğalgaz Piyasası Yasası’nda Botaş’ın 2009’a kadar tekel olarak kalacağı hükmünü hatırlatan Priddle, bu süreyi uzun bularak, kurumun mümkün olan en kısa sürede ikiye bölünmesi gerektiğini kaydetti. OECD Uluslarası Enerji Ajansı’nın (IEA) “2000 Yılı Türkiye Enerji İncelemesi Raporu” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan ile UEA’nın İcra Direktörü Robert Priddle tarafından Enerji Bakanlığı’nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Robert Priddle, üye ülkeler arasında enerji talebinin en çok arttığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Enerjide yeniden yapılanma dönemi
MSNBC News Enerji Bakanlığı küçülüyor
MSNBC News Irak'ın petrol ihracatı serbest bırakılıyor
MSNBC News Bakü-Ceyhan Projesi hızlanıyor
MSNBC News TPAO yurtdışında şirket kurabilecek
MSNBC News TPAO, ortak arıyor
MSNBC News Rusya, Bakü-Ceyhan'a itiraz etmiyor
MSNBC News ENI, Bakü-Ceyhan'dan hisse aldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Enerji piyasası, doğalgaz piyasası gibi kanunların çıkarıldığını hatırlatan Priddle; atılan adımları olumlu bulduklarına işaret etti. Priddle, yapılan düzenlemelerin uygulamasına önem verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Yapılan değişiklikler çok önemli biz de destekliyor ve hükümetin yatırımcılara güven vermeye yönelik düzenlemeleri devam ettirmesini bekliyoruz.”
       Doğalgaz Piyasası Yasası’nda Botaş’ın 2009’a kadar tekel olarak kalacağı hükmünü hatırlatan Robert Priddle, bu süreyi uzun bularak, kurumun mümkün olan en kısa sürede ikiye bölünmesi gerektiğini de ifade etti.
       
ÇAKAN: TÜKETİM HER YIL % 8 ARTIYOR
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan da, enerji tüketiminin her yıl yüzde 8 arttığını belirtti ve “Mevcut sistemi yenilemek için finansman gerekiyor” dedi. Çakan, “Yabancı yatırımcının önünü açabilmek için her türlü kararı alarak ülkemizin ekonomk kalkınmasını sağlamak temel hedefimizdir” dedi.
       Çakan, gazetecilerin doğalgaz fiyatlarındaki artışlara yönelik bir sorusunu da şöyle yanıtladı: “Belediyelerin belirlediği fiyatlar doğalgaz fiyatlarını yükseltmekte. Belediyelerin yüzde 40 kadar zam oranlarının düşürülmesi taraftarıyız. Önümüzdeki günlerde bu gündeme gelebilir.”
       Santralların işletme hakkının devredilmesine ilişkin bir başka soru üzerine de Bakan Çakan, bu konuda Hazine’nin çekinceleri olduğu belirterek, Ocak ayında kendisinin ve Devlet Bakanı Derviş’in de katılacağı, Hazine yetkilileri ile hukukçuların da bulunacağı bir toplantıda konuyu değerlendireceklerini bildirdi.
       Bakan Çakan, işletme hakkı devri ile 1 milyar 75 milyon dolar Hazine’ye kaynak geleceğini, 1 milyar dolarlık yatırım yükünden kurtulunacağını ve santralların 1.500 personel ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
       
RAPORDA YERALAN ÖNERİLER
       Türkiye Enerji Raporu‘nda, tüm enerji sübvansiyonlarının kaldırılması ve gecikmeksizin rekabet sisteminin oluşturulması gerektiği kaydedildi. Raporda, elektrik ve doğalgaz piyasasında, BOTAŞ ve TEAŞ‘ın tekelini azaltmaya yönelik yeni yasaların, Türkiye‘nin, elektrik arz ve hızla gelişen talebini karşılamaya yönelik olduğu belirtildi.
       Kömür dahil, fosil kaynaklı enerji kullanımının 2020 yılına kadar artış göstereceği ve bu durumun da büyük miktarda sera etkisi yaratan gaz emisyonunun arttıracağı vurgulanan raporda, bu çevresel konulara çözüm aranması gerektiği ifade edildi.
       Türkiye‘nin enerjiyi daha etkin kullanma yanında, yenilenebilir enerji kaynağı konusunda potansiyeli olduğu belirtilen raporda, Türkiye‘de enerji tüketiminin sanayide yüzde 24, konutlarda ise ısınma amaçlı enerji talebinin yüzde 40‘a kadar düşürülebileceği, çok yüksek olan elektrik kayıplarının ise yarıya indirilebileceği vurgulandı.
       
ENERJİDE KÖPRÜ VAZİFESİ
       Türkiye‘nin, coğrafik pozisyonunu kullanarak, petrol ve doğalgaz zengini Hazar Denizi‘nin kaynaklarının Batıya taşınması konusunda köprü olmak istediği hatırlatıldığı raporda, bu çerçevede, birkaç boru hattı projesinin yürürlükte olduğu ve bu projelerin, enerji arzının çeşitliliği ve güvenliliği açısından olumlu etkide bulunabileceği, bunun Boğazların kirlilik riskini azaltma açısından da iyi olduğu belirtildi. Diğer önerilerse şöyle sıralandı:
* Enerji fiyatları tam maliyeti yansıtmalı. Enerjide liberalleşme sürecine devam edilmeli. Enerjideki gerçek talep ve arz iyi belirlenmeli. komşu ülkelerle, enerji politikasında işbirliği genişletilerek sürdürülmeli.
* Çevre Bakanlığı, hava kalitesi konularında, Sağlık Bakanlığı ile daha sıkı bir işbirliği yapmalı. Kömür enerjisinde temizleyici teknolojiler kullanılmalı.Kyoto protokolü çerçevesinde emisyon düşürme taahhüdüne uyulmalı.
* Enerji kaynaklı çevre kirliliği konusunda komşu ülkelerle işbirliği yapılmalı.
* Kömür madenciliği sektöründe yeniden yapılanmaya devam edilmeli ve mümkün olan madenler özelleştirilmeli.
* Petrol sektörünün özelleştirilmesi tamamlanmalı. TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi bitirilmeli. TPAO’nın da özelleştirimesi nihai olarak yapılabilir. Ham petrolün Türkiye kanalıyla taşınması imkanları sürdürülmeli.
* Doğalgaz’da tam rekabetçi bir piyasa oluşturulmalı.
* Elektrik piyasasında, yeni rekabetçi bir piyasayı oluşturmak için tüm gerekli adımlar hemen atılmalı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları