Home page
Haber Menüsü


Yunanistan Başbakanı Simitis, "Türk tarafının tavrını değiştirdiğini ümit ediyorum" dedi.
Atina: Türkiye durumun ciddiyetini anladı
Kıbrıs zirvesini olumlu bir adım olarak nitelendiren Yunan hükümeti, ‘Türkiye’nin AB kararlarına uyması gerektiğini anladığını’ belirtti.
Atina
AA
    5 Aralık —  Yunanistan Hükümet Sözcüsü Hristo Protopapas, dün KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides arasında yapılan görüşmenin ardından Türkiye’nin uzlaşmaz bir tutum izlemediğini belirterek, Atina’nın BM kararları çerçevesinde çözüm umduğunu söyledi. Protopapas, yaptığı basın toplantısında, dünkü görüşmenin çözüm yolunda atılmış doğru bir adım olduğunu ve iyi bir yolda bulunulduğunu belirtti. Yunanistan Başbakanı Simitis de gelişmeleri olumlu adımlar olarak nitelendirdi.  

   
 
       
    MSNBC News Klerides KKTC'ye gidiyor
MSNBC News Atina'dan AGSP tepkisi
MSNBC News Atina: Kıbrıs'ta bir yol açıldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Atina’nın, Klerides’in BM kararları çerçevesinde çözüm arayışı çabalarını desteklediğini vurgulayan Protopapas, Yunanistan Hükümeti’nin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Rum Yönetimi ile temas halinde olduğunu kaydetti. AB Dönem Başkanı Belçika’nın Türkiye ile yürütülen Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’na (AGSP) ilişkin müzakereler çerçevesinde Kıbrıs’ı pazarlık unsuru olarak kullanıp kulanmadığına ilişkin soruları da yanıtlayan Protopapas, şöyle dedi:
       
AB KARARLARINA UYMA GEREĞİ
        “AB ve Belçika böyle bir mantık izlemiyor. Türkiye, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve Komisyon’un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verhaugen’in, Kıbrıs’ın (Rum Kesimi) çözüm olmasa da AB üyeliğine kabul edileceğine ilişkin açıklamalarından sonra içinde bulunduğu güç durumu değerlendirdi. Durumun ciddiyetini anlayan Türkiye, kapalı kapılar ardından yapılan değerlendirmelerin ardından AB kararlarına uyması gerektiğini anladı.”
       
‘TÜM ADAYLAR İÇİN KRİTERLER AYNI’
        AB’nin AGSP’de tavize karşı Türkiye’nin adaylık statüsünü yükselteceğini vaat ettiği iddialarına ilişkin soruları da yanıtlayan Protopapas, tüm aday ülkeler için kriterlerin aynı olduğunu ve bunların gelişigüzel belirlenmediğini savundu. Protopapas, “Helsinki zirvesinde alınan kararlar geçerliliklerini koruyorlar. AB içinde özel düzenlemelere yer yok” dedi.
       
‘ATİNA AGSP’DE KENDİ ÇIKARINI KORUYACAK’
       Atina’nın, İngiltere ve ABD’nin Türkiye ile yaptığı AGSP konulu müzakerelerde gelinen noktayı içeren metni dikkatle incelediğini açıklayan Protopapas, bu metnin Türkiye’nin bu alandaki temel tezlerini içermediğini söyledi. Protopapas, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Peter Ricketts’in AGSP konusunda görüş alışverişinde bulunmak için bugün Atina’ya geldiğini de açıkladı.
        Atina’nın veto kullanması olasılığına ilişkin soruları da yanıtlayan Protopapas, AGSP’ye ilişkin düzenlemelerin Nice zirvesi kararları ile uyum içinde olması gerektiğini savunarak, “Atina milli çıkarlarını koruyacaktır. Mücadelemizi AB içinde vereceğiz. Şu an hassas bir dönem yaşanıyor” dedi.
       Yunanistan Savunma Bakanı Yanos Papandoniu da AGSP konusunda Nice zirvesi kararlarının geçerli olduğunu ve Atina’nın 3. ülkelerin müdahalelerini ya da egemenlik haklarının kısıtlanmasını kabul etmeyeceğini söyledi. Papandoniu, ABD ve İngiltere’nin Türkiye ile AGSP konusunda yürüttükleri müzakerede gelinen noktayı içeren metnin Atina tarafından incelendiği belirtti.
       
SİMİTİS YAPICI SÜREÇ BEKLİYOR
       Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis de Kıbrıs Türk tarafının şu ana kadar izlediği tutumu değiştirdiğini ve sorunun çözümüne ilişkin farklı bir anlayışla, yapıcı bir biçimde davranacağını ümit ettiğini söyledi. Dün yapılan ve bugün yapılacak görüşmeleri ve Ocak ayında yapılması planlanan görüşmeleri olumlu adımlar olarak gördüğünü ifade eden Simitis, “Kıbrıs Türk tarafının tavrını değiştirdiğini ve farklı bir anlayışla yapıcı bir biçimde davranacağını ümit ediyorum. Sayın Klerides, BM kararları çerçevesindeki tüm yapıcı çözüm önerilerini ele almak için her zaman hazır olmuştur” dedi.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları