Home page
Haber Menüsü


AB entegrasyonunda önemli sınav
Belçika’nın Laeken kasabasında yapılan bu yılın son AB zirvesinde Avrupa ordusu ve AB Anayasası konuları gündeme damgasını vuracak.
Gülru Gezer
NTV
14 Aralık — Avrupa Birliği ülkeleri Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası konusunda ABD, İngiltere ve Türkiye’nin hazırladığı İstanbul Anlaşması’na çekince koyan Yunanistan’ı ikna etmek için girişimlerde bulunacak. Birlik 2004 yılında yürürlüğe girmesi planlanan anayasanın taslağı üzerinde de görüşecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AB’nin en büyük genişleme sürecinin arifesinde kendi içindeki bütünleşmeyi sağlaması ve pürüzleri gidermesi gerekiyor. Avrupa devletleri tek bir çatı altında entegrasyona doğru ilerlerken önemli bir sınav daha verecekler. Yılın son zirvesi olan Laeken’de entegrasyon için iki hayati karar var masada: AB Anayasası’nın ve Avrupa ordusunun oluşturulması.
       
GÜÇ DENGELERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ
       Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt tarafından hazırlanan anayasa taslağında 4 ana başlık yer alıyor. Birincisi birlik içindeki güç dengelerinin daha belirgin bir hal alması. Federal bir devlet olan Almanya özellikle bu konuda hassas davranıyor. Almanya dış politika, savunma ve güvenlik konularında Brüksel’e daha fazla yetki verilmesi taraftarı. Öte yandan, Almanya tarım ve bölgesel yardım konularında ülkelerin daha fazla yetkiye sahip olması gerektiği görüşünde.
       
Laeken Zirvesi’nde AGSP damgası

       
ULUSAL PARLAMENTOLARIN ROLÜ
       Hararetli tartışmalara yol açacak diğer bir konu da ulusal parlamentoların rolü. Bu konuda İngiltere’nin bazı önerileri bulunuyor. İngiltere Avrupa Parlamentosu’nda her üye ülkenin parlamanterlerinden oluşan ikinci bir meclis kurulmasını istiyor. İngiltere bu sayede AB kurumları ve üye ülkeler arasında daha güçlü bir bağ kurulabileceği düşüncesini savunuyor. Birliğin kurumlarının yeterince karmaşık bir yapıya sahip olduğunu düşünenlerse Bakanlar Konseyi’nin zaten bu görevi gördüğünü belirtiyor.
       
HAKLAR BİLDİRGESİ
       Taslakta yer alan diğer bir ana başlık ise haklar bildirgesi. Haklar bildirgesinin taslağı geçen yıl Fransa’nın Nice kentinde yapılan zirvede de tartışılmış, ancak İngiltere’nin vetosuna takılmıştı. İngiltere üye ülkelerin zaten uyduğu Avrupa İnsan Hakları Anlaşması hükümlerini yeterli görüyor.
       
ANLAŞMALARIN BASİTE İNDİRGENMESİ
       Anayasa taslağındaki son başlık ise mevcut anlaşmaların basite indirgenmesi. Avrupa hukuku üye ülkelerin imzaladığı seri anlaşmalardan oluşuyor. Zaman içinde imzalanan birçok anlaşma birbiriyle örtüşüyor. Zirvede anlaşmaların bir metne dönüştürülmesi için gereken önemli adımların atılması planlanıyor..
       Laeken zirvesinden anayasa taslağı hakkında fikir birliği çıkması halinde kurulacak olan Anayasal Komite görevine Mart 2002’de başlayacak. 2003’ün sonuna kadar tüm ülkeler hazırlanan anayasayı imzalayacak. AB 2004 yılına kadar anayasayı yürürlüğe sokarak genişleme sürecinden önce Birliğin temel taşını oturtmak istiyor.
       
AGSP’DE YUNAN ENGELİ
       Laeken Zirvesi’nde karara bağlanması beklenen bir diğer önemli konu da Avrupa ordusu. Birlik kendi ordusunu kurmak için yola çıkıyor, ama bu ordunun gerçekleştireceği operasyonlarda NATO’nun imkan ve yeteneklerini kullanmak istiyor.
       NATO üyesi olan, ama Birliğe dahil olmayan Türkiye, Avrupa ordusunun önündeki en büyük engeldi. Türkiye NATO içinde veto hakkını kullanabileceğinden bir dizi müzakereler sonucu ABD ve İngiltere tarafından ikna edildi, ancak varılan anlaşmanın bu kez Yunanistan’a kabul ettirilmesi sorun oldu. Yunanistan varılan anlaşmada 2. maddeye karşı çıkıyor. Belgenin ikinci maddesinde, Avrupa Birliği Acil Müdahale Gücü’nün hiçbir koşulda bir müttefike karşı kullanılamayacağı belirtiliyor.
       
TÜRKİYE’NİN KIBRIS VE EGE ÇEKİNCESİ
       Türkiye’nin hassasiyeti Kıbrıs’ta veya Ege’de olası bir sıcak temas halinde Yunanistan’ın Avrupa ordusunu kullanabilme hakkından kaynaklanıyordu, bu endişesi 2. maddeyle giderildi, ancak Atina Türkiye’ye verilen bu güvencenin, NATO müttefiki olmayan, ama AB adayı olan Kıbrıs Rum Kesimi’ne de verilmesini istiyor.
       Atina’nın itiraz ettiği 12. madde ise AB’ye üye olmayan NATO müttefiki ülkelere yakın yerlerde düzenlenecek operasyonları düzenliyor. Sözkonusu maddeye göre, adı geçen ülkenin, operasyona ilişkin kaygılarını dile getirmesi halinde görüşmeler yapılacak ve operasyonla ilgili nihai karar, o ülkeyle yapılan toplantının neticesine göre verilecek. Yunanistan bu konuda ise “Nihai kararlar AB tarafından alınır” maddesinin eklenmesini istiyor. Yani bir anlamda bu Türkiye’ye tanınan hakların bertaraf edilmesi anlamına geliyor.
       
BİRLİĞİN VETOYA TAHAMMÜLÜ YOK
       Atina’nın kolay kolay geri adım atmayacağı konuşuluyor, ancak Birliğin diğer üyelerinin de sabrı tükendi. Bu işin Laeken Zirvesi’nde sonuca bağlanması isteniyor ve Yunanistan’ın israrcı tavrına karşı tepkiler giderek büyüyor. AB artık birliğe üye ülkelerin kendi çıkarları adına veto haklarını kullanmasına göz yumacak durumda değil, çünkü hem önüne koyduğu hedefleri zamanında yerine getirmede güçlük çektiği, hem de yeni üyeleri kabul etmeden kendi içindeki sorunları çözmek zorunda olduğu için zaman kaybetmek istemiyor.
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları