Home page
Haber Menüsü


Karzai Afganistan’ın yeni başbakanı
 
Bonn’daki Afganistan zirvesinde, Taliban sonrası Afganistan’ı yönetecek olan geçici hükümet konusunda anlaşma sağlandı.  

 
Bonn
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
5 Aralık—  Afganistan konferansında sağlanan anlaşmanın imzaları atıldı. Dört Afgan grubun katıldığı konferanstan, Peştun lider Hamid Karzai’nin geçici hükümetin Başbakanı olması kararı çıktı. Hamid Karzai ve 29 üyeden oluşan hükümet, 22 Aralık’ta görev başına gelecek. Geçici hükümette Kuzey İttifakı, kilit bakanlıkları elinde tutuyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Anlaşma, Kuzey İttifakı heyeti başkanı Yunus Kanuni, Roma heyeti başkanı Abdüssettar Sirat, Peşaver heyeti başkanı Seyit Hamit Gaylani ve Kıbrıs heyeti başkanı Humayun Jarir tarafından imzalandı.
       İmza töreninde delegelerin yanı sıra Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve BM’nin Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi de hazır bulundu.
       Geçici Afganistan hükümetinin, geleneksel Loya Jirga kurulana kadar, 6 ay görev başında kalması bekleniyor. Geçici hükümetin kuruluşundan 6 ay sonra, eski Afgan Kralı Zahir Şah, Loya Jirga’yı göreve çağıracak ve yeni bir anayasa yazılıp seçim yapılmadan önceki dönemde ülkeyi yönetecek isimlerin seçilmesini isteyecek.
       
Geçici hükümetteki önemli isimler

       
ZAHİR ŞAH ANLAŞMADAN MEMNUN
       Eski Afgan Kralı Zahir Şah’ın, Bonn’daki müzakerelerde Taliban sonrası hükümetin kurulmasına yönelik anlaşmaya varılmasından memnuniyet duyduğu ve büyük olasılıkla gelecek yıl başlarında, istikrar ortamının sağlanmasının ardından Kabil’e döneceği bildirildi.
       
İTTİFAK ÖNEMLİ BAKANLIKLARI ALDI
       Kuzey İttifakı, yeni hükümette en önemli bakanlıklara sahip: İttifak üyesi Yunus Kanuni İçişleri Bakanı, Muhammed Fehim Savunma Bakanı ve Abdullah Abdullah Dışişleri Bakanı olarak kalıyor.
       Afganistan’ın geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilen Abdullah Abdullah, yeni hükümetin, Afganların birlikte çalışabileceğini göstereceğini söyledi ve hükümette Kuzey İttifakı’nın hakim pozisyonda olmasını savundu. Abdullah, Kuzey İttifakı’nın içinde, ülkede etnik çoğunluğu oluşturan Peştun grupların temsilcilerinin de olduğuna dikkat çekti.
       Yeni geçici hükümette kadınlara da görev verilmesi örneği gibi, Taliban’ın sert politikalarının yumuşayacağını belirten Abdullah, “Ezici çoğunluğu Müslüman olan bir toplumda, İslam önemli bir rol oynayacaktır” dedi, ancak bunun Taliban’ın İslam anlayışı gibi olmayacağını söyledi. Abdullah, Kabil’e barış gücü askerleri gelmesi konusunda da esnekliğini sürdürdü.
       
KANUNİ: ANLAŞMA İYİ OLDU, UYACAĞIZ
       Konferansa Kuzey İttifakı adına katılan heyetin başkanı ve geçici hükümetin de İçişleri Bakanı Yunus Kanuni, AFP muhabirine, “Bonn anlaşması iyi anlaşma oldu. Yüzde yüz uyacağız” dedi. Kanuni, imza töreninden hemen önce, “Bugün bu anlaşmayı yaparak siyasal bir sürece giriyor, askeri sürece son veriyoruz. Kardeşlerimize, inşallah, acılarını dindirme sözü veriyoruz” diye konuştu. Kanuni, toplantının kapanış konuşmasında da, Afganistan’da yıllardır süren iç savaştan sonra barış için yeni bir fırsat yakalandığını belirterek, “Afganistan’da barış, demokrasi ve insan haklarından oluşan yeni bir dönem başlıyor” dedi.
       
ALMANYA’YA TEŞEKKÜR
       BM, Alman hükümeti ve tüm dost ülkelere teşekkür eden Kanuni, “Alman dostluğu ve BM’nin Afganistan özel temsilcisi Lahdar Brahimi’nin desteği iyi bir karışım. Bu karışım olmadan anlaşma sağlanamazdı” dedi.
‘Bonn Anlaşması barış için önemli bir adım’

       Roma heyeti başkanı Abdüssettar Sirat da Afgan halkının bugüne kadar çektiği acıların sona ermesini dilediğini belirterek, “Konferansın Almanya gibi bir dost ülkede yapılmış olmasını iyi bir işaret olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu. Devletler topluluğunun bugüne kadar Afganistan’ı ihmal ettiğine, bu nedenle Afganistan’ın teröristlerin eğitim yeri haline geldiğine işaret eden Sirat, uluslararası topluluğun görevini hatırlayarak bu önemli görevi yeniden üstlendiğini söyledi. Peşaver heyeti başkanı Seyit Hamit Gaylani de Alman hükümetine misafirperverliği için teşekkür ederek, “Afgan halkı, bunu hiçbir zaman unutmayacak. Çabalarımızın, bağımsız bir Afganistan’ın kurulmasını sağlayacağı konusunda iyimserim” dedi.
       
  HAMİD KARZAİ KİMDİR?
Geçiş hükümetinin Başbakanı olan Hamid Karzai, Taliban muhalifi bir Peştun lider. Şu anda Kandahar yöresinde Taliban güçleriyle çatışma içinde olan Hamid Karzai'nin geçici hükümetin başına getirilmesinin, Afganistan'da çoğunluğu oluşturan Peştunları memnun etmesi bekleniyor. 1980'lerde Sovyetler Birliği işgali sırasında Sovyet güçlerine karşı gösterdiği mücadeleyle Afganlar tarafından tanınan bir isim haline gelen Karzai, Sovyetler'in ülkeden çekilmesinin ardından kurulan hükümette dışişleri bakanlığı yardımcılığı yaptı. Karzai, 1996 yılında Taliban başa geçene kadar bu görevi yürüttü.

       
İKİ KADIN BAKAN
       Yeni kabinede, iki kadının da adına rastlanıyor. Sima Sama, Başbakan Yardımcısı ve kadınlardan sorumlu bakan görevini yürütecek. Süheyla Seddıki de, Sağlık Bakanı olarak geçici hükümette görev alacak.
       
BM’DEN BARIŞGÜCÜ TALEBİ
       Anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de, başkent Kabil’de uluslararası barışgücü bulundurması için çağrıda bulunuyor. BM Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, 2 yıl sürecek geçiş dönemi boyunca uluslararası bir Barış Gücü’nün de ilk aşamada Kabil ve çevresinde güvenliğin sağlanması amacı ile görev yapacağını ifade etti.
Afganistan Destek Grubu toplanıyor

        Almanya Başbakanı Gerhard Schröder kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, konferansa katılan heyetlerin, kısa bir süre önce kimsenin gerçekleşmesini tahmin etmediği bir işi başardıklarını belirterek, “Bugün Afganistan ve Birleşmiş Milletler için büyük bir gün” dedi.
        Toplantının açılışında konuşan BM Afganistan Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi de, imzalanan anlaşmanın, yıllardan bu yana savaşın yaşandığı Afganistan’da barışın sağlanması yönünde atılan ilk adım olduğunu söyledi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları