Home page
Haber Menüsü


İran gazının gönderimi başladı
İran doğalgazının Türkiye’ye pompalanmasına bu akşam başlandı.
Ankara
AA
10 Aralık— Bazargan ölçüm istasyonunda devam eden test çalışmalarına katılan imalatçı firmanın bir takım eksiklikler olmasına karşın “pompalanmaya başlanabilir” onayını vermesinin ardından Türkiye’ye İran doğalgazının sevk edilmesinin yolu açıldı. Akşam saat 20.30 sıralarında da İran doğalgazının Türkiye’ye pompalanmasına başlandı.

   
 
       
   
MSNBC News İran doğalgazı Eylül'de geliyor
MSNBC News Doğalgazın yeni rotası Karadeniz
MSNBC News Doğalgaz ihtiyacımız hızla artıyor
MSNBC News Doğalgazın yeraltında depolanması için 150 milyon dolarlık yatırım
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada İran-Türkiye Boru Hattı Projesi kapsamında Türkiye’ye günlük 9 milyon 132 bin metreküp, yılda yaklaşık 3.3 milyar metreküp doğalgazın gelmesi öngörülüyor.
       
BORU HATTI 2 BİN 500 KİLOMETRE
       Türkiye-İran Boru Hattı, Doğubeyazıt’tan Erzurum-Sivas-Kayseri-Ankara-Konya-Seydişehir güzergahını izliyor ve hattın uzunluğu toplam 2 bin 577 kilometreyi (km) buluyor. Proje çerçevesinde Türkiye’ye gelecek doğalgazın 57 ile dağıtılması öngörülürken, bu yöndeki çalışmaların 2003 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.
       İran’dan Türkiye’ye yılda 10 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatına ilişkin 22 yıl süreli doğalgaz alım-satım anlaşması, 1996 Ağustos ayında imzalanmıştı.
       Bu anlaşmada, İran’ın Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatının 1999 yılında 3 milyar metreküp ile başlayarak, 2005 yılında 10 milyar metreküpe çıkması öngörülmüştü.
       Taraflar arasında varılan anlaşma uyarınca, İran tarafından sevk edilecek gazın mülkiyeti ve riski Türk-İran sınırında Botaş’a geçecek ve sınıra yakın İran topraklarında kurulan Bazargan ölçüm istasyonunda gaz ölçülecek.
       
TESLİMAT ERTELENMİŞTİ
       2000 yılı Ocak ayında Tahran’da yapılan görüşmeler sonucunda İran doğalgaz teslimatının başlangıç tarihinin 30 Temmuz 2001 tarihine kadar ertelenmesi kararlaştırılmıştı.
       Bu çerçevede de kontrat süresinin, 22 yıldan 25 yıla çıkarılarak 2026 yılına kadar uzatılması öngörülmüştü. Anlaşma uyarınca, Türkiye-İran boru hattı projesi kapsamında 30 Temmuz 2001 tarihinden itibaren günlük 9 milyon 132 bin metreküp doğalgaz gelmeye başlayacaktı. Ancak yaşanan aksaklıklar nedeniyle bu süreç uzamış oldu.
       
ÇAKAN: ENERJİ KAYNAKLARI ÇEŞİTLENECEK
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan da, yaptığı açıklamada, 8 Ağustos 1996 tarihinde İran ile yapılan Doğalgaz Alım Satım Anlaşması çerçevesinde bu ülkeden alınması öngörülen doğalgazın bugün saat 20.30 itibarıyla Türkiye’ye sevkine başlandığını bildirdi.
       Açıklamaya göre, anlaşma uyarınca, bu yıl sonuna kadar, ilk yıl için öngörülen 3 milyar metreküp doğalgazın önümüzdeki günlere düşen payı olan 165 milyon metreküplük bölümü alınacak. Bakan Zeki Çakan, açıklamasında şunları kaydetti: “İran ile aramızda mevcut işletme anlaşmasına göre, Türkiye’ye sevkedilecek gazın ölçüleceği İran’daki Bazargan Ölçüm İstasyonu’nun 30 Temmuz 2001 tarihinde hazır olması gerekiyordu. Ancak o tarihte BOTAŞ ve İran Milli Gaz Şirketi heyetlerince yapılan tetkikler sonucu gaz alımına başlanılabilmesi için İran tarafınca tamamlanması gereken ölçüm istasyonunun henüz hizmete hazır olmadığı tespit edilmiş ve yapılması gereken işler belirlenerek imza altına alınmıştı. Bu süre içinde, istasyonda tespit edilen bazı eksikliklerin henüz giderilememiş olmasına rağmen ölçüm istasyonunun sertifikalandırılmasıyla görevli uluslararası şirketin de onayı alınarak gaz sevkiyatına başlanmıştır.”
       Bakan Çakan, anlaşma kapsamında gelecek yıl İran’dan 4 milyar metreküp doğalgaz alınmasının öngörüldüğünü, bu miktarın her yıl artarak 2007 yılında 10 milyar metreküpe ulaşacağını bildirdi.
       Zeki Çakan, açıklamasında, Rusya, Cezayir ve Nijerya’dan sonra İran’dan da doğalgaz alımına başlanmasıyla enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi yönünde bir adım daha atıldığını kaydetti.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları