Home page
Haber Menüsü


Bush, Bonn Anlaşması’ndan memnun
 
ABD Başkanı George Bush’un, Bonn’daki anlaşmayı çok olumlu bulduğu ve anlaşmanın imzalanmasından büyük memnuniyet duyduğu bildirildi.  

 
İslamabad
AA
5 Aralık—  İngiltere Başbakanı Tony Blair de Afganistan’da geçici hükümetin kurulmasının kabul edildiği anlaşmanın, Afgan halkı için daha iyi gelecek taahhüt eden, dikkate değer bir başarı olduğunu söyledi. Taliban’ın eski İslamabad büyükelçisi Abdüsselam Zaif ise geçici Afgan hükümetinin, savaşın zarar verdiği Afgan halkı tarafından ‘kabul edilemez kuklalar’ olarak değerlendirileceğini ileri sürdü.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Pakistan’ın İslamabad’daki büyükelçiliğini geçen ay kapatmasından sonra, Taliban’ın sözcüsü olarak görevini sürdüren Zaif, bu hükümetin, Afganistan ve Afganlar için olmadığını söyledi. Zaif, Peştu lider Hamid Karzai’nin geçici hükümetin başına getirilmesine rağmen gerçek gücün, Savunma, İçişleri ve Dışişleri gibi kilit bakanlıkları alan Peştu olmayan Kuzey İttifakı‘na verildiğini belirtti.
       Afganistan’daki yeni oluşumun başarılı olmayacağına ve Almanya’da varılan anlaşmayla taahhüt edilen gelecekteki seçimlere müdahale edileceğine inandığını belirten Zaif, ülkenin çok sayıdaki rakip grupları arasında yeni bir iç savaşın çıkmasından endişe ettiğini kaydetti. Zaif, Taliban’ın, İslam’ın düşmanlarına karşı mücadele vermeyi sürdüreceğini de söyledi.
       
ULUSLARARASI KOALİSYON UMUTLU
       Terörle mücadele için oluşturulan İttifak’ın İslamabad’daki sözcüsü Amerikalı diplomat Kenton Keith de, BM aracılığında Afganistan’da geçici yönetim kurulması konusunda varılan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu bildirdi. Keith, “Bugün, Afganistan için büyük ve tarihi bir gün. Anlaşma, ülkedeki tüm etnik grupların rol oynayabileceği yeni bir gelecek sunuyor” dedi.
       
PAKİSTAN ANLAŞMADAN MEMNUN
       Pakistan yönetimi, Afganistan’ın geleceği konusunda Bonn’daki müzakerelerin ardından imzalanan anlaşmadan memnun olduğunu açıkladı. Pakistan Dışişleri Bakanı Abdüssettar, Afganistan’da Taliban sonrası geçici bir yönetim kurulmasına ilişkin haberlerin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Pakistan yönetiminin, konuya ilişkin daha sonra ayrıntılı bir açıklama yapması bekleniyor.
       
Karzai Afganistan’ın yeni başbakanı

       
AB: ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM
       AB Komisyonu’nun Dış İlişkilerden Sorumlu üyesi Chris Patten, BM aracılığında Afganistan’da geçici yönetim kurulması konusunda varılan anlaşmanın, bu ülkenin kendi ayakları üstünde duracak hale gelmesi yönünde çok önemli bir ilk adım olduğunu söyledi. Chris Patten, BM’nin Afganistan özel temsilcisi Lahdar Brahimi’yi de Almanya’da sağlanan anlaşmadaki payından ötürü överek, Brahimi’nin bu çok zor konuyu çözüş biçimiyle ilgili uluslararası toplumun tamamında büyük bir güven oluştuğunu söyledi.
       
SCHRÖDER: TAHMİN EDİLEMEYECEK BİR BAŞARI
        Almanya Başbakanı Gerhard Schröder kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, konferansa katılan heyetlerin, kısa bir süre önce kimsenin gerçekleşmesini tahmin etmediği bir işi başardıklarını belirterek, “Bugün Afganistan ve Birleşmiş Milletler için büyük bir gün” dedi. Schröder, çalışmaların henüz başında olduklarını, uluslararası topluluğun da Afganistan’ı desteklemeye devam edeceğini söyledi. Almanya Başbakanı, uluslararası barış gücünde Alman askerlerinin de bulunabileceğini ifade etti.
       
FISCHER: BARIŞ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
       Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de, Bonn’daki Afganistan konferansına katılan heyetlerin, geçici hükümet ile ilgili anlaşmayı imzalayarak çok önemli bir adım attıklarını söyledi. Anlaşma sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi ile ortak basın toplantısı yapan Fischer, anlaşmanın bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, “Önümüzde barış için henüz uzun bir yol var. Anlaşmanın hayata geçirilmesi ancak geçici hükümetin göreve başlamasından sonra mümkün olabilir” dedi.
       
Geçici hükümetteki önemli isimler

       Afgan halkına yapılacak insani yardımın en önemli konulardan biri olduğunu belirten Fischer, yapılacak yardımların bölgedeki ekonomik durumu da düzelteceğini kaydetti. Almanya olarak Afgan halkına destek vermeye devam edeceklerini söyleyen Fischer, özellikle eğitimi destekleyeceklerini ve altyapının oluşturulmasına katkıda bulunacaklarını ifade etti. Fischer ayrıca, Afganistan’da ekonominin canlandırılmasının önemli olduğunu, bu çerçevede mayın temizleme faaliyetlerinin de önem kazanacağını, yardımlarında ferdi tavır takınmayacaklarını ve BM yönetmeliği kapsamında hareket edeceklerini kaydetti.
       BM Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi de, imzalanan anlaşmanın, yıllardan bu yana savaşın yaşandığı Afganistan’da barışın sağlanması yönünde atılan ilk adım olduğunu söyledi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları