Home page
Haber Menüsü


FATF: Teröre finansman suç olmalı
Mali Eylem Görev Grubu (FATF) , terörizmin finansmanını sağlayacak tüm eylemlerin suç haline getirilmesini istedi. Türkiye Bankalar Birliği, Mali Eylem Görev Grubu’nun, terörün finansmanın suç sayılmasına dönük tavsiyelerini yayınladı.
Ankara
AA
13 Aralık— Her ülkenin, terörizm, terörist eylemler ve terörist örgütlerin finansmanını suç haline getirmesi gerektiği bildirildi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), “Mali Eylem Görev Grubu’nun (FATF), Terörün Finansmanının suç sayılmasına dönük tavsiyelerini yayımladı. Toplam 8 maddeden oluşan tavsiye paketinin, Birleşmiş Milletler (BM) Belgelerinin Onaylanması ve Yürürlüğe Konması başlığı altında yer alan ilk bölümüne göre, her ülkenin, Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair 1999 tarihli BM Sözleşmesi’ni onaylamak ve tam olarak uygulamak için acil önlemler alması gerekiyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ülkelerin, terörist eylemlerin finansmanının önlenmesi ve durdurulmasına ilişkin BM Kararlarını, özellikle 1373 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararını derhal yürürlüğe koymaları da öneriliyor. Diğer tavsiyeler ise başlıklar halinde şöyle:
       
MAL VARLIKLARININ DONDURULMASI
* Her ülke, terörizmin, terörist eylemlerin ve terörist örgütlerin finansmanını, suç haline getirmeli. Ülkeler, bu suçların karapara aklamanın öncül suçları olarak düzenlenmesini temin etmeli.
* Terörist eylemlerin finansmanının önlenmesi ve durdurulmasına ilişkin BM Kararları uyarınca, her ülke terörizmin ve terörist örgütlerin finanse edilmesinde kullanılan paraların veya diğer malvarlıklarının gecikmeksizin dondurulması için gerekli önlemleri uygulamalı. Her ülke, terörizmin, terörist eylemlerin veya terörist örgütlerin finansmanına ait veya bunların finansmanında kullanılan ya da kullanılması tasarlanan malvarlığına el konulması ve bu malvarlığının müsaderesi için, yetkili otoritelere imkan sağlayan yasal önlemleri de içeren önlemler benimsemeli ve yürürlüğe koymalı.
* Karaparanın aklanmasının önlenmesine dair yükümlülüklere tabi olan mali kurumlar veya diğer işletmeler veya varlıklar, fonların terörizm, terörist eylemler veya terörist örgütlerle bağlantılı veya ilgili olduğundan ya da bunun için kullanıldığından şüphelenirlerse ya da şüphelenmek için makul nedenleri olursa, şüphelerini yetkili otoritelere derhal bildirmeli.
       
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
* Karşılıklı yasal yardım veya bilgi değişimine dair bir anlaşma, düzenleme veya diğer bir mekanizmaya dayanarak, her ülke bir diğer ülkeye, terörizmin, terörist eylemlerin ve terörist örgütlerin finansmanına ilişkin davalar, idari araştırma ve soruşturmalar ile cezai ve medeni uygulamalarda mümkün olan maksimum yardımı sağlamalı.Ülkeler, terörizmin, terörist eylemlerin veya terörist örgütlerin finansmanı ile suçlanmış şahıslar için güvenli sığınaklar sağlanmamasını teminen, olası tüm önlemleri almalı ve mümkün olduğu takdirde bu şahısların suçu işledikleri ülkeye iade edilmesi için yürürlüğe konmuş prosedürlere sahip olmalı.
       
ALTERNATİF HAVALE YÖNTEMLERİ
* Her ülke, gayri resmi bir para veya değer transfer sistemi veya ağı aracılığıyla transfer de dahil olmak üzere, para veya değer transferi hizmeti sağlayan şahıs veya tüzel kişiliklerin lisanslı veya kayıtlı olmaları ve bankalara ve banka dışı mali kurumlara uygulanan tüm FATF Tavsiyelerine tabi tutulmalarının sağlanabilmesi için, gerekli önlemleri almalı. Her ülke, bu hizmeti yasadışı bir şekilde yerine getiren şahısların veya tüzel kişiliklerin idari, medeni veya cezai yaptırımlara tabi olmasını temin etmeli.
       
ELEKTRONİK TRANSFER
* Ülkeler, para havale edenler de dahil olmak üzere mali kurumların fon transferlerinde ve ilgili mesajlarda tam ve makul havaleyi yapan kişiye ilişkin bilgileri (isim, adres, hesap numarası) temin etmelerini gerekli kılmak için önlemler almalıdır ve söz konusu bilgi transfer veya ödemeler zincirindeki mesajlarda yer almalı. Ülkeler, para havale edenler de dahil olmak üzere mali kurumların, tam havaleyi yapan kişiye ilişkin bilgiyi (isim, adres, hesap numarası) içermeyen şüpheli fon transferi faaliyetlerini sıkı bir şekilde incelemelerini ve izlemelerini sağlamak için önlemler almalı.
* Ülkeler, terörizmin finansmanı amacıyla kötüye kullanılabilen varlıklarla ilgili kanun ve yönetmeliklerin yeterliliğini yeniden gözden geçirmeli. Kar sağlamayan kuruluşlar özellikle istismara açıktır ve ülkeler bunların; terörist örgütler tarafından yasal varlık süsü verilerek, varlıkların dondurulması önlemlerinden kaçmak amacı da dahil olmak üzere, terörizmin finansmanının sağlanması amacıyla kendi çıkarları doğrultusunda kullanılarak, yasal amaçlı fonların el altından terörist örgütlere saptırılmasını gizleyerek veya saklayarak, kötüye kullanılmasını engelleyecek tedbirleri almalı.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları