| | | Papandreu, Yunanistan Parlamentosunun Dışişleri ve Savunma Komitesi toplantısında, Atinanın, ABnin tutumunun tatmin edici olması halinde onayını vereceğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı, Yunanistan vetosunu kullansa dahi, bunun konu üzerindeki müzakerelerin sona ereceği anlamına gelmediğini de ifade etti.
Bu arada, iktidar partisi PASOKun 30 milletvekili, hazırladıkları bir ortak bildiriyi parlamentoda dağıtarak, hükümetin veto etmek yönündeki tutumunu desteklediklerini açıkladılar.
Yunanistan Hükümet Sözcü Vekili Tilemahos Hitiris de Atinanın, ABD ve İngilterenin Türkiye ile vardıkları uzlaşmayı konu alan metinde bazı değişiklikler yapılmasını istediğini belirtti. Hitiris, basın toplantısında, Başbakan Kostas Simitisin Laeken zirvesinde Atinanın tezlerini sergileyeceğini açıkladı.
AB İKNAYA ÇALIŞIYOR
Bu arada, AB Dönem Başkanı Belçikanın Başbakanı Guy Verhofstadtın, bugün Brükselde Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile görüşerek, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) konusunda çözüm arayacağı öğrenildi. Belçikalı kaynaklar, Atinanın ikna edilmesi konusunda umutsuz olmadıklarını belirtirken, basına hiç konuşmama ve temasları gizli yürütmetalimatı aldıklarını da duyurdular.
Türkiye, ABD ve İngiltere arasında varılan uzlaşma kapsamında imzalanan belgenin AB ve NATO müttefikleri tarafından onaylanması halinde, AB ile NATO arasında somut askeri işbirliğine yeşil ışık yakılmış olacak.
AB, bu durumda, oluşturacağı askeri kimlik çerçevesinde, NATO imkan ve yeteneklerini kullanabilecek. İttifak ile AB arasında anlaşma olmaması durumunda, Laekende yapılacak AGSP bildirisi sadece sembolik anlam taşıyacak.
| |