Home page
Haber Menüsü


Laeken Zirvesiyle AB dönem başkanlığına veda eden Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt(sağda), yeni dönem başkanı İspanya'nın Başbakanı Aznar'la bir arada.
Laeken Bildirisi onaylandı
AB Devlet ve Hükümet Başkanları, ‘Avrupa Birliği’nin geleceği’ başlığını taşıyan belgeyi onayladı. Belgenin olduğu gibi onaylanan Türkiye’ye ilişkin paragrafıyla, tam üyelik müzakerelerinin yaklaştığı yorumu yapılıyor.
Brüksel
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    15 Aralık—  AB Laeken Zirvesi sonunda yayımlanacak Başkanlık Sonuç Bildirisi’nin Türkiye’ye ilişkin paragrafı da onaylandı. Bu paragrafta, Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinin başlangıç perspektifinin yakınlaştığı belirtildi. Diplomatik kaynaklar, 2001 yılında Türkiye-AB ilişkilerinin yeni bir boyut kazanacağını belirtiyor. Laeken bildirisinde, adım adım büyüyen ve ilerleyen Avrupa Birliği’nin bir yol ayırımında olduğu da vurgulandı ve ‘Avrupa’nın birleşmesinin zamanı geldi’ dendi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Laeken zirvesi Başkanlık Sonuç Bildirisi’nin Türkiye’ye ilişkin paragrafında, Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinin başlangıç perspektifinin yakınlaştığı belirtildi.
AGSP’de uzlaşma sağlanamadı

       AB liderleri tarafından onaylanan bildirinin bu bölümünde, Türkiye’nin, özellikle son Anayasa değişiklikleriyle tam üyelik için belirlenen kriterlere uyum yolunda ilerlemeler kaydettiği, bu kapsamda tam üyelik müzakerelerinin başlangıcının yakınlaştığı belirtildi.
       Bildiride, Türkiye’nin insan haklarına saygı dahil, siyasi ve ekonomik kriterlere uyum yolundaki çabalarının desteklendiği ifade edildi.
       
VERHOFSTADT: TÜRKİYE’YE OLUMLU MESAJ VERİLDİ
       AB Dönem Başkanı Belçika’nın Başbakanı Guy Verhofstadt, Laeken zirvesi sonunda yayımlanan Sonuç Bildirisi’nde, Türkiye’ye olumlu bir mesaj verildiğini söyledi. Verhofstadt, zirve sonunda düzenlenen basın toplantısında, ilk defa bir zirve bildirisinde, AB’ye aday ülkelere bu kadar açık mesajlar verildiğini, 10 adayın tam üyelik müzakerelerinin 2002’de son bulabileceğinin ve bu adayların, 2004’te tam üye olabileceklerinin açıkça ifade edildiğini, Bulgaristan ve Romanya’ya da olumlu mesajlar verildiğini söyledi. Türkiye’de de çok olumlu gelişmeler gözlemlendiğini belirten Verhofstadt, bu nedenle “yüreklendirici ve olumlu bir mesaj” yansıttıklarını belirtti. Verhofstadt, Türkiye’yle ilgili paragrafın, AB Komisyonu’nun önerisi olduğunu, söz konusu olumu yaklaşıma ise Komisyon’un da mutabık olduğunu söyledi.
       
Ecevit: Laeken Zirvesi olumlu

       
KONVANSİYONDA TÜRKİYE DE VAR
       Türkiye’nin katılacağı ve Avrupa Birliği’nin geleceğine yön verecek olan konvansiyonun kurulması kararlaştırıldı. Konvansiyonun başkanlığına Fransa eski Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing getirildi. Konvansiyona katılacak olan aday ülkelerin veto hakkı bulunmayacak. Konvansiyon başkanlığına getirilen Valéry Giscard d’Estaing, her fırsatta Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmaması gerektiği yönündeki açıklamalarıyla biliniyor.
       
BİLDİRİDE AB ANAYASASI ÖNERİSİ
       Laeken Zirvesi’nin sonuç bildirisinde, Avrupa Birliği’nin 10’dan fazla yeni üyeye kapılarını açmak üzere olduğunun kaydedildiği belgede, birliğin küresel alanda hangi rolleri üstleneceğinin belirlenmesinin de önem taşıdığına değinildi.
       Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Avrupa Birliği anayasası oluşturulması önerisinin de bildiride yansıtıldığına dikkat çekti.
       Zirvenin bugünkü son oturumunda birliğe aday ülkeleri biraraya getiren Avrupa Konferansı yapıldı. Başbakan Ecevit ve Dışişleri Bakanı Cem’in de yer aldığı aile fotoğrafının çekilmesinin ardından başlayan görüşmelerde, birliğin genişlemesine ve geleceğine ilişkin konular ele alındı.
Ecevit: Takvim istiyoruz

       
CEM BİLDİRİDEN MEMNUN
       Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye-AB ilişkilerinde Helsinki’deki adaylık tanımından sonra yeni ve önemli bir aşamanın söz konusu olduğunu ifade etti. İlk defa bir AB zirvesinde devlet ve hükümet başkanlarının onayını taşıyan resmi bir belgede, Türkiye’nin üyelik müzakereleri perspektifinin yakınlaşmakta olduğunun ifade edildiğine dikkati çeken Cem, Laeken zirvesinin, Türkiye’nin farklı bir aday olmadığının kesin ifadelerle vurgulanması açısından da önem taşıdığını belirtti.
       
AB Ortadoğu’da gözlemciliğe talip

       
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNDE YENİ BOYUT
       Türk diplomatik kaynaklar, Laeken zirvesinden Türk hükümetine, TBMM’ye ve Türk kamuoyuna önemli mesajlar çıktığı görüşünü savunuyorlar. Bu kaynaklar, Türkiye-AB ilişkilerinin 2002’de farklı bir boyut kazanacağını, tam üyelik müzakerelerine hazırlanmak gerekeceğini, Ulusal Program’da belirlenen hedeflere ulaşmak için daha hızlı adımlar atmanın büyük kazançlar sağlayacağını ifade ediyorlar.
       
BİLDİRİDE KIBRIS PARAGRAFI
       Avrupa Birliği Laeken Zirvesi’nin sonunda yayımlanacak olan Başkanlık Sonuç Bildirisinin Kıbrıs’a ilişkin paragrafı onaylandı. Bu paragrafta, AB Konseyi’nin, Kıbrıs’taki Türk ve Rum toplumlarının temsilcileri arasındaki son görüşmelerden duyulan memnuniyet dile getirilerek, BM çatısı ve BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda toplu bir çözüme ulaşmak amaçlı bu görüşmelere destek mesajı verildi. Sonuç bildirisinin genişleme bölümünde, 2004 yılında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce AB’ye tam üye olabilecek adaylar arasında Kıbrıs Rum kesimi de sayıldı.
       
ORTAK SINIR BİRİMLERİNE SICAK BAKILMIYOR
       Avrupa Birliği (AB) Laeken zirvesi Başkanlık Sonuç Bildirisi’nde, AB üyesi ülkelerin, komşu ülkeleriyle olan sınırlarını kendilerinin kontrol etmesi yönündeki karara yer verildi. Üye ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine olanak sağlayacak tekliflerin ele alındığı zirve sonunda yayınlanan bildiride, AB üyesi 15 ülkenin, “sınırların, oluşturulacak ortak birimler ile kontrol edilmesi” fikrine şu an için sıcak bakmadığı belirtildi.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları