Home page
Haber Menüsü


Tarım barajlarındaki su yetersiz
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mümtaz Turfan, Türkiye’deki tarım barajları bugün itibarıyla yüzde 19.6 nispetinde dolu olduğunu, bundan 15 gün önceki doluluk oranı yüzde 18 seviyesinde bulunduğunu belirtti.
Ankara
AA
7 Aralık— DSİ Genel Müdürü Mümtaz Turfan, Bodrum Yarımadası Su Temin Projesi Protokol İmza Töreni’nde, gazetecilerin barajlardaki son su durumu konusundaki sorularını yanıtladı. Turfan, Türkiye yıllık yağış ortalamasının 643 milimetre olduğunu, dolayısı ile 1-2 gün, bir haftalık yağışlarla bir sonucu veya doluluk oranlarını söylemenin doğru olmayacağını bildirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’de hem yağışın dağılımı hem de zamanının düzensiz olduğuna dikkati çeken Turfan, dolayısıyla bu intizamsızlığı ortadan kaldıracak barajları yapma mecuriyeti olduğunu kaydetti. Geçenlerde Rize’de, Silifke’de seller olduğunu ve hatta bazı yerlerin yıllık yağışı bir günde aldığını ifade eden Turfan, “Bu, bizim baraj yapma gereksinimimizi bir kez daha ispat etti. Mutlaka barajları yapıp, o aşırı taşkınlardan depolamak suretiyle tüm yıl boyunca yararlanma zorunluluğu vardır” dedi.
       
TARIM BARAJLARININ DURUMU
       Turfan, Türkiye’deki tarım barajları bugün itibarıyla yüzde 19.6 nispetinde dolu olduğunu, bundan 15 gün önceki doluluk oranı yüzde 18 seviyesinde bulunduğunu bildirdi. Turfan, yağışlar itibarıyla iyimser olduklarını vurgularken, “Çünkü Türkiye son 4 yıl ortalamaların çok altında kurak periyod yaşadı, bir 5. yılı yaşaması matematiksel olarak azdır” diye konuştu.
       Türkiye’nin yapması gereken 450 barajı en kısa sürede gerçekleştirme mecburiyeti olduğunu da ifade eden Turfan, Türkiye’nin su durumunun Suriye’den biraz iyi, Irak’tan kötü olduğunu kaydetti. Turfan, Türkiye’nin su açısından kritik yıllar yaşadığını ve yaşayacağını anlatırken, bunun tek çözümünün, baraj projelerini bitirme olduğunu belirterek, “bunların bitmesi için gereken rakam, yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımdır. Önümüzdeki 30 yıl içinde 2 milyar dolarlık yatırım yapmamız gerekir” dedi.
       
BÜYÜK İLLERDEKİ SU DURUMU
       Turfan, üç büyük ildeki su durumu hakkında da şu bilgileri verdi:
       “Ankara’da şu anda kullanılabilecek su miktarı 165.9 milyon metreküptür. Barajda daha fazla su vardır ama kullanılabilecek olan su budur. İstanbul’da bu rakam 292.5 milyon metreküp, İzmir’de 16.9 milyon metreküptür.
       Bu şehirlerin günlük su kullanımlarını gözönünde tutacak olursak, şu andan itibaren hiç yağmur yağmasa, Ankara’ya 205 gün yetecek kadar suyumuz vardır. Kaldı ki yağışlı bir döneme girdik. Bu, şu anda Ankara’daki suyun ne kadar yeterli olduğunu ortaya koymaktadır. İstanbul’da 165 gün yetecek su vardır hiç yağmur yağmasa, İzmir’de de 100 günlük su vardır. İnşallah daha fazla yağışlar alır, bu rakamlar artar.”
       
ANKARA’DAKİ SU KESİNTİSİNİN NEDENİ
        Turfan, Ankara’daki su kesintisinin nedenine değenirken de, su miktarı açısından Ankara, İstanbul ve İzmir’de herhangi bir sıkıntı söz konusu olmadığını, ancak Ankara’da Çamlıdere barajından şehre su taşıyan tek bir hat bulunduğunu, bu hattın çift hat olması gerektiğini ve ikinci hattın yapımına başlandığını ifade etti. Turfan, şöyle devam etti:
       “Şu anda Ankara Belediyesi tarafından bu hat yapılmaktadır. Eğer bu hat şu anda çalışır durumda olsa idi, Ankara’da su kesintisine gerek olmazdı. Miktar açısından yeterli olan suyun barajdan şehre taşınmasında, hat yetersizliği dolayısıyla sıkıntı var. Bu sıkıntının da ASKİ tarafından yapılan hattın bitirildiği an, giderileceğini ümit ediyoruz.
       
IŞIKLI PROJESİ
       Ayrıca, Ankara’da Işıklı projesini de gerçekleştirme çabası içindeyiz. Ankara Çamlıdere Barajı rezervuar hacmi ile 1.3 metreküp suyu tutabilecek nitelikte yapılmıştır. Şu anda bunun 4’te 1’ini kullanabiliyoruz. Uzun vadeli planlar çerçevesinde yapıldı. Geri kalanı doldurmak için Gerede sisteminden Ankara’ya takriben 500 milyon dolarlık bir projemiz bulunuyor.”
       Bunun gerçekleştirilmesi için Japon kredi kuruluşlarıyla da temas halinde olduklarını anlatan Turfan, “onu da yaptığımız takdirde, Ankara 2030-2040 yıllarına kadar herhangi bir su ihtiyacı olmayan şehir haline gelecektir” dedi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları