Home page
Haber Menüsü


Ödüllü İran filmleri Ankara’da
Son yıllarda bütün dünyada büyük ilgi uyandıran İran Sineması’ndan örnekler 21-24 Aralık 2001 tarihleri arasında Ankara’da .
NTV-MSNBC
    19 Aralık—  Kültür Bakanlığı, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Ankara Sinema Derneği’nin düzenlediği etkinlikte 1987-1999 yılları arasında çekilmiş ve hepsi uluslararası festivallerde ödüller kazanmış yedi film gösterilecek. Gösterimler Türkçe altyazılı olarak 21-24 Aralık tarihlerinde Kavaklıdere Sinemasında 19:15 ve 21:15 seanslarında yapılacak.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şenlikte İran’ın en önemli ve uluslararası alanda en çok tanınan yönetmeni Abbas Kiarostami’nin üç filmi yer alıyor. 1987 yapımı “Arkadaşımın Evi Nerede?” çocukların iç dünyalarına eğilen ve erişkinlerin çocuklara duyarsız olmalarını eleştiren bir film. Kiarostami’nin Avrupa’da tanınmasını sağlayan yapıt Locarno Film Festivalinde üç ödül almıştı.
       
       1990 yapımı “Yakın Plan” kendini Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para isteyen, bu nedenle de tutuklanan gerçek bir kişinin öyküsünü anlatıyor. Kiarostami gazetelerde yer alan tutuklama haberi nedeniyle çekmeye karar verdiği bu yarı belgesel film için yargı organlarıyla temasa geçmiş, sanığı hapiste ziyaret etmiş ve mahkeme sırasında çekim yapabilmek için izin almıştı. Mahkeme sahnelerinin yanı sıra olayların gerçek kahramanlar tarafından yeniden canlandırılmasıyla yönetmen, bu sinema aşığı işsiz sahtekarın gerçek öyküsünü ortaya çıkardı. Yakın Plan birçok uluslararası festivalde aldığı ödüllerin yanı sıra İstanbul Film Festivalinde de FIBRESCI ödülünü kazanmıştı.
       
       İran Film şenliğinde gösterilecek üçüncü Kiarostami filmi, Cannes Film festivalinde Altın Palmiye ve Boston Film Eleştirmenleri Birliği En İyi Yabancı Film Ödüllerine sahip 1997 yapımı “Kirazın Tadı”. İntihar etmeyi düşünen ve kendisine yardım edecek gönüllü bir suç ortağı bulmak amacıyla Tahran’ın kenar mahallelerinde dolaşan bir adamın öyküsünü anlatan film, yönetmenin, sinemanın işlevini ancak yaşamı ve insanlığı en gerçek biçimde yansıttığı zaman yerine getirebileceği düşüncesinden kaynaklanıyor.
       

       Akıldan çok duyguları ön plana çıkartarak mesajını veren “Cennetin Rengi” sekiz yaşındaki kör bir çocuğun çevresi ve babasıyla ilişkilerini konu alıyor. Majid Majidi’nin filmi Boston, Gijon, Montreal film festivalleri başta olmak üzere bir çok uluslararası ödüle sahip.
       
       Toplumsal ve politik içerikli birçok filme imza atan ve ülkesi dışında tanınan tek İran’lı kadın yönetmeni olan Rakhshan Bani-Etemad’in yönettiği “Mavi Yaşmaklı”, yaşlı yalnız bir adamla genç bir kadının aşkını anlatan öyküsü nedeniyle çevrildiği yıl sansürün büyük tepkisini çekmiş ancak Locarno Film Festivalinde ödül aldıktan sonra iki sahnesi kesilerek gösterimine izin verilmişti. Mavi Yaşmaklı İran’da İslam devriminden sonra çekilen filmler arasında en fazla izleyici sayısı elde eden film olmuştur.
       
       San Sebastian, Nantes ve Harara Film festivallerinden ödüllerle dönen Dariush Mehrjui’nin 1993’de çektiği “Sara”, kocasını yurtdışında tedavi ettirebilmek için yasa dışı yollardan para bulan bir kadının öyküsünü anlatıyor.
       
       İşlediği bir suç nedeniyle bir ıslahevinde tutulan bir çocuk annesinin öldüğüne inanmamakta, bir gazeteden kestiği fotoğraftaki kadının annesi olduğunu hayal etmekte ve ona tekrar kavuşmak istemektedir. Islahevine yeni bir eğitmen geldiğinde çocuk aradığı anneyi bulduğunu düşünür. “Anne Sevgisi”, İran’lı yönetmenlerin son yıllarda çok kullandığı bir yöntemle sert bir toplumsal eleştiriyle inandırıcı bir insancıllığı birleştirmektedir. Kamal Tabrizi’nin filmi Berlin, Seoul, Zlin ve Kahire Film Festivallerinde En İyi Film Ödüllerini kazanmıştı.
       
       İran Film Şenliğinin gösterimleri Türkçe altyazılı olarak 21-24 Aralık tarihlerinde Kavaklıdere Sinemasında 19:15 ve 21:15 seanslarında yapılacak.
       
       
İran Film Şenliği Programı
       
       
21 ARALIK CUMA
       
       19:15 Kirazın Tadı - Taste of Cherry
        Yönetmen: Abbas Kiarostami
       
       21:15 Cennetin Rengi - The Colour of Paradise
        Yönetmen: Majid Majidi
       
       
22 ARALIK CUMARTESİ
       
       19:15 Arkadaşımın Evi Nerede? - Where is The Friend’s Home?
        Yönetmen: Abbas Kiarostami
       
       21:15 Mavi Yaşmaklı - The Blue Veiled
        Yönetmen: Rakhshan Bani-Etemad
       
       
23 ARALIK PAZAR
       
       19:15 Anne Sevgisi - Maternal Love
        Yönetmen: Kamal Tabrizi
       
       21:15 Yakın Plan - Close-Up
        Yönetmen: Abbas Kiarostami
       
       
24 ARALIK PAZARTESİ
       
       19:15 Sara
        Yönetmen: Dariush Mehrjui
       
       21:15 Kirazın Tadı - Taste of Cherry
        Yönetmen: Abbas Kiarostami
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları