Home page
Haber Menüsü


Sermaye gelirinde vergi indirimi belirlendi: % 50.7
2001 yılında elde edilen menkul sermaye iratları gelirlerine uygulanacak indirim oranı yüzde 50.7 olarak açıklandı.
Ankara
AA
20 Aralık— Maliye Bakanlığı, 2001 yılı menkul sermaye iratları gelirlerine uygulanacak indirim oranını yüzde 50.7 olarak açıkladı. Maliye Bakanlığı’nın Gelirler Genel Tebliği bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğde, indirim oranının, yeniden değerleme oranının aynı dönemdeki devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan bileşik ortalama faiz oranına bölünmesi ile bulunduğu hatırlatıldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Buna göre, 2001 yılı için tespit edilen yüzde 53.2’lik yeniden değerleme oranının, aynı dönemdeki devlet tahvili ve Hazine bonosu ihalelerinde oluşan yüzde 104.9’luk bileşik faize bölünmesi ile 2001 yılı gelirlerine uygulanacak indirim oranı yüzde 50.7 olarak hesaplandı.
       
MENKUL KIYMET SERMAYE İRATLARININ BEYANI
       Tebliğde, 2001 takvim yılında elde edilen menkul kıymet iratlarının yıllık beyanname ile beyan edilip edilmeyeceğinin tespitinde dikkate alınacak hususlar da sıralandı.
       Buna göre, Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca, vergi kesintisine tabi tutulmuş olan mevduat faizleri, özel finans kurumlarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları ve repo gelirleri ile menkul kıymetler yatırım fonlarının katılma belgelerine ödenen kar payları tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.
       26 Temmuz 2001 tarihinde itibaren ihraç edilmiş devlet tahvili ve Hazine bonosu faiz gelirlerinin Gelir vergisi Kanununun geçici 59. maddesine göre vergiden istisna edilen kısmı beyan edilmeyecek.
       Geçici maddede devlet tahvilleri ile Hazine bonolarının faiz ve elden çıkarılmasından sağlanan diğer kazançlar toplamının 50 milyar lirasının gelir vergisinden istisna edildiği hükmü yer alıyor.
       7 Ekim 2001 tarihinden itibaren düzenlenen şahıs sigorta poliçeleri dolayısıyla elde edilen ve Gelir Vergisi Kanunu’nda tanımlanan menkul sermaye iratları beyan edilmeyecek.
       Bunlar dışında kalan ve gayri safi tutarları toplamı 4 milyar 900 milyon lirayı aşmayan menkul sermaye iratlarından, vergi kesintisine tabi tutulmuş olanlar ile vergi alacağı dahil kurumlardan elde edilen kar payları da beyana tabi olmayacak.
       Menkul sermaye iratları toplamının 4 milyar 900 milyon lirayı aşıp aşmadığının tespitinde indirim oranı ve istisna uygulanabilecek menkul sermaye iratlarının, indirim oranı ve istisna uyguladıktan sonra kalan kısmının dikkate alınması, bu iratların beyan edilmesinin gerektiği durumlarda ise indirim oranı ve istisna uygulandıktan sonra kalan kısımların beyan edilmesi gerekiyor.
       Vergi kesintisine tabi olmayan menkul sermaye iratlarının, tutarına bakılmaksızın beyan edilmesi zorunlu bulunuyor.
       
İNDİRİM UYGULANARAK BEYAN EDİLECEK İRATLAR
       2001 takvim yılında elde edilen menkul sermaye iratlarından, Gelir Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesinde sayılan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi ve Özelleştirme İdaresine çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler, her nevi alacak faizleri ve menkul kıymet yatırım ortaklıklarından sağlanan kar payları indirim oranı uygulanmak suretiyle beyan edilecek.
       Dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratlarının beyanında indirim oranı uygulanamayacak.
       Ticari işletmelere dahil kazanç ve iratlar için de indirim oranının uygulanması söz konusu olmayacak.
26 TEMMUZ’DAN SONRA İHRAÇ EDİLEN TAHVİL BONOLAR
       Gelir vergisi Kanununa eklenen geçici madde ile 26 Temmuz 2001 ile 31 Aralık 2002 tarihleri arasında ihraç edilen devlet tahvilleri ile Hazine Bonolarının faiz gelirleri ve elden çıkarılmasından sağlanan diğer kazançlar toplamının 2001 yılında 50 milyar lirası gelir vergisinden istisna edilmişti.
       İstisna kapsamına giren söz konusu kazançlar için yıllık beyanname verilmeyeceği gibi diğer gelirler dolayısıyla verilecek yıllık beyannameye de bu kazançlar dahil edilmeyecek.
       İstisna; faiz gelirleri açısından indirim oranı, elden çıkarma dolayısıyla elde edilen diğer kazançlar açısından ise mükellefin tercihine bağlı olarak maliyet bedelinin endekslenmesi veya indirim oranı uygulandıktan sonra bulunan tutara uygulanacak.
       İstisna, faiz gelirleri ile elden çıkarma dolayısıyla elde edilen diğer kazançlar toplamına uygulanacak. Bir gerçek kişinin, hem faiz hem de elden çıkarma dolayısıyla elde ettiği kazancın bulunması ve gelir toplamının istisna sınırını aşması halinde, istisnanın hangi kazanca uygulanacağı mükellefçe serbestçe belirlenecek.
       26 Temmuz tarihinden itibaren ihraç edilen devlet tahvili ve Hazine bonolarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar açısından Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan 3.5 milyar liralık istisnadan ayrıca yararlanamayacak.
       İstisna sadece gerçek kişilerce elde edilen kazançlar yönünden geçerli olacak, ticari işletmelere ait olan bu tür gelirler ile ilgili olarak uygulanmayacak. Öte yandan, gerçek kişi ortaklar tarafından karın sermayeye ilavesi suretiyle elde edilen kar paylarının beyan edilmemesi gerekiyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları