Home page
Haber Menüsü


Fiba’da market birleşmesi gündemde
Fiba iştiraklerinden mağazalar zincirleri Gima ve Endi’nin birleştirilmesi gündeme geldi. Gima Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çapa, birleşmenin sözkonusu olabileceğini söyledi.
İstanbul
AA
11 Aralık— Gima Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tunç Çapa, Fiba Şirketler Grubu bünyesinde bulunan Endi mağazalar zinciri ile birleşmenin söz konusu olabileceğini bildirdi. Gima’nın bu yılını değerlendirmek ve yeni hizmeti “Alo Gima” hakkında bilgi vermek amacıyla Ceylan Oteli’nde düzenlenen toplantıda konuşan Çapa, yaşanan ekonomik krizin arkasına sığınmadan şevkle çalışmaya devam ettiklerini ve şu anda zincir mağazalar grubunda dolar bazında cirosunu artıran tek grup olduklarını belirtti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
10 AYLIK CİRO 251 MİLYON $
       Çapa, Kasım ayı sonu itibariyle 1999 yılında 165 milyon dolar, 2000 yılında 218 milyon dolar ciro sağladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
       “Bu yıl 11 aylık dönemde ciromuz 251 milyon 588 bin dolar oldu. Gima’da ayda 4 milyon müşteri görüyorum, çok mutluyum. Hiçbir şekilde, hiçbir krizin arkasına sığınmadık ve istihdama devam ettik. Bizde 2 bin 500 çalışan var. Bir o kadar da Gima’nın kiralık reyonlarında esnafın çalıştırdığı insan var. Gima, 29 ilde 74 mağazası ile hizmet veriyor.”
       
KARLILIKTA GİMA ÖNE ÇIKACAK
       Perakende sektöründe faaliyet gösteren 3 ulusal zincirden yenilik yapanların ve operasyonel karlılığı olanların yarışta öne geçeceğini kaydeden Çapa, “Gelecek yıllarda Gima daha ön plana çıkacak diye düşünüyorum. Grubumuz olan Fiba şirketler grubunun Endi diye mağazalar zinciri de var. Onunla birleşmemiz söz konusu olabilir diye düşünüyorum, Makro ve Tansaş beraberliğinden sonra” diye konuştu.
       
BİRLEŞME TAKVİMİ
       Endi ile birleşmenin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Çapa, birtakım kanuni prosedür sürecinden geçmek zorunda olduklarını ifade etti. Endi’nin şu anda 62 mağazası bulunduğunu açıklayan Tunç Çapa, teknik olarak birleşmenin nasıl olacağı üzerinde düşündüklerini söyledi. Birleşmenin, lojistik hizmetlerde, satın almada, işletme ve depolama gibi alanlarda fayda getireceğini anlatan Çapa, başka bir soru üzerine, “Gima ve Endi olarak 2002 sonunda 620-630 trilyon liralık ciro hedefliyoruz” dedi.
       
PİYASA DEĞERİ GERİLEDİ
       Kriz sonrasında Borsa’da işlem gören şirketlerin değerinin büyük ölçüde düştüğüne işaret eden Çapa, Gima’nın değerinin de 450 milyon dolardan şu an 58 milyon dolara gerilediğini bildirdi.
       Çapa, önümüzdeki yıla ilişkin görüşlerini açıklarken de, “2002’yi stabil bir yıl olarak görüyorum. Büyüme hızı yaz itibariyle bir parça artacak, banka kredileri açılacak, finans sektörü kendine gelmeye başlayacak. Ondan sonra Türkiye düzelecek. Bunun için 2003 yılını görüyorum” diye konuştu.
       
270 MİLYON DOLAR CİRO
       Gima Genel Müdürü Dengiz Pınar da konuşmasında, yıl sonunda 270 milyon doların üzerinde ciro hedeflediklerini belirterek, “Geçen yılki cirosunun üzerinde yılı kapatacak tek zincir mağaza olacağız. Geçen yılki ciromuz 253 milyon dolardı” dedi.
       Gima markalı ürünlerin toplam ciro içerisinde 1999’da yüzde 3.5, 2000’de yüzde 8 pay alırken, krizle birlikte bu yıl yüzde 16’lara yükseldiğini ifade eden Pınar, bu yılki cironun 45-50 milyon dolarını Gima markalı ürünlerin oluşturacağını kaydetti.
       
GERÇEK PERAKENDECİLİK ORTAYA ÇIKIYOR
       Bir soru üzerine, faaliyet dışı gelir kaleminin toplam gelirleri içerisinde ciddi pay almadığını bildiren Pınar, “Piyasada faaliyet dışı gelirler düşüyor ve gerçek perakendecilik ortaya çıkıyor. İlerde gerçekten ayakta kalabilecek perakendecilerin ayak izi gözükmeye başladı. Şu anda halka açık şirket olarak operasyonel karlılık yazan tek şirketiz. Bunu, metrekare verimliliğine önem vererek sağladık” diye konuştu.
       Genel Müdür Yardımcısı Ali Serhan Şahin de, “Alo Gima” hizmeti ile Türkiye’de ilk defa telefon süpermarketçiliğini başlattıklarını söyledi. Müşterilerin, “444 1000” nolu telefonla verdikleri siparişlerin adreslerine teslim edileceğini ve ödemenin kapıda yapılabileceğini anlatan Şahin, böylece Türkiye’de ilk kez çok kanallı perakendeciliği hayata geçirdiklerini kaydetti.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları