| | | Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası konusunda Türkiye tarafından kabul edilen metnin halen ABnin önünde bulunduğuna işaret eden Ecevit, Yunan hükümetinin bu metne henüz mutabakatını bildirmediğini ifade etti. Ecevit, Bu konuda sorumluluk bizde değildir. Bu durumda AB kendi içinde uyumu sağlamakla yükümlüdür dedi. Ecevit, Laekende oluşan olumlu gelişmeler çerçevesinde AB ile ilişkilerimiz bundan böyle yeni bir aşamaya ulaşacaktır. Hükümetimiz önümüzdeki dönemde de AB üyeliği yönünde gerekli adımlar atma kararlılığını sürdürecektir dedi. Laeken bildirisi onaylandı Başbakan Bülent Ecevit, Avrupa Birliğinin (AB) genişlemesi çerçevesinde üye ülkelerin Türkiye ile ilgili olarak kabul ettiği paragrafta Türkiyenin aldığı önlemlerin ışığında üyelik müzakerelerini açma zamanının yaklaşmış olduğunun yer aldığını bildirdi. Ecevit, ABnin ülkemize ilişkin bugüne değin kabul etmiş olduğu bildirilerde ilk kez üyelik perspektifinde böyle somut bir anlatıma yer verilmektedir. Bunu önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. dedi.
Başbakan Ecevit, Brüksel Laekende yapılan AB üye ve aday ülkeler devlet ve hükümet başkanları zirvesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, zirvedeki en önemli konunun Avrupanın geleceğine ilişkin ileriki dönemde yapılacak çalışmalar olduğunu ifade etti. Ecevit, bu bağlamda ABnin genişlemesi, Avrupanın güvenlik ve savunma boyutu ve ABnin yılbaşından itibaren Euro para sistemine geçmesi gibi konuların ele alındığını kaydetti.
Zirvede, terörizmle savaşımın yanı sıra Afganistan ve diğer bölgesel sorunlar üzerinde de durulduğunu belirten Ecevit, üye ve aday ülkelerin birleşik toplantısında yaptığı konuşmasında Türkiyeyi ilgilendiren çeşitli konularda görüşlerini bildirme olanağı bulduğunu vurguladı. Ecevit, şöyle devam etti: Bu çerçevede bir yandan ülkemizin aday ülke olarak son dönemde almış olduğu önlemleri anlatırken diğer yandan ABden beklentilerimizi bildirdim. Ayrıca terörizmle savaşım Afganistan, Ortadoğu ve Kıbrıs gibi konulardaki görüşlerimizi bir kez daha açıkladım.
Üye ülkelerin Laeken Doruğunda kabul ettikleri bildiride ülkemizi de son derece yakından ilgilendiren gelişmelere yer verildi. Bunların en önemlilerinden biri ABnin genişlemesi çerçevesinde AB üyesi ülkelerin Türkiye ile ilgili olarak kabul ettikleri paragraf oldu. Bu paragrafta ülkemizin almış olduğu önlemlerin ışığında, Türkiye ile üyelik müzakerelerini açma zamanının yaklaşmış olduğu belirtilmektedir. ABnin ülkemize ilişkin bugüne değin kabul etmiş olduğu bildirilerde ilk kez üyelik perspektifinde böyle somut bir anlatıma yer verilmektedir. Bunu önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası konusunda Türkiye tarafından kabul edilen metnin halen ABnin önünde bulunduğunu, Yunan hükümetinin bu metne henüz mutabakatını bildirmediğini anımsatan Ecevit, bu konuda sorumluluğun Türkiyede olmadığını kaydetti. Ecevit, bu durumda ABnin kendi içinde uyumu sağlamakla yükümlü olduğunu bildirdi.
Ecevit, zirvede Türkiye açısından olumlu bir başka gelişmenin de Avrupanın geleceğine ilişkin olarak Mart ayında başlayacak olan Konvansiyon çalışmalarına Türkiyenin diğer aday ülkelerle birlikte hiçbir ayrımcı uygulamaya bağlı olmaksızın katılması olduğunu belirtti. Ecevit, Ülkemiz, zengin tarihsel deneyimleriyle anılan Konvansiyon çalışmalarına önemli katkılarda bulunacak konumdadır dedi.
ABnin Doruk Toplantısında terörizmle savaşım konusunda atmış olduğu adımları da yakından izlediklerini vurgulayan Ecevit, açıklamasının son bölümünde şunları kaydetti:
Laekende oluşan bu olumlu gelişmeler çerçevesinde AB ile ilişkilerimiz bundan böyle yeni bir aşamaya ulaşacaktır. Hükümetimiz önümüzdeki dönemde de AB üyeliği yönünde gerekli adımlar atma kararlılığını sürdürecektir. AB ile ilişkilerimizin geliştirilmesinde ve alınan olumlu sonuçlarda koalisyon hükümetimizin göstermiş olduğu uyum ve kararlılık başlıca etken olmuştur. Bu gelişmelere TBMMnin Anayasa değişikliği çalışmalarının da önemli katkısı olmuştur. Bu arada, Başbakan Ecevit, Başbakanlıktan ayrılırken görevliler aracılığıyla gazetecilere çikolata gönderdi.
| |