Home page
Haber Menüsü


 
Yunanistan’dan AGSP’ye çekince
 
Belçika’nın AB dönem başkanlığını noktalayacak olan Laeken Zirvesi’ne hazırlanan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Genel İşler Konsey toplantısında, Yunanistan, Türkiye’nin, AGSP konusunda kabul ettiği belgeye çekince koydu.
 
Güldener Sonumut/Brüksel
NTV
 
10 Aralık —  AB Dönem Başkanı Belçika’nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Louis Michel ise Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) konusunda, Türkiye ile varılan uzlaşmanın rahatlatıcı olduğunu, önümüzdeki günlerde, Yunanistan’ın ikna edilmesi için çaba harcayacaklarını söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AB Dışişleri Bakanları öğle yemeğinin ikinci bölümünde AGSP’nı ele aldılar. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Türkiye ile İngiltere arasında AGSP konusunda mutabakata ulaşan metnin 12. maddesine çekince getirdi. Papandreu, öngörülen formülde, Avrupa Birliği’nin karar mekanizmalarının tamamen bağımsız olmadığını, bu nedenle yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
       
PAPANDREU: BİZ DE GÜVENCE İSTİYORUZ
       Papandreu, metnin 12. bölümünde Türkiye’nin AB’nin karar mekanizmalarına ilişkin katılımı ve danışma yollarını AB’nin bağımsız karar organlarına zarar getirebileceğini ve bunun Yunanistan’ın ulusal çıkarlarına aykırı olabileceğini ifade ederek, bu metnin gözden geçirilmesini talep etti.
       Kaynaklar, Yunanlıların, “Türkiye’ye verilen güvencelerin karşılığında kendilerine de güvence verilmesini istediklerini”, “Kıbrıs Rum Kesimi’nin, tam üyeliğinin gerçekleşmesinden itibaren savunma işbirliğinde hiçbir kısıtlama ile karşı karşıya kalmaması gerektiğini”, ayrıca “AGSP’nin karar mekanizmasında AB’nin özerkliği konusunun aydınlığa kavuşturulmasını” istediklerini belirttiler.
       
KARAR LAEKEN ZİRVESİ’NE ERTELENDİ
       Bununla birlikte Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu, AB Dışişleri Bakanlarına bir alternatif metin sundu. Ancak bakanlar bu alternatif metni henüz inceleyemeyeceklerini belirttikler ve bu yüzden kararı Laeken Zirvesi’ne ertelediler.
       Bu çerçevede Yunanistan’ın sunduğu alternatif metin, yarın AB’nin Daimi Temsilciler Birliği’ne yapılacak toplantıda ele alınacak. Bu çerçevede Yunanistan’ın istekleri kabul edildiği takdirde, Laeken zirvesinde AB’nin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya zirvede, bir mutabakata ulaşılması bekleniyor.
       
YUNANİSTAN’IN TAVİZ ARAYIŞI
       Yunanistan’ın metni prensipte kabul ettiğini, ancak bu metine AB’nde konumu güçlendirmek amacıyla pazarlık konusu ettiği ifade ediliyor. Aynı kaynaklar, Yunanistan’ın, AB’nin Afganistan Özel Temsilcilik yardımcılığı görevini talep ettiğini, bununla birlikte demir ve çelik taşımacılık ajansının Atina’da kurulması yönünde de ısrarcı olduğu ifade ediliyor.
       Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının katıldığı GİK toplantısında Laeken Zirvesinin sonuç bildirgesi ve taslak çalışmaları görüşülüyor. NTV’ye ulaşan taslak belgede Türkiye ile AB arasında ilişkilerin pekiştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Kıbrıs konusundaysa son günlerdeki gelişmelerin çözüm umudunu yeniden canlandırdığı vurgulanıyor.
       
AB: YUNANİSTAN’I İKNAYA ÇALIŞACAĞIZ
       AB Dönem Başkanı Belçika’nın Dışişleri Bakanı Louis Michel ise AGSP konusunda, Türkiye ile varılan uzlaşmanın rahatlatıcı olduğunu, önümüzdeki günlerde, Yunanistan’ın ikna edilmesi için çaba harcayacaklarını söyledi. Michel, AB Genel İşler Konseyi çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’nin açılımının cesaret verici bir gelişme olduğunu” ifade ettikten sonra, konunun Atina açısından hassasiyet taşıdığını, Laeken zirvesine kadar uzlaşma ve çözüm arayışlarının süreceğini belirtti.
       Laeken zirvesinin, bu konunun çözümü için bir şans olduğunu, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, AB Komisyonu’nun dış politikadan sorumlu üyesi Chris Patten ve kendisinin, 14-15 Aralık’ta Belçika’nnı başkenti Brüksel’in banliyösü Laeken’deki zirveye kadar çözüm için yoğun çaba harcayacaklarını ve temaslarda bulunacaklarını anlatan Michel, “O zamana kadar bir uzlaşma olup olmadığını göreceğiz” dedi.
       
“YUNANİSTAN’A RAĞMEN...”
       “Konunun derinine inmeyeceğini, bugünkü aşamada konuşmamak gerektiğini, bazı manevra olanakları bulunduğunu” söyleyen Michel, Türkiye’nin tavrının değişmesi ve Ankara ile bir uzlaşmaya varılmasının rahatlatıcı olduğu mesajını verdi. Michel, “Yunanistan ile anlaşma olmasa dahi” Laeken zirvesinde AGSP’nin operasyonel ilan edileceğini anlattı. Belçikalı Bakan, Ankara ile varılan uzlaşma sayesinde, Atina ile süratli uzlaşma sağlanamaması halinde, önümüzdeki aylarda AGSP sorununun aşılacağı ve NATO-AB işbirliği anlaşmasının imzalanacağına olan inancını belirtti.
       
KIBRIS’TA BM SÜRECİNE DESTEK
       Öte yandın GİK toplantısında ele alınan sonuç bildirgesinin genişleme bölümünde Kıbrıs sorunu ile AB-Türkiye ilişkilerine geniş yer ayrılıyor. Taslak metnin Kıbrısla ilgili bölümünüde, AB’nin sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler’in başlattığı sürecin desteklendiği, ve üyelik öncesi çözüm için Ada’daki tüm tarafların bu süreden en iyi şekilde yararlanması gerektiği vurgulanıyor. Kıbrıs konusunda ayrıca tarafların ulaşacağı bütün çözümlerin Birliğin müktesebatına uyumlu hale getirilebileceği hatırlatılıyor. Belge üyelik müzakerelerinin arifesinde, Kıbrıs sorununun halen çözülmemiş olması halinde, Ada’nın AB üyeliğinin Helsinki sonuç bildirgesinde yer aldığı şekilde gerçekleşeceğini ifade ediyor.
       
HELSİNKİ İVME KAZANDIRDI
       Belgenin Türkiye bölümüne gelince; taslak metinde Helsinki Zirvesi kararlarının AB-Türkiye ilişkilerine ivme kazandırdığı vurgulanıyor. Bununla birlikte Türkiye’nin AB’ye ön katılım stratejisi çerçevesinde kaydettiği gelişmelerin memnuniyet verici olduğu ifade ediliyor.
       Türkiye’nin AB’ye yakınlaşma sürecinde gerçekleştirdiği siyasi-ekonomik ve idari reformlara Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının tam destek verdiğini belirten belge, Kopenhag kıstasları ile katılım ortaklığı belgesindeki yükümlülüklerini yerine getimesi için Ankara’ya desteğini de yineliyor. Türkiye’nin insan hakları konusunda kaydedilen olumlu gelişmeleri pekiştirmesi gerektiğinin altını çizen belge, Kıbrıs sorununun çözümü için aktif bir şekilde katkıda bulunması çağrıda bulunuyor.
       Söz konusu belge, GİK toplantısında AB Dışişleri Bakanları tarafından benimsendikten sonra Laeken zirvesine gönderilerek AB devlet ve hükümet başkanlarının onayına sunulacak.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları