| | | MHP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeliye bağlı olan TÜBİTAK tarafından hazırlanan Rapora Prof. Dr. Barkanın yanı sıra Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Derin Orhon, Prof. Dr. Olcay Tünay, Doç. Dr. Işık Kabdaşlı, Prof. Dr. Mehmet Canbazoğlu, Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil, Prof. Dr. Mahir Vardar, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Prof. Dr. Fehim Üçışık, Öğretim Görevlisi Süleyman Övez imza attı.
BAŞKA TESİSLER DE KURULABİLİR
Özeti 20 sayfa tutan raporun bir buçuk sayfalık sonuç bölümünde, Bergama Ovacıkta siyanürle altın çıkarma işine giren Eurogold şirketinin Danıştay tarafından engellenen faaliyetiyle ilgili yeni bir araştırma yapıldığı belirtilerek şöyle denildi:
İnceleme konusu tesisin ve aynı koşullarda benzerlerinin çevre uyumlu ve duyarlı birer iktisadi faaliyet olarak, işletmeye geçirilmelerinin, sürdürülebilir kalkınma kavramı çerçevesinde ülkemiz menfaatleri açısından uygun ve yararlı olacağı ortak görüş ve kanaatine varılmıştır.
Raporda, Eurogold tesisinin gelişmiş ülkelerde halen çalışmakta olan benzeri altın madeni işletmelerinde olduğu gibi siyanür kullanımının bir çevre sorunu yaratmadığı, siyanürün toprağa, suya ve havaya karışması olasılığının ihmal edilir düzeyde olduğu ileri sürüldü. Raporda Bu olasılıkta her türlü canlıyı etkileme riskinin kabul edilebilir düzeyin çok altında olduğu anlaşılmıştır denildi. Raporda şu iddialara yerverildi:
- Atık havuzunun tamamen geçirimsiz ve sıfır deşarj prensibine göre tasarlanıp gerçekleştirilmiş olmasının, dünyada kabul edilen en uygun teknoloji düzeyinin üstünde emniyet sağladığı, herhangi bir afet ve arıza anında bu atık barajından oluşabilecek sızıntıların, prosesin teknik özelliklerine ve atık barajındaki kimyasal dengeye göre su kaynakları, kullanım alanları, flora ve fauna üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkinin kabul edilebilir sınırların çok altında kaldığı belirlenmiştir.
Tesis güvenliğinin işleticinin iyi niyetinden bağımsız olarak cevherin, kullanılan yöntemin ve alınmış olan önlemlerin temel bir sonucu olduğu belirtilen raporda Danıştay kararında insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği önersürülen risklerin tümüyle giderildiği ya da kabul edilebilir limitlerin çok altına çekildiği görüşü de savunuldu. Siyanüre evet diyen raporda Tesisin dünyada altın madenciliği için öngörülüp uygulanmakta olan en uygun teknoloji düzeyini ya da daha iyisini yansıttığı da iddia edildi.
| |