Home page
Haber Menüsü


Laeken Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile bir arada.
AGSP’de uzlaşma aranıyor
Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Laeken Zirvesi ikinci gününde. Zirvenin ana gündem maddesini, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası oluşturuyor.
Güldener Sonumut/Brüksel
NTV-MSNBC
    14 Aralık —  İlkgün temaslarında Atina’nın AGSP konusundaki kaygıları giderilemedi ve bir uzlaşmaya varılamadı. Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, ABD, İngiltere ve Türkiye arasında varılan uzlaşma metnine ikna olmadıklarını ve güvence istediklerini açıkladı. Simitis, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt’ın kendilerine ikinci bir metin sunacağını da söyledi. Öte yandan AB Dönem Başkanı Belçika’nın Başbakanı Guy Verhofstadt, Türkiye’nin, AB’nin geleceğinin ve reformlarının tartışılacağı Konvansiyon’a kesinlikle katılacağını, bunun “Ankara’ya güçlü bir sinyal” olduğunu savundu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Laeken Zirvesi’nin 2’nci gününde AB devlet ve hükümet başkanları genişleme sürecini değerlendirecekler. Liderler ayrıca AB kurumlarının geleceğine ilişkin kurultay çalışmalarını da hazırlayacaklar.
       
ECEVİT VE CEM BRÜKSEL’DE
       Zirvenin son oturumunda ise birliğe aday ülkeleri biraraya getiren Avrupa Konferansı düzenlenecek.
       Konferansa Başbakan Bülent Ecevit’te katılacak. Ecevit zirvede tam üyelik müzakerelerinin başlatılması için destek isteyecek.


        AB Laeken zirvesi sırasında basın toplantısı düzenleyen Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, AGSP konusunda Türkiye, ABD ve İngiltere arasında imzalanan metini kabul etmediklerini açıkladı.
Ecevit: AGSP bizce sonuçlandı
Simitis, resmi bir belgenin söz konusu olmadığını ve belgedeki ifadeleri açık bulmadıklarını söyleyerek, kurumsal olmayan bir yaklaşımın söz konusu olduğunu ileri sürdü.
       Belçika’nın yarın sabaha kadar yeni bir öneri getireceğini belirten Simitis, ‘güvence istediklerini’ ifade etti. Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis’i ikna etmek üzere Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana tarafından yeni bir metin üzerinde çalışıldığı bildiriliyor.
        Simitis, dün akşam Dönem Başkanı Belçika ile görüşmelerin 5 saat sürdüğünü, ancak uzlaşma olmadığını da anlattı.
MİCHEL:İKNA GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR
       AB Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Louis Michel, AGSP konusunda sorunların aşılması için Yunanlılarla görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi. Laeken zirvesi sırasında basın toplantısı düzenleyen Michel, AGSP’nin 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren “operasyonel” olacağına ilişkin bildirinin yayımlanacağını, ancak bu bildirinin “içinin dolu olması için” NATO ile AB arasında sürekli işbirliği konusunda anlaşmanın da sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.
       
Laeken Zirvesi’ne AGSP damgası
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ise, AB’nin Atina’nın kaygılarını anladığını belirtti.
       AB Dönem Başkanı Belçika, Yunanlılara, AGSP konusunda ABD, Türkiye ve İngiltere’nin uzlaştığı metnin Laeken’de onaylanmasının istendiğini bildirdi.
       Belçika ve Yunanistan arasında yapılan ikna görüşmeleri sırasında, Belçika Dışişleri Bakanı Louis Michel’in Dışişleri Bakanı İsmail Cem’i de telefonla aradığı bildiriliyor.
Atina’ya AGSP baskısı

HOLLANDA’DAN VETO TEHDİDİ
       Öte yandan Laeken Zirvesi’ne katılan Hollanda’nın dış politikadan sorumlu Devlet Bakanı Dick Benschop, AGSP konusunda anlaşma sağlanmaması durumunda, AGSP sürecini veto edeceklerini tekrarladı. Benschop, NATO ile AB arasında uzlaşma belgesi imzalamadan Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’nın (AGSP) “operasyonel” olduğunun açıklanmasını anlamsız bulduklarını ve buna karşı olduklarını söyledi. Hollanda’nın çok sert bir tavır izlediği, Yunanistan’ın tavır değiştirmemesi halinde, AGSP’nin operasyonel olduğunu belirtecek bildirinin çıkmasını istemediği kaydediliyor. Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de ortada bir Yunan engeli olduğunu belirterek, henüz sonuca ulaşılmadığını söylemekle yetindi.
       
ZİRVEDE SİMİTİS VE PAPANDREU’YA SOĞUK KARŞILAMA
        Bu arada, AB Dönem Başkanı Belçika Başbakanı Verhofstadt ve Dışişleri Bakanı Michel’in, bu sabah, Simitis ve Papandreu’yu Laeken Kraliyet Şatosu kapısında çok soğuk karşıladıkları gözlemlendi. Şato girişinde, diğer liderlere sarılan ve uzun konuşmalar yapan Belçikalılar, Papandreu ve Simitis’in ellerini sıkmakla yetindiler. Türk diplomatik kaynaklar, AGSP konusunda Ankara’nın çok temkinli davranmakta ne kadar haklı olduğunun görüldüğünü, Yunanistan’ın tavrının, Ankara’nın endişelerindeki haklılığı kanıtladığını ifade ediyorlar.
AB entegrasyonunda önemli sınav

ATİNA TAVIR DEĞİŞTİRİRSE
       Atina’nın tavır değiştirmesi ve Türkiye, ABD ve İngiltere tarafından belirlenen metne onay vermesi halinde, gelişmeler şöyle olacak:
       AB Konseyi, AB-NATO askeri işbirliğinin kurallarını belirleyen İstanbul Belgesi’ni “metin olarak” onaylayacak. Belgenin onaylanmış hali, Solana tarafından, yazılı olarak Robertson’a iletilecek. Robertson, bu belgeyi, 16 Aralık günü Brüksel’de toplanacak NATO Savunma Bakanları Konseyi’nin onayına sunacak. İstanbul Belgesi’nde belirlenen ilkelerin, NATO ve AB organlarında, kağıt üzerinde resmen onaylanması halinde, askeri işbirliğine yeşil ışık yakılmış olacak.
Küreselleşme karşıtlarından gösteri

TÜRKİYE KONVANSİYON’A DAHİL OLACAK
       AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getirecek Laeken zirvesinde, AB’nin geleceğinin ve reformlarının tartışılacağı, “Konvansiyon” olarak adlandırılacak platformun yapısı da belirlenecek.
       Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Türkiye’nin Konvansiyon’a kesin olarak katılacağını söyledi. Belçika Başbakanı, Konvansiyon’a katılacak aday ülkelerin “basit birer gözlemci” olarak kalmayacaklarını da vurguladı.
       Konvansiyon’a, AB üyesi ve adayı ülkelerden bir hükümet ve iki parlamento temsilcisi katılması öngörülüyor. Oluşumda ayrıca, 16 Avrupa Parlamentosu üyesi ve bir AB Komisyonu temsilcisi hazır bulunacak. Çalışmalarına, 2002 başında, en kısa zamanda başlaması beklenen Konvansiyon, 2003 yılının Haziran ayında yapılacak AB zirvesi öncesinde veya en geç 2003 sonunda bu çalışmalarını tamamlayacak.
Türkiye tam üyeliğe hazır değil

       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları