Home page
Haber Menüsü


Cem Kabil Büyükelçiliği’ni açtı  
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Afganistan’da Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’ni hizmete açtı.  
   
 
Büyükelçiliğin açılışına, aralarında Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Kabil Büyükelçisi Müfit Özdeş ve Tümgeneral Bekir Kalyoncu'nun da bulunduğu bazı Türk yetkililer katıldı.  
   
İslamabad/Kabil/Mezar-ı Şerif
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    18 Aralık —  Bölgeye Batı dünyasından giden ilk dışişleri bakanı olan Cem, Kabil’de geçici yönetimin Savunma Bakanı Fehim, İçişleri Bakanı Kanuni ve eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani ile bir araya geldi. İsmail Cem, Mezar-ı Şerif’e de geçerek, Özbek general Raşid Dostum’la görüştü.  

   
 
       
    MSNBC News Kandahar Havaalanı'nda patlama
MSNBC News Ladin'in radyo mesajı tespit edildi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bölgedeki son gelişmeler yerinde değerlendirmek üzere önceki gün Pakistan’a giden Dışişleri Bakanı İsmail Cem, buradaki temaslarının ardından C-130 tipi bir uçakla dün İslamabad’dan ayrıldı.
       
ABD, SALDIRILARA ARA VERDİ
       İsmail Cem, sabah saatlerinde Kabil yakınlarında Amerikan birliklerinin denetiminde olan Bagram Havaalanı’na indi. İsmail Cem’i taşıyan uçakların geçişi sırasında başta Tora Bora olmak üzere, Amerikan uçaklarının Taliban hedeflerine yönelik saldırıları durduruldu.
       
KARZAİ İLE GÖRÜŞEMEDİ


       Cem’in daha önceki programında, geçici hükümetin başbakanlığına getirilen Hamid Karzai ile bir görüşme vardı. Ancak Karzai’nin eski Afgan Kralı ile Roma’da görüşmek üzere Afganistan ayrılması, programda değişikliğe neden oldu. Cem, Büyükelçilik Rezidansı’nda Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Davud Penşiri ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Cem, görüşmede Türkiye’nin yeni Afgan yönetimine verdiği desteğe vurgu yaptı.
       
BÜYÜKELÇİLİK HİZMETE AÇILDI
       İsmail Cem, bu görüşmenin ardından Taliban yönetiminin son yıllarında faaliyetlerine ara veren Türk Büyükelçiliği’ni hizmete açtı. Açılış sırasında İstiklal Marşı çalındı ve Türk Bayrağı göndere çekildi.
ABD Kabil’de büro açtı
Dışişleri Bakanı Cem törende yaptığı konuşmada, 1920 ve 30’lu yıllarda başlayan Türk-Afgan dostluğunun altını çizdi. Atatürk ile Amelullah Han arasındaki yakın dostluğa dikkati çeken Cem, o dönemde Afganistan’ın Türkiye’yi kendisine model olarak seçtiğini söyledi.
       
BAŞKONSOLOSLUK DA YENİDEN AÇILIYOR
       Dışişleri Bakanı, Kabil’deki büyükelçilik bünyesinde bir merkez oluşturulacağını ve Türkiye’den Afganistan’a gidecek her alandaki uzman, bilim adamı, akademisyen ve bürokratların bu merkezden yönlendirileceğini belirtti. Kabil Büyükelçisi olarak atanan Büyükelçi Müfit Özdeş’ten Afganistan’ın bu yeni döneminde büyük hizmet beklediklerini söyleyen Cem, Özdeş’ten Türk-Afgan dostluğunu daha da pekiştirmek için çalışmasını talep etti. Cem, Mezar-ı Şerif’teki Türkiye Başkonsolosluğu’nun da en kısa zamanda açılacağını belirtti.
       
KIZILAY’DAN İLAÇ YARDIMI
       İsmail Cem’in bundan sonraki durağı, Türkiye tarafından yaptırılan Atatürk Çocuk Hastanesi oldu. Girişte kalabalık bir heyet tarafından karşılanan Cem, hastanede incelemelerde bulundu. Hastalara geçmiş olsun dileğinde bulunan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, hastane yetkililerine Türkiye’nin desteğinin süreceğini söyledi. Kızılay’ın Cem ile beraber gönderdiği gıda ve ilaç yardımı da hastane yönetimine teslim edildi.
       
FEHİM, KANUNİ VE RABBANİ İLE GÖRÜŞTÜ
       Dışişleri Bakanı İsmail Cem, bu ziyaretin ardından geçici yönetimin Savunma Bakanı Muhammed Fehim ve İçişleri Bakanı Yunus Kanuni ile görüştü. Ardından eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani ile bir araya geldi.
Cem, aralarında Rabbani'nin (sağda) de bulunduğu Afgan liderlerine Türkiye'nin Afganistan'ın toprak bütünlüğünü ve birliğini desteklediğini söyleyerek her türlü desteği sağlamaya hazır olduğu mesajını iletti.

       Dışişleri Bakanı Cem, Türkiye’nin Afganistan’ın yeniden yapılanmasında aktif rol almaya hazır olduğunu, özellikle sağlık, savunma ve ziraat alanlarındaki talepleri yerine getireceğini söyledi.
       
GAZETECİLER DİDİK DİDİK ARANDI
       Cem’in Kabil ziyaretini izleyen basın mensupları, Dışişleri Bakanı’nın eski devlet başkanı Burhaneddin Rabbani ile görüşmesi sırasında zor anlar yaşadı. Gazeteci kılığında iki kişinin 9 Eylül’de Kuzey İttifakı Lideri Şah Ahmed Mesud’u öldürmesinden ders alan Afganlar, güvenlik önlemlerini en üst düzeyde uyguladılar. Görüşmeyi izlemek isteyen basın mensupları, fotoğraf makineleri ve teyplerine kadar arandı. Kameralar ve fotoğraf makineleri en ince ayrıntısına kadar kontrol edildi.
       
CEM: HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ
       Cem, görüşmelerinden sonra Büyükelçilik binasında düzenlediği bir basın toplantısıyla temaslarını değerlendirdi. Temaslarının olumlu geçtiğini söyleyen Cem, Türkiye olarak Afganistan’ın yeniden yapılanmasında her türlü desteği vereceklerini bildirdi.
       
CEM MEZAR-I ŞERİF’TE


Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i Kabil ziyareti süresince Bordo Bereliler korudu. Cem'in temasları sırasında çevrede kuş uçurtmayan Bordo Bereliler, soğukkanlılıklarıyla dikkat çektiler.
       Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Kabil’deki temaslarını tamamladıktan sonra beraberindeki heyetle birlikte Afganistan’ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentine geçti. Havaalanında Özbek general Raşid Dostum ve yardımcıları tarafından karşılanan Cem, kentte güvenliğin yetersiz olduğu gerekçesiyle görüşmelerini burada yaptı.
       
DOSTUM: ZORLUK ÇIKARMAYACAĞIM
       Taliban’a karşı mücadelede adı ön plana çıkan Dostum’la Mezar-ı 15 dakikalık kısa bir görüşme yapan Cem, Özbek liderin Bonn Anlaşması’nda bakanlıkların dağılımına ilişkin duyduğu rahatsızlığı dinledi. Dostum, geçici hükümette kendilerine 2 bakanlık verildiğini hatırlatarak, bu konudan duyduğu rahatsızlığa rağmen, sorunları kendi aralarında anlaşarak çözebilecekleri mesajı verdi. Dostum, yeni Afgan hükümetine zorluk çıkarmayacağına ilişkin İsmail Cem’e güvence verdi.
       
CEM YENİDEN İSLAMABAD’DA

       Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve beraberindeki heyet, Dostum’la görüşmelerinin ardından sabah erken saatlerde ayrıldıkları Pakistan’ın başkenti İslamabad’a geri döndü. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, dün akşam Pakistan Dışişleri Bakanı Abdül Settar ile bir çalışma yemeği yedi. Cem, Pakistanlı meslaktaşına Afganistan gezisi hakkında bilgi verdi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları