Home page
Haber Menüsü


Karakoyunlu: Özelleştirme Yasası liberalleşiyor
Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Karakoyunlu, Özelleştirme Yasası’nın daha liberal hale getirildiğini ve Bakanlar Kurulu’nun tasarıyı en geç bu hafta sonunda ele alacağını söyledi.
İstanbul
AA
    7 Aralık—  Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, endüstriyel ilişkilerin içerisinde sermayenin etkinliği, müteşebbis kabiliyeti kadar, istihdam edilecek “emeğin verimliliğinin” de tartışılması gerektiğini vurgularken, “Bugün Türkiye’nin bence en önemli sorunlarından bir tanesi, emeğin verimliliğinin henüz tartışmaya alınmamış olmasıdır” dedi. Özelleştirme Yasası’nın yeniden ve daha liberal bir biçimde hazırlandığını söyleyen Karakoyunlu, tasarının yakında Meclis’e gönderileceğini söyledi. Karakoyunlu, Özelleştirme İdaresi’nin yabancı sermaye daveti konusunda yeteri kadar başarılı olamadığını da ifade etti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  YASED ve Finans Dünyası tarafından Hazine Müsteşarlığı, Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurulu (IFC), Yabancı Yatırım Danışmanlık Servisi (FIAS) ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Teşkilatı’nın (UNCTAD) katkılarıyla gerçekleştirilen “Uluslararası Yatırımların Değişen-Yüzü Türkiye İçin Yeni Fırsatlar” konulu uluslararası konferans, İstanbul’da başladı.
       Toplantının açılışında konuşan Devlet Bakanı Karakoyunlu, toplantı davetiyesini aldığında konuları incelediğini belirtirken, sermayenin verimlilik tartışmasının ve yönetim etkinliğinin, bu ortamlarda yüzlerce defa tartışıldığına dikkati çekti.
       Toplantıda emeğin verimliliğinin tartışılmasına ilişkin hiçbir başlığın yer almadığını vurgulayan Karakoyunlu, şunları söyledi:
       “Endüstriyel ilişkilerin içerisinde sermayenin etkinliği, müteşebbis kabiliyeti kadar, istihdam edilecek emeğin de verimliliğinin tartışılması lazım. Bugün Türkiye’nin bence en önemli sorunlarından bir tanesi emeğin verimliliğinin henüz tartışmaya alınmamış olmasıdır. Zaman zaman karşılaştığımız ciddi problemlerin içerisinde endüstriyel dünyamızı etkileyen ona bağlı olarak da siyasal sistemi tartışma içine iten konuların başında emeğin verimliliği gelir. Son günlerde alınan tasarruf kararları çerçevesinde meseleye baktığımız zaman, emeğin verimliliğinin istenilen ölçekte tartışılmamış olmasından kaynaklanan sorunların sosyal patlama kavramı içerisinde tartışmaya alınmış olması da, fevkalade önemli ve dikkat edilmesi gerekli olan bir gelişme göstergesidir.”
       Karakoyunlu, dünyanın hiçbir ülkesinde, özelleştirmenin sendikal sistematiğe anlatılmasının sendikal federasyonlara bırakıldığının görülmediğini ifade ederken, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Türkiye’nin özelleştirmesinde emek verimliliği tartışması safdışıdır ve bugüne kadar gecikmelerin en önemli sebeplerinden birisi, bu noktanın maalesef bir siyasal cesaretle ele alınıp tartışılamamış olmasıdır. Özelleştirme İdaresi bu konudaki teşebbüslerini ve görüşlerini de maalesef kamuoyuna anlatamamaktadır. Bir ülkenin özelleştirilmesiyle ilgili alınan hedeflerin gerçekleştirilmesini, sadece haraç mezat satma sistemi olarak değerlendirirseniz, ciddi bir noktadaki emek verimliliğini tartışmadan kaçınılmaz şekilde uzakta kalırsınız. Ama önümüzdeki dönemde özelleştirmenin kapsamına alınacak olan kuruluşları sadece parasal gelir sağlayan ve o imkanlar çerçevesinde değerlendirilen fırsatlar olarak ele alırsanız, varılacak sonuç hiç de tatminkar olmayacaktır”
       
YENİ BİR KANUN HAZIRLANIYOR
       Karakoyunlu, mevcut Özelleştirme Kanunu’nu küçük maddelerle tadiller yerine baştan ele alan, kompakt, içerikleri itibariyle liberal, uygulamaları itibariyle cesaret kazandırıcı, siyaseti itibariyle de mesuliyet yükleyici yeni bir kanun hazırladıklarını belirtirken, bu kanunu önümüzdeki günlerde Meclis’e sevkedeceklerini bildirdi.
        Karakoyunlu bu arada, Özelleştirme İdaresi’nin, yabancı sermaye daveti konusunda yeteri kadar başarılı olamadığını söyledi.
       Karakoyunlu, Türkiye’de ilk defa yabancı sermayenin tartışmaya alındığı yılların, Demokrat Parti yılları olduğunu kaydetti.
        Karakoyunlu, 1950-60 yıllarında liberalleşme iddiası içinde olan bu siyasi iktidarın, fevkalade şiddetli bir demokratik model iddiasıyla ortaya çıkmasına karşın, devletçi bir ekonomik politika uygulaması sırasında biraz da bunun suistimali nedeniyle sistematik hataların dikkat çeker noktaya geldiğini anlattı.
        “1960 ihtilalinin hemen ardından kurulan DPT, işte bu 10 senelik dönemde yapılan devlet yatırımlarının suistimal edilmesinden kaynaklanıyor” diyen Karakoyunlu, Birinci 5 Yıllık Kalkınma Planı
       hazırlandığında yabancı sermayenin derinlikli olarak öngörülmediğini, İkinci 5 Yıllık Kalkınma Planı’nda yabancı sermayenin düşünülmeye başlandığını söyledi.
        Aynı dönemlerde finans sektörü içinde de yabancı sermaye modelleri arayışlarının öngürüldüğünü vurgulayan Karakoyunlu, “Bunların hiçbirisinde yeni fırsat arayışı içinde olduğumuz, iddia ettiğimiz
       ölçekte yabancı sermaye konusu etraflı ele alınmış değildir” diye konuştu.
       
DEVASA KURULUŞLARI GÜÇLENDİRME
        O tarihlerde Türkiye’de uygulanan teşvik sistemine dikkat çeken Karakoyunlu, “Biz o tarihlerde, bugün Türkiye’nin devasa kuruluşları olarak kabul ettiğimiz şirketleri, teşvik mekanizması içinde güçlendirerek hazırlıklı hale getirdik” dedi.
        Bu şirketler arasında Arçelik ve Eczacıbaşı’nı da sayan Karakoyunlu, daha sonra bu şirketlerin yabancı sermaye ile evlilikler yaparak ulusal ölçekten uluslararası ölçeğe ulaştıklarını anlattı.
       
YABANCI SERMAYEDE BAŞARILI SAĞLANMADI
       Karakoyunlu, Türkiye’nin yeni fırsatlarının neler getireceğini böyle bir toplantıda ele alınmasının isabetli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
        “Özelleştirme İdaresi maalesef, yabancı sermaye daveti konusunda yeteri kadar başarılı olamamıştır. Bunun, sorumluluğum altındaki bir kuruluşu herhangi bir şekilde eleştirdiğim veya ciddiyetinden uzak kaldığım anlamında yorumlanmasını istemiyorum çünkü, orada bu mesaiyi veren arkadaşlarım üzerlerine tevdi edilmiş bu mesuliyeti idrakte ve yerine getirilmesinde olağanüstü gayret ve samimiyet içinde oldular. Ben de bu vesileyle tebrik ediyorum. Ancak sistem içinde biraz önce tartışmasını yaptığım konuların yeteri ölçekte açıklığa kavuşturulmamış olması, bundan sonra da kavuşturulabileceğine ilişkin fırsatların henüz zuhur etmemiş olması bana bu konuda sizlere birkaç şey söyleme mecburiyeti getirdi.”
        Türkiye’nin özelleştirmesiyle ilgili bütün gelişmeler konusunda, sisteme yardımcı olunması gerektiğine inandığına ifade eden Karakoyunlu, şunları kaydetti:
        “Bu amaçla özel kanun hazırladık. Mevcut Özelleştirme Kanunu’nu küçük maddelerle tadiller yerine baştan ele alan, kompakt, içerikleri itibariyle liberal, uygulamaları itibariyle cesaret kazandırıcı, siyaseti itibariyle de mesuliyet yükleyici yeni bir kanun hazırladık. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sevkedeceğiz. O kanunun içinde yabancı sermayeye, fevkalede özenli ve önemli yerler ayrıldığını da bu vesileyle ifade etmek isterim.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları