Home page
Haber Menüsü


Yabancı bankalar iyimser...
Yabancı bankalar, 2002 yılına ilişkin iyimser raporlar yayınlıyorlar. Morgan Stanley, son dönemde meydana gelen olumlu gelişmeler üzerine, küçülme tahminlerini değiştirdi.
İstanbul
CNBC-E
12 Aralık— Dünyanın önde gelen yatırım bankaları araştırma raporlarında, uzun bir aradan sonra Türkiye hakkında olumlu görüşler bildiriyor. Ancak, risklere de dikat çekmekten uzak durmuyor. Deutsche Bank, Morgan Stanley ve JP Morgan gibi bankalar, 2002 yılında Türkiye’deki fırsatlara dikkat çekerken, ekonominin temel göstergelerinin hala çalkantılı olduğunu vurguluyor.

   
 
       
   
MSNBC News Deutsche Bank: Türkiye, çok değerli bir döneme girdi
MSNBC News JP Morgan: İşler yolunda, faiz indirimi gelebilir
MSNBC News JP Morgan: Enflasyon verisi olumlu
MSNBC News JP Morgan: 2002'de büyüme % 2
MSNBC News Deutsche Bank: Küçülme % 8.5
MSNBC News Morgan Stanley Türk tahvili önerdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Deutsche Bank’ın 7 Aralık tarihinde kıdemli ekonomisti Marco Annunziata tarafından kaleme alınan “Türkiye: Önümüzdeki Yılda Fırsatlar ve Riskler” başlıklı raporunda, 2002 yılının ilk 6 ayı için iyimser bir beklentiden söz ediliyor. Ancak, yılın ikinci yarısı için oluşturdukları senaryoda risklerin daha fazlaolduğu ifade ediliyor.
       Deutshe Bank, ekonomide istikrarı sağlayacak şu iyimser noktalara dikkat çekiyor:
* Yeterli dış finansman, borçların döndürülmesi konusundaki riski azaltacaktır.
* Başta bankacılık sektörü ve yasal düzenlemeler olmak üzere 2001 yılında yapısal reformlarda çok önemli adımlar atıldı. Bu da ekonominin daha sağlam temeller üzerinde durmasını sağlıyor.
* Mali sektörde yeniden yapılanma için gösterilen etkili çabalar, borçlanmanın sürdürülebilirliğini güçlendirecektir.
       Deutsche Bank, risklerin de göz ardı edilemeyeceğini ifade ediyor:
* Ekonomik canlanmadaki gecikme, sosyal ve siyasi açıdan mali sektördeki uyum çabalarının maliyetinin artmasına neden olacak ve sürdürülebilirliğini de güçleştirecektir.
* Artan şirket borçları ve geri dönmeyen krediler bankacılık sistemine ciddi bir risk oluşturmaktadır.
* Piyasalar, istikrar çabalarının raydan çıkmasına neden olacak siyasi gelişmelere ve programa iç destekte tereddüt işaretlerine fazlasıyla hassas olmayı sürdürmektedir.
       
TAHMİNLER: 2002’DE BÜYÜME % 3
       Deutsche Bank raporunda, Türk bonoları için yukarı bir potansiyel gördüğünü vurgulayarak, siyasi istikrarın programın başarısında kilit rol oynadığını da ifade etti.
       Bankanın tahminlerine göre, 2001’da ekonomi yüzde 8.5 daralacak ancak 2002’de yüzde 3 büyüme sağlanacak. Burada ticaret ortaklarındaki zayıf büyüme ve sıkı mali politikalar da daha hızlı büyümenin önüne geçecek.
       Deutsche Bank’ın 2002 enflasyon tahmini de yüzde 45 ile resmi hedef yüzde 35’in üzerinde...
       
MORGAN STANLEY: İYİMSERLİK GÖKKUŞAĞI
       Yatırım Bankası Morgan Stanley’in 10 Aralık tarihli “İyimserlik Gökkuşağı ve Çalkantılı Göstergeler” başlıklı raporundaiyimser havayla birlikte faiz oranlarının yüzde 75’in altına indiği belirtilerek, IMF ile mutabakata varılacak yeni programın siyasi olarak hassas reformlara odaklanacağı vurgulandı.
       
DOLARİZASYON TÜKETİMİ ARTIRABİLİR
       Morgan Stanley, olumlu gelişmeler üzerine, bu yılki küçülme tahminlerini değiştirdi. Raporda, bu yıl Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 8.3, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın ise yüzde 6.4 daralacağı öngörüldü. Yatırım bankası, 2002 için büyüme tahminlerini değiştirmeyerek, yüzde 2-2.5 düzeyinde bıraktı.
       Dolar mevduatlarına ödenen faizin düştüğüne dikkat çeken Morgan Stanley, doların yıl içindeki değer artışından faydalananların tüketime yönelenebileceğini belirtti.
       Kısa bir süre önce de JP Morgan, Türkiye’deki iyimser havaya dikkat çekmiş ve bunun arkasından Merkez Bankası’nın faiz indiriminin gelebileceğini bildirmişti. ABN Amro da portföylerdeki Türkiye tahvillerinin ağırlığının artırılabileceğini bildirmişti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları