Home page

Haber Menüsü


Yabancı futbolcu cenneti Türkiye
34 ulustan 93 yabancı oyuncunun forma giydiği Birinci Süper Lig’de, bu oyuncuların maliyetinin 80 milyon dolar, yani yaklaşık 120 trilyon Türk Lirası olduğu ifade ediliyor.
Ankara
AA
6 Aralık— Çoğu ekonomistler, Türkiye’nin kurtuluşunu dışa açılmakta ve dış sermayenin ülkeye gelmesi olarak görse de, dışa açılma ilk olarak futbolda gerçekleşti. Bu açılış, ekonomistlerin ülkeye sermaye girişi beklentilerinin tersine, daha çok çıkmasına neden oldu. 34 ulustan 93 yabancı oyuncunun forma giydiği Birinci Süper Lig’de, bu oyuncuların maliyetinin 80 milyon dolar, yani yaklaşık 120 trilyon Türk Lirası olduğu ifade ediliyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türk futbolunda yabancı oyuncu devri, 1951 yılında İstanbul’un Adalet takımına transfer olan Arjantinli Oscar Garo ile başladı. Arjantinli Garo, uzaktan attığı gollerle futbolseverlerin gönlüne taht kurarken, Türkiye’deki ilk profesyonel yabancı futbolcu olarak da tarihin sayfalarındaki yerini aldı.
       
YILLARA GÖRE ARTAN YABANCILAR
       1951 yılında başlayan ve takımlarda yalnızca 1 yabancı futbolcu oynamasına izin verilen “lejyoner” transferi günümüzde ise akılalmaz boyutlara ulaşarak 8’e çıktı. Takımların kadrolarında bulunmasına izin verilen yabancı oyuncuların sayısı ise yıllara göre değişiyor.
       1959 yılında bir yabancıyla yola çıkan Türk futbolu, 1966’da iki, 1989’da ise üç futbolcu ile yoluna devam etti. 1996’da yabancı futbolcu sayısı dörde yükseltildi, 1999’da ise beşe... 2000 yılına gelindiğinde 5+1 kuralına geçen Türk futbolu, 2001 yılında 5+1+2 kuralını benimsedi.
       
İYİ AMA YAŞLANMIŞ YABANCILAR
       Dünyada ve özellikle de Avrupa’da futbolun milyarlarca dolarlık dev bir endüstri durumuna gelmesine Türk takımları da daha fazla seyirci kalamadı. Önceden büyük çoğunlukla ülkelerinde “işi bitmiş” yaşlı oyuncuların, Alman Schumacher, Belçikalı Pfaff, Brezilyalı Eder ve Serginho gibi, çokça da Yugoslav oyuncuların tercih edildiği sahalarda, son yıllarda genç yıldızlar da sahne almaya başladı. Türk futbol piyasasını fark eden futbolcular, dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelmeye başladılar.
       Şu anda 34 ülkeden oyuncu Türkiye’de forma giyerken, Brezilyalılar, 9 oyuncuyla ilk sırada yer alıyor. Burkina Faso ve Fildişi Kıyısı gibi haritada yerlerini bile bulmakta zorlanılan Afrika ülkelerinden de oyuncular takımların kadrolarında forma giyiyorlar.
       Transferlerin en önemli kaynağı şifreye giren maç naklen yayınları ve onların kulüplere ödediği ücretler oldu. Ayrıca kulüpler değişik alanlardan da gelirler de elde etmeye başlayarak, spor malzemeleri satışı, statlardaki seyirci kaçaklarının önlenmesi gibi konularda da kazançlarını artırdılar.
       Böylece Türk takımları, futbol endüstrisinin en gelişmiş ülkeleri İtalya, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerden oyuncu transfer edebilecek duruma geldi. Transfer dönemlerinde futbolcuların bedelleri 5-10 milyon dolar gibi rakamlarla açıklanırken, kulüplerin Futbol Federasyonu’na gönderdikleri resmi sözleşmelerde ise bu yüksek rakamlara ulaşılamadı.
       Futbolculara verilen ücretler gizlenirken, transferlerinin 5 ila 10 milyon dolar arasında rakamlarla sağlandığı ifade edilen bazı oyuncuların, Futbol Federasyonu’na gönderilen sözleşmelerindeki ücretleri ise şöyle gerçekleşti:
       
LİGDEKİ YILDIZLARIN RESMİ TRANSFER RAKAMLARI
       
FENERBAHÇE:
       ANDERSSON (400 MİLYAR); RAPAİÇ (200 MİLYAR ); LAZETİÇ (100 MİLYAR ); MİRKOVİÇ (250 MİLYAR ); REVİVO (250 MİLYAR );
       BEŞİKTAŞ:
       KHLESTOV (250 BİN DOLAR ); STAVRUM (400 BİN DOLAR ); MHYRE (150 BİN DOLAR );
       GALATASARAY:
       MONDRAGON (150 MİLYAR ); PEREZ (150 MİLYAR );
       TRABZONSPOR:
       DA SİLVA (100 MİLYAR ); SOMERS (150 MİLYAR ).
       
TAKIMLARIN YABANCI OYUNCULARI
       2001-2002 sezonunda Birinci Süper Lig’de forma giyen yabancı oyuncuların listesi şöyle:
       FENERBAHÇE: Bernt Kennet Andersson (İsveç), Haim Michael Revivo (İsrail), Milan Rapaiç (Hırvatistan), Zoran Mirkoviç (Yugoslavya), Nicola Lazetiç (Yugoslavya), Samuel Johnson (Gana), Mert Meriç (Misko Mirkoviç-Yugoslavya), Deniz Uygar (Uche Okekucwu-Nijerya)
       GALATASARAY: Endres Jose Fleurquin (Uruguay), Faryo Camilo Mondragon Aly (Kolombiya), Carlos Alberto Oliveria-Capone (Brezilya) Sebastian Perez (Fransa), Gustavo Andres Victoria Rave (Kolombiya), Joac Batista Ca Marques (Brezilya)
       BEŞİKTAŞ: Dmitry Khlestov (Rusya), Ronaldo Guiaro (Brezilya), Sixten Veit (Almanya), Arilo Stavrum (Norveç), Zoubaier Ben M.Baya (Tunus), Thomas Mhyre (Norveç)
       TRABZONSPOR: Santiago Robert Da Silva (Brezilya), Hans E.F.Somers (Belçika), Augustine James (Nijerya), Marco Aurelio Brito Dos Praze (Brezilya), Robson Da Silva Ourique (Brezilya), Marcio Moreira Jarro (Brezilya), Eduardo Suisso De Novaes (Brezilya)
       DİYARBAKIRSPOR: Mohammed Youssef (Mısır), Andre Kona Ngole (Zaire)
       ANTALYASPOR: Gochopetkov Guintchev (Bulgaristan), Maurizio Gaudino (Almanya), Vedin Musiç (Bosna-Hersek), Alexander Matth Blessin (Almanya)
       YİMPAŞ YOZGATSPOR: Mvuezolo Musumbu (Belçika), Saliou Diallo (Gine), Yaw Preko (Gana), Joachin Yaw Acheampong (Gana) DENİZLİSPOR: Abdoulaye Soulama (Burkina Faso), Fernand Coulibaly (Mali)
       GÖZTEPE: Radoslaw Majdan (Polonya), Miroslaw Barcik (Slovakya), Mkhalele (Güney Afrika Cumhuriyeti)
       GAZİANTEPSPOR: Anrei Krivov(Rusya), Erik Nikolayevi Yahimoviç (Rusya), Nikolay Ryndziuk (Rusya), Maxim Romashenko (Rusya)
       KOCAELİSPOR: Milan Timko (Slovakya), Tomislav Erceg (Hırvatistan), Ayman Mohamed Abdülaziz (Mısır), Alexander Yordanov Aleksa (Bulgaristan), Zdravko Ivanov Lazarov (Bulgaristan), Metin Mert (Detleff Müller-Almanya)
       ANKARAGÜCÜ: Ohene Kennedy (Gana), Rogerio Desesus Albuquerque (Brezilya), Augustine Ahinful (Gana), Charles Roberto Da Silva (Brezilya)
       SAMSUNSPOR: Stephen Baidoo (Gana), Ben Ofosu Piasare (Gana), Ali Uyanık (Allum Bouker-Kamerun), Alfred Phiri (Güney Afrika Cum.)
       MALATYASPOR: Sasha Kovaçeviç (Yugoslavya), Alexander Löbe (Almanya), Petar Milosevski (Makedonya), Goran Lazerevski (Makedonya), Norman Mapeza (Zimbabwe)
       BURSASPOR: Riadh Ben Khema Bouazizi (Tunus), John Lesiba Moshoeu (Güney Afrika Cumhuriyeti), Mamadou Tall (Burkina Faso), Bahoken Gustave (Kamerun), Miloş Sobona (Slovakya), Marian Kelemen (Slovakya), Samir Kamouna (Mısır)
       GENÇLERBİRLİĞİ: Patrick J.Horte Nys (Belçika), Thomas Gregor Zdebel (Polonya), Marcel Mbayo Kibemba (Kongo), Souleymane Youla (Gine), Filip Deams (Belçika), Lawal Mohammed (Nijerya), Abdel Zaher Ahm Hasan El Saka (Mısır), Ahmet Hassan Kamel (Mısır)
       İSTANBULSPOR: Ivaylo Rumenov Petkov (Bulgaristan), Alioum Saidou (Kamerun), Zdravko Stoyano Zdravkov (Bulgaristan), Alban Bushaj (Arnavutluk), Hadis Zubanoviç (Bosna-Hersek)
       ÇAYKUR RİZESPOR: Oumar Dieng (Senegal), Souleymanou Hamidou (Kamerun), Nicolas Alnouoji (Kamerun), Emmanuel Tetteh (Gana), Chikelue Ildenyosi (Nijerya), Amadou Fadel Keita (Fildişi Kıyısı)
       
YABANCI OYUNCULARIN ÜLKELERİ
       
Ligde forma giyen futbolcuların ülkelerine göre dağılımı ve sayıları gözönüne alındığında ise Brezilya 9 futbolcu ile ilk sırada bulunuyor. Brezilyalı oyuncuları 8 kişi ile Ganalılar izliyor.
       Yabancı futbolcuların ülkelere göre dağılımı ise şöyle:
       5 futbolcuya sahip ülkeler: Bulgaristan, Kamerun, Mısır, Rusya
       4 futbolcuya sahip ülkeler: Belçika, Almanya, Nijerya, Yugoslavya, Slovakya
       3 futbolcuya sahip ülkeler: Güney Afrika Cumhuriyeti
       2 futbolcuya sahip ülkeler: Hırvatistan, Gine, Burkina Faso, Tunus, Makedonya, Kolombiya, Bosna-Hersek, Norveç
       1 futbolcuya sahip ülkeler: Polonya, Zaire, Mali, İsveç, İsrail, Uruguay, Fransa, Kongo, Arnavutluk, Senegal, Fildişi Kıyısı, Polonya, Zimbabwe.
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları