Home page
Haber Menüsü


Yunan basınında AGSP tepkisi
Yunanistan’ın Laeken zirvesinde Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’na (AGSP) Türkiye’nin katılımını düzenleyen uzlaşma metnini reddetmesi, Yunan basınında geniş yer buldu.
Atina
AA
15 Aralık— Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis’in kararlı bir tavırla Avrupa gücünde Türkiye’ye rol verilmesine izin vermeyeceğini gösterdiğini yazan gazeteler, Atina’nın taleplerinin de kabul edilmediğini bildirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Zirvenin tam bir çıkmazla sonuçlanmaması için Simitis’in bu aşamada Avrupa ordusunun operasyonel olduğunun ilan edilmesi önerisini getirdiğini kaydeden Yunan basını, Avrupa gücünün bu haliyle ‘sanal bir ordu’ olduğu yorumunu da yaptı.
       Katimerini gazetesi,”Atina, ‘Avrupa gücünde Türkiye’ye rol yok’ dedi” başlığını kullandığı haberinde, Simitis’in ABD ve İngiltere’nin Türkiye ile vardığı uzlaşmanın yalnızca Yunanistan için değil, AB için de zararlı olduğunu savunduğunu yazdı. Katimerini, ‘Simitis, hem ABD, hem de AB ile sonuna kadar çatışamayacağı için zorunlu bir manevra yaptı ve Türkiye’ye ilişkin düzenlemenin ertelenmesi noktasına kadar gelinmesini yeterli gördü’ifadesini kullandı.
Atina, AGSP’de direniyor
Simitis’in, konunun zirveyi tam bir çıkmaza sokmaması için AGSP’nin operasyonel olduğunun ilan edilmesini önerdiğini kaydeden To Vima, bu önerinin kabul gördüğünü ve müzakerelerin İspanya’nın dönem başkanlığında devam edeceğini belirtti. To Vima, bu çözüm yolunun Yunanistan’ı tatmin etmek için değil, aynı fikirde olmakla birlikte, ABD ve İngiltere’yi açıkça karşılarına almak istemedikleri için sessiz kalmayı tercih eden başka ülkelerin varlığı nedeniyle kabul gördüğü iddiasında bulundu.
        “AGSP konusunda Yunanistan bloke edildi” başlığını kullanan Apoyevmatini gazetesi, Atina’nın zirvede Türkiye ile varılan uzlaşmayı kabul etmesi için inanılmaz baskı gördüğünü vurguladı. Apoyevmatini, Atina’nın geri adım atmadığını, ama söz konusu uzlaşmada yapılmasını istediği değişikliklerin de reddedildiğini vurguladı.
        Simitis’in vetosunu Türkiye’ye bağışladığını savunan Elefteros Tipos gazetesi, Başbakan’ın veto kullanmak yerine zaman kazanmak için 3 aylık erteleme istediğini yazdı. Simitis’i AGSP müzakere sürecinde son derece değerli zamanı harcamakla suçlayan Elefteros Tipos, partisi PASOK‘un tepki vermesi üzerine, Başbakan’ın Yunanistan’ın tavrını kararlı, ama gecikmiş bir biçimde koyduğunu belirtti. Gazete, hükümetin, AGSP’nin Atlantik boyutu olmaksızın yalnızca bir Avrupa kurumu olmasında ısrar etmesi, aksi halde veto kullanacağını vurgulaması gerektiğini savundu.
       Atina’nın ısrarla Türkiye ile varılan uzlaşmayı reddetmesinden dolayı Avrupa Ordusu konusunun havada kaldığını vurgulayan Ethnos gazetesi, Dönem Başkanı Belçika’nın tüm çabasına rağmen Simitis’in Türkiye’yi ‘arka kapıdan’ AGSP’ye dahil edecek tüm önerileri reddettiğini yazdı. Atina’nın uzun zamandan beri ilk kez vetosuna davrandığına da dikkati çeken Ethnos, Simitis‘in ulusal çıkarların söz konusu olduğu bir konuda taviz verdiği suçlamasından kaçınmak için ilk dakikadan bu yana bir erteleme peşinde olduğunu kaydetti. Belçika ve diğer AB üyelerinin Türkiye ile uzlaşma metninin olduğu gibi kabul edilmesi ısrarlarının müzakereleri tıkanma noktasına getirdiği yorumunu yapan Ta Nea gazetesi, Atina’nın değişiklik önerilerinin de kabul görmemesi üzerine müzakerelerin zorunlu olarak ertelendiğini belirti. Ta Nea, Simitis’in baskılara boyun eğmediğini ve geri adım atmadığını da vurguladı.
        ‘Avrupa ordusu için çete savaşı’ başlığını kullanan Elefterotipiya gazetesi, AGSP’nin operasyonel olduğunu duyuran deklarasyonun ekinde, İstanbul metni olarak adlandırılan Türkiye ile varılan uzlaşmanın bulunacağını yazdı. Metinde Yunanistan’ın istediği değişikliklerin bulunmayacağını da vurgulayan Elefterotipiya, metnin en iyi durumda Atina’nın güvenlik kaygılarını yatıştırmaya yönelik ifadelerle süsleneceğini belirtti. Elefterotipiya, Avrupa’nın birleşik gücünü sergilemek için oluşturulmaya çalışılan gücün ‘sanal bir ordu’ olduğunu ve tek faaliyetinin, sonu gelmeyen diplomatik müzakereler olduğu yorumunu da yaptı.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları