Home page
Haber Menüsü


ABD Ladin ve Ömer’e yaklaşıyor
 
ABD, 11 Eylül saldırılarının düzenleyicisi olduğunu iddia ettiği Usame Bin Ladin’i yakalama çabalarını hızlandırırken, teröre karşı koalisyonun sözcüsü Kenton Keith, bin Ladin ve Molla Ömer’in yakalanmalarının yakın olduğunu söyledi.  

 
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
10 Aralık—  ‘Usame bin Ladin ve Molla Ömer’in Afganistan’da olduklarını düşünüyoruz’ diyen Kenton Keith, yakalanmalarının an meselesi olduğunu söyledi. Ülkenin doğusundaki Tora Bora bölgesi bombalanırken, helikopter destekli kara birlikleri de olası kaçış yollarında devriye geziyor. Afgan kaynaklar, Bin Ladin’e bağlı güçlerin Tora Bora çevresinde çekilirken, geride kalan bazı savaşçıların, Afgan gruplara ve Amerikan birliklerine direnmeye çalıştığını bildiriyor. Yerel Afgan güçler ise, El Kaide militanlarına karşı üç koldan saldırı başlattı. ABD Genelkurmay Başkanı General Richard Myers, ABD askerlerinin Usame Bin Ladin’i aradığını bildirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Teröre karşı koalisyonun ABD’li sözcüsü Kenton Keith, Molla Ömer ve Usame bin Ladin’in ülkeyi terk ettiklerini sanmadığını söyledi. Keith, operasyonların başarısının, Usame bin Ladin ve savaşçılarının hareket alanlarını giderek daraltmakta olduğunu vurguladı.


        Taliban karşıtı Afgan savaşçılar, Afganistan’ın doğusundaki Tora Bora bölgesinde mağaralarda gizlenen El Kaide militanlarına karşı 3 koldan saldırı başlattı. Afgan İslami Ajansı (AIP), saldırıda bulunan Afgan savaşçıların ilerlediğini, ancak Araplardan oluşan El Kaide militanlarının hafif silahlarla direndiğini duyurdu.
       
Amerikan tankları Kandahar yolunda

       
LADİN AFGANİSTAN’DAN AYRILMIŞ OLABİLİR
        ABD Genelkurmay Başkanı General Richard Myers, ABD askerlerinin Usame Bin Ladin’i aradığını bildirirken, üst düzey Amerikalı yetkililer Bin Ladin’in Afganistan’ı terketmiş olabileceğine dikkat çekiyorlar. Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz yaptığı açıklamada Bin Ladin’in Afganistan dışında da arandığını ve Pakistan, Somali ya da Yemen’e kaçmaya çalışabileceğini belirtti.
       El-Kaide militanlarının kaçışını engellemek için Afganistan sınırı boyunca güvenlik önlemlerini arttıran Pakistan’ın askeri sözcüsü Orgeneral Raşid Kureşi ise, ne Bin Ladin’in ne de Taliban lideri Molla Ömer’in ülkesinde olmadığını savundu.
       
‘BİN LADİN, SAVAŞÇILARININ BAŞINDA’
       Usame Bin Ladin’in, savaşçılarının başında Afganistan’ın doğusundaki dağlık bölgede bulunan mevzilerini savunduğu ileri sürüldü. Kuzey İttifakı sözcülerinden Muhammed Emin, Taliban karşıtı güçleri ile Bin Ladin’in El Kaide savaşçıları arasında Tora Bora bölgesindeki dağlık arazide çatışma olduğunu belirtti. Emin, Bin Ladin ve aralarında Taliban yetkililerinin de bulunduğu bin kadar savaşçısının, Tora Bora’daki üslerinden çıkarıldıktan sonra Spin Gar’daki ormanlara sığındığını da savundu.
        ABD uçaklarının, Usame Bin Ladin’i öldürmek için bombardımanı sürdürdüğünü söyleyen Emin, çatışmalar sırasında El Kaide savaşçıları arasında can kaybı olduğunu da öne sürdü.
       
TORA BORA’YA B-52’Lİ BOMBARDIMAN
        Afgan komutanı Hacı Muhammed Zaman da “Bin Ladin’in Tora Bora dağlarında olduğundan yüzde yüz eminim” diye konuştu. Amerikan B-52 ağır bombardıman uçakları da gün boyunca Tora Bora’yı şiddetle bombaladı. Bölgedeki AFP muhabiri, sabahın erken saatleriyle öğle arasında en az beş noktanın bombardımanla hallaç pamuğu gibi atıldığını bildirdi.
       
HOON: İDAM CEZASI OLURSA TESLİM EDEMEYİZ
       Öte yandan, İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, İngiliz askerlerinin ele geçirmesi durumunda, uluslararası terörist Usame Bin Ladin’i, idam cezası söz konusu olmadığı takdirde ABD’ye teslim edeceklerini bildirdi.
       Hoon’un sözleri, ABD’de olduğu kadar İngiltere’de de tepkiye yol açtı. İngiliz Başbakanlık sözcüsü, “Bin Ladin’i Afganistan’da, yani İngiliz yasalarının etki ve uygulama alanı dışında yakalar ve yakalandığı yerde de Amerikalılara teslim edersek sorun kendiliğinden çözülmüş olur” dediği belirtiliyor. Savunma Bakanı Hoon’un tamamen farazi konuştuğunu belirten sözcü, bu sözlerin özellikle ABD ve Bin Ladin kastedilerek sarf edilmediğini savundu.
       
AVUSTRALYA KOŞUL KOYMUYOR
       Afganistan’da mevzilenen Avustralyalı komandoların, İngiliz komandoların aksine, terörist Usame Bin Ladin’i yakalamaları durumunda koşulsuz ABD’ye teslim edecekleri bildirildi.
       İngiltere’nin Bin Ladin’i idam edilmemesi koşuluyla teslim edeceğini açıklamasının ardından gazetecilere bilgi veren Avustralya Ordu Sözcüsü Tümgeneral Gary Bornholt, “Şans eseri Bin Ladin yakalanırsa yetkililere teslim edilecek” dedi. Bornholt, Avustralyalı 150 komandonun Kandahar’ın güney bölgesinde devriye gezdiğini, ancak henüz düşmana ulaşamadığını söyledi. Gary Bornholt, Avustralya’nın askerini Afganistan’da ne kadar süreyle tutacağının belirsiz olduğunu, çokuluslu barış gücünde Avustralyalı askerlerin görev alıp almayacağına henüz karar verilmediğini söyledi.
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları