Home page
Haber Menüsü


Geçici Afgan hükümetindeki isimler
Bonn’daki Afganistan’ın siyasi geleceğinin görüşüldüğü konferansta, kurulacak geçici Afganistan hükümetindeki isimler belirlendi.
Kuetta
AA
5 Aralık— Taliban karşıtı Peştun aşiret lideri Hamid Karzai, geçici hükümetin başkanı olarak görevlendirilirken, kilit bakanlıkları Kuzey İttifakı’ndan isimler korudu. İşte Afganistan’ın siyasi geleceğinde önemli rol oynayacak olan Başbakan Hamid Karzai ve belli başlı bakanların özgeçmişleri:

   
 
       
    MSNBC News Dostum yeni Afgan yönetimine karşı çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BAŞBAKAN HAMİD KARZAİ


       Peştun lider Hamid Karzai, ABD’nin Taliban kuvvetlerine karşı başlattığı bombardımanları daha ilk dakikadan itibaren destekledi.
       44 yaşındaki Peştu kökenli eski kral yanlısı Karzai, bir zamanlar dışişleri bakan yardımcılığı yaptı.
       Gözlemciler, güneyli Karzai’nin Afganistan’ı egemenlikleri altında bulunduran Peştu aşireti tarafından kabul edilebilir bulunduğunu, Tacik, Özbek ve Hazari grupların ise Karzai’ye sıcak bakmadığını belirtiyorlar.
       
Karzai Afganistan’ın yeni Başbakanı

       Devrik kral Zahir Şah yanlısı tutumuyla tanınan Karzai, ülkedeki kraliyet yanlılarının da desteğini rahatlıkla kazanabilecek isim olarak gözüküyor. Sovyet işgali yıllarında verdiği mücadele de, Karzai’ye Kuzey İttifakı içinde belli bir saygınlık kazandırıyor.
       Kandahar doğumlu Karzai, Kabil’de ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra Hindistan’a giderek Simla Üniversitesi’ne girdi. 1982’de Sovyet askerleriyle mücadele saflarına katılan Karzai, Ulusal Afgan Kurtuluş Cephesi’nin harekat sorumlusu oldu.
       1992’ye kadar Peşaver’de sürgün hayatı yaşayan Karzai, Necibullah yönetiminin devrilmesinden sonra Kabil’e döndü ve dışişleri bakan yardımcısı oldu.
       Taliban 1996’da iktidarı aldığında, Karzai, çoğu Peştu aşiretinden gelme Taliban milisleriyle işbirliğine hazır gözüktü. Ancak babası Abdul Ehad Karzai’nin 1999’da öldürülmesi, Karzai’nin Taliban’a yaklaşımını değiştirdi.
       Baba Karzai’nin Keta’da suikaste kurban gitmesini kimse üstlenmedi, ancak Karzai, babasının Taliban tarafından öldürtüldüğüne inandı ve Taliban’la mücadeleye girişti. Sürgünde yaşayan Karzai, eski kralın iktidara dönebilmesi ve Loya Jirga adı verilen büyük yerel meclisin toplanması için mücadeleye atıldı.
       
İÇİŞLERİ BAKANI YUNUS KANUNİ


       Bonn’daki görüşmelere Kuzey İttifakı’nın başı olarak katılan Yunus Kanuni, bombalı bir suikast sonucu öldürülen ittifak komutanı Ahmed Şah Mesud’un en yakın adamlarından biri. Kanuni, Şah Mesud’un öldürülmesinden Kuzey İttifakı’nın belkemiği olan İslam Cemaati’nin siyasi lideri oldu.
       44 yaşındaki Kanuni Penşir Vadisi’nde doğdu. Hayatının büyük bölümünü başkent Kabil’de geçirdi. 17 yaşında siyasetle ilgilenmeye başladı ve 1973 yılında Kral Zahir Şah’ı deviren solcu devlet başkanı Muhammed Davud’a yönelik faaliyetlere katıldı.
       Kanuni, Sovyetler Birliği’nin 1979 yılında Afganistan’ı işgal etmesinin ardından Şah Mesud’a katıldı ve Şah Mesud kuvvetlerine Pakistan sınırından silah ve para sağlanması için çalışmalar yaptı.
       Afganistan’da mücahit kuvvetleri olarak adlandırılan güçlerin 1992 yılında Kabil’e girmesinin ardından Savunma Bakanlığı sözcülüğüne getirilen Kanuni, bir yıl sonra Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani tarafından Savunma Bakanı olarak atandı. Kanuni, 1993 yılında Kabil’de arabasına düzenlenen bombalı saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.
       Kanuni, Bonn konferansında hitabet yeteneğiyle dikkat çekti.
       
DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAH ABDULLAH


       Afganistan’da geniş tabanlı geçici hükümette de Dışişleri Bakanlığını koruyan Doktor Abdullah Abdullah da 1960 yılında Penşir Vadisi’nde doğdu.
       Devrik Rabbani hükümetinin de Dışişleri Bakanı ve sözcüsü olan Abdullah, akıcı İngilizcesiyle Kuzey İttifakı’nın dünyaya açılan penceresi oldu.
       Tacik ve Peştu ana babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Abdullah, 1983 yılında Kabil Üniversitesi’nden göz doktoru olarak mezun oldu ve Pakistan’ın sınır kenti Peşaver’deki Afgan mültecilerin bulunduğu kamptaki hastanede çalışmaya başladı. Daha sonra Kabil’in kuzeyindeki Penşir Vadisi’ne dönerek Şah Mesud kuvvetlerine katılan Abdullah, bu kuvvetlerin sağlık bölümünün başına getirildi ve ayrıca baş siyasi danışman oldu.
       Rabbani hükümetinin 1992 yılından beri sözcüsü olan Abdullah, BM tarafından resmen tanınan Rabbani hükümetinin üç yıl BM temsilciliğini de üstlendi. Abdullah, 1999 yılında bu hükümetin Dışişleri Bakanlığı’na atandı.
       
SAVUNMA BAKANI GENERAL FEHİM


       Penşir Vadisi’nde 1957 yılında doğan General Muhammed Fehim, Kabil’de lise öğrenimi gördü, 1978 yılındaki komünist darbeden sonra Pakistan’a kaçtı ve bir yıl sonra ülkesine dönerek Ahmed Şah Mesud için çalışmaya başladı.
       Ahmed Şah Mesud’un istihbarat şefi ve uzun süredir yardımcısı olan Fehim, Şah Mesud’un Eylül ayında öldürülmesinden sonra Kuzey İttifakı’nın komutanlığına getirildi.
       Yakınındakilerin, üstün askeri özelliklerine rağmen siyasi vizyon ve karizmadan yoksun olarak niteledikleri General Fehim, 10 bin kişilik askeri güce komuta ediyor.
       1980’li yıllarda Sovyetler Birliği işgali sırasında Şah Mesud’un İslam Cemaati grubunun Pervan ve Baglan eyaletleri komutanı olan Fehim, Sovyet askerlerinin defalarca saldırısına uğramasına rağmen, yenilgiye uğratılamadı.
       Askeri elbiselerden çok yerel giysiler giymesiyle tanınan Fehim, Şah Mesud komutasındaki Mücahit güçlerinin siyasi komitesinin başkan yardımcılığı görevini de yaptı.
       Fehim, 1992 yılında kuzey Afganistan’da Necibullah başkanlığındaki komünist hükümete yönelik başkaldırıda önemli rol oynadı.
       1992 yılında Mücahit hükümetinde ulusal güvenlikten sorumlu bakan olarak görev yapan Fehim, aynı zamanda 4 yıl boyunca Kabil bölgesi komutanı oldu.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları