Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:07 TS 20 Haz., 2000
Brezilya’da futbol iflas etti
 
Milyonlarca hayrana sahip Brezilya futbol kulüpleri, elektrik ve su gibi sabit giderlerini karşılamak için yıldız futbolcularını yok pahasına Avrupa’ya satıyor.  
Brezilya futbol klüpleri, stadyumları dolduramıyorlar.
 
São Paulo
MSNBC INTERACTIVE
20 Haziran—  Latin Amerika’nın ve Brezilya’nın en önemli ihraç ürünü kahve diye bilinir ancak buna bir de futbolcuları eklemek gerekiyor. Çünkü, zor durumdaki kulüpler gözlerini kırpmadan yıldızlarını Avrupa’ya satıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu yazının, spor sayfalarında yayınlanan haberlerle ilgisi görünmüyor olabilir ancak, hepsi birlikte ele alındığında dünyanın futbola en tutkun seyircilerine sahip Brezilya’da futbol altyapısının batmaya başladığına işaret ediyor. O Estado de São Paulo gazetesinde yayınlanan son haberlerden biri Deportivo’dan dört futbolcunun İspanyol liginde oynamak üzere transfer olmasıydı. Gazetenin bir başka sayfasında yayınlanan bir başka haberde ise, Brezilya’nın en popüler takımlarından Corinthians’ın ödemediği eski vergi taksitleri nedeniyle São Paulo Belediyesi tarafından el konulmayla karşı karşıya kaldığı yeralıyordu.
       İngiliz Soccer Investor araştırma şirketinin hazırladığı rapora göre, Brezilya’nın en büyük 20 kulübün borçlarının gelirlerinin toplamı 600 milyon dolar olurken, borçların miktarı ise 400 milyon dolara ulaşıyor.
       Bahia bölgesinin en büyük takımlarından Vitôria’nın başkanı Paulo Carneiro, “Elektrik ve su faturalarını ödemek amacıyla, sporcularımızı satıyoruz, bu son derece yanlış bir adım” diyor.
       
SEYİRCİLER KAÇIYOR
       Brezilya Futbol Federasyonu’nun verilerine göre geçen yıl 657 kişi yurtdışı takımlarına transfer olurken, yıldız oyuncuların takımlardan gitmesi, futbol izleyicilerinin stadyumlardan uzaklaşmasına neden oluyor. Futbol, belki Brezilyalıların en büyük tutkusu olmayı sürdürecek ancak, futbol takımları neredeyse boş tribünlere karşı oynamak durumunda kalıyor. Futbol karşılaşmaları izleyen taraftarların sayısı 8.000 ile 13.000 arasında değişirken, futbolla yeni tanışan Amerika Birleşik Devletleri’nde futbol maçlarına giden seyirci sayısı ortalama 14.000 düzeyinde bulunuyor.
       
PELÊ KANUNU
       Dünya Kupası’nı dört kez kazanan tek futbol takımına sahip Brezilya, futbolu daha profesyonel hale getirmek ve yabancı kurumsal yatırımcıları bu alana çekmek amacıyla iki yıl önce bir yasa çıkarmıştı. Dünyanın en tanınmış futbolcusu Pelê’nin spor bakanlığı döneminde çıkarılmasından ötürü, Pelê Kanunu olarak anılan yasaya göre, amatör spor kulüplerinin gelecek yılsonuna kadar bir şirket çatısı halinde yapılanması gerekiyor.
       Ayrıca, yasayla menejerlik uygulaması desteklenirken, bu girişim kulüplerin futbolcu transferleriyle sağladıkları bonservis gelirlerin azalmasına da neden oluyor.
       Ama yasa pratikte, uygulanmıyor. Futbol kulüplerinin yapısında değişiklik yapılmasını istemeyen kulüp yöneticileri ve onlarla birlikte hareket eden parlamenterlerin etkisiyle, Kongre’nin çıkarılan yasayı kaldıracak nitelikte bir karar alınması ve varolan durumun korunması sözkonusu olabilir. Konuyla ilgili hazırlanan bir yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde onaylanırken, Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso’nun da değişiklik yapılmasından yana karar verme olasılığı son derece yüksek görünüyor.
       Pelê Yasası’nın ortadan kalkmasıyla, yabancı yatırımcılar 160 milyon nüfusa sahip bu dev ülkede rekor düzeyde seyirci toplayan tek sporun potansiyelini çabucak kavrayacak.
       Bu kapsamda, ABD’li yatırım bankası Hicks, Muse, Tate & Furst ve İsviçre’nin spor araçları üreticisi International Sports Leisure, ülkenin en büyük takımlarıyla lisans anlaşmaları imzaladı bile.
       
TARAFTAR BOL AMA PARA GETİRMİYOR
       Brezilya’da en az 8 takım, İngiltere’nin en popüler takımından daha fazla seyirciye sahip. Danışmanlık firması Booz, Allen & Hamilton’ın araştırmasına göre, ülkenin en popüler kulübü Rio de Janeiro merkezli Flamengo’nun 24 milyon seyircisi var; Manchester United’ın tam 10 katı.
       Ünlü denetim firması Deloitte & Touche adına futbol ekonomisi danışmanlığı yapan Alexandre Rocha, “Her taraftar ayda bir Real (0.55 dolar) harcasa potansiyeli görün” diyor.
       
KULÜPLER ESKİ USUL YÖNETİLİYOR
       Eğer kulüpler taraftar tabanının yarattığı fırsatları iyi kullanarak beceriyle bir yekilde yönetilseydi, parlak ücretler verdikleri yıldızları takımda kalacak ve böylece taraftarın ilgisi, dolayısıyla getirdiği para da artacaktı. Ancak, Brezilya’da kulüplerin profesyonel anlamda yönetilmesi sürecine henüz geçilmedi.
       
FUTBOL İFLAS ETTİ
       Bazı uzmanlar ise, Brezilya gibi yoksul ve sosyal olarak birçok sorunları olan bir ülkenin hiçbir zaman Avrupalı zengin kulüplerin verdiği transfer ücretleriyle yarışamayacağını ve futbolcuların “kaçmasının” normal olduğunu savunuyor. Ancak, Brezilya’nın gayrisafi milli hasılasının Rivaldo, Roberto Carlos gibi ünlü futbolcuların oynadığı İspanya’nın yüzde 90’ı kadar olduğunu da unutmamak gerekir.
       Brezilya’nın eski özelleştirme ‘çarlarından’ biri olan ve özel sektöre geçtikten sonra futbol yatırımları konusunda danışmanlık yapan Elena Landau, son noktayı şu sözleriyle koyuyor: “Futbol iflas etti. Eğer Brezilya’daki iflas değilse, yıldız oyuncularını ihraç etmezdi.”
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları