Home page
Haber Menüsü


AGSP konusunda anlaşma sağlandı
 
Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1999 yılından bu yana devam eden kritik Avrupa Ordusu pazarlıklarında sona çok yaklaşıldı.  

 
Uğur Şefkat/Ankara
NTV
3 Aralık —  Avrupa Birliği, Türkiye’nin yakın çevresindeki operasyonlara katılım, Türk-Yunan ve Kıbrıs konularında Ankara’nın endişelerini gideren bir çözümü kabul etti. Bunun karşılığında Türkiye de Avrupa Ordusu’nun karar mekanizmalarında yer alma ve veto hakkı kullanma ısrarından geri adım attı.

   
 
       
    MSNBC News Anlaşmada Hollanda'nın rolü
MSNBC News Ankara'nın ABD'ye vereceği mesaj
MSNBC News Atina'da AGSK endişesi
MSNBC News AGSP için çözüm arayışı
MSNBC News AGSP için Hollanda da devrede
MSNBC News Belçika: Türkiye ile uzlaşma mucize
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında dün yapılan dış politika ve güvenlik zirvesi iki saat sürdü. Genelkurmay Başkanı, başbakan yardımcıları, Dışişleri ve Milli Savunma bakanlarının katıldığı zirve, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında krize neden olan Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’yla (AGSP) ilgili sürpriz bir anlaşma duyurusuyla sona erdi.
       
ECEVİT: BEKLENTİLER KARŞILANDI
       Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin hem bir NATO müttefiki olarak, hem de AB’ye katılım adayı olarak AGSP sürecini desteklediği bildirildi. Ancak Türkiye’nin AGSP’yi hangi koşullarda desteklediği konusu açıklamada yer almadı. Konu ile ilgili soruları Başbakan Bülent Ecevit şöyle yanıtladı:
       “Haklı beklentiler büyük ölçüde karşılanmıştır. Ayrıntılı açıklama bu aşamada doğru olmaz.”
       Zirveden sızan bilgilere göre ise Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği ile sürdürülen görüşmelerde şu sonuçlara varıldı.
       
TÜRKİYE’YE BÖLGEDE SÖZ HAKKI
       Kurulacak Avrupa Ordusu, Türkiye’nin yakın çevresinde operasyon yaptığı taktirde Türkiye, bunun karar mekanizmasında yer alacak.
       
KATILIM ORANINDA OY HAKKI
       Avrupa Ordusu’nun tüm operasyonlarında Türkiye karar mekanizmalarında yer alamayacak. Ancak eğer bu operasyonun askeri büyüklüğünün yüzde 15’ine kadar olan bölümüne Türkiye katılım taahhüdünde bulunursa, bu operasyonlarda karar nitelikli oy çoğunluğuyla alınacak ve Türkiye bu oylamada yerini alacak.
       
TÜRK-YUNAN SORUNUNA MÜDAHALE YOK
       Avrupa Ordusu, iki NATO müttefiki arasındaki anlaşmazlıklara karışmayacak. Bu madde ile Türkiye’nin Yunanistan’la olan sorunları Avrupa Ordusu’nun görev alanı dışında tutulmuş oldu.
       
AB, KIBRIS VE KARABAĞ’A KARIŞMAYACAK
       Avrupa Ordusu, Türkiye ile Birleşmiş Milletler’in taraf olduğu bir uluslararası anlaşmazlığa da karışmayacak. Bu maddeyle de Kıbrıs ve Dağlık Karabağ gibi sorunlar güvence altına alınmış oldu. Avrupa Birliği’nin, Kıbrıs ve Yunanistan konusunda Türkiye’ye sözlü değil, yazılı güvence verdiği belirtiliyor.
       
NATO, OTOMATİKMAN KULLANILMAYACAK
       Avrupa Ordusu, NATO’nun tüm imkan ve yeteneklerinden sınırsız ve otomatikman yararlanamayacak. Bunun için NATO’nun imkan ve yetenekleri stratejik olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayrıldı. Stratejik olmayan imkan ve yeteneklerden otomatikman yararlanılırken, olanlar için NATO’da oylama yapılacak.
       
TÜRKİYE VETO ISRARINDAN VAZGEÇİYOR
       Bu anlaşmayla, Türkiye en önemli şart olarak öne sürdüğü Avrupa Ordusu’nun tüm karar mekanizmalarında yer alma ve veto hakkı kullanma ısrarından vazgeçmiş oluyor. Türkiye, NATO imkan ve yeteneklerinin hepsi için NATO’da oylama istiyordu. Bu ısrarından da vazgeçmiş oldu.
       
ABD VE İNGİLTERE MEMNUN
       Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve Savunma politikasını destekleme kararı Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere tarafından memnuniyetle karşılandı.
AB, Ankara’nın kararından memnun
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Başbakanlık’taki zirvenin sona ermesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’u telefonla aradı. Cem’in zirvenin sonucunu ilettiği Powell ve Straw’un Türkiye’nin kararlarını memnuniyetle karşıladıkları öğrenildi.
       
GÖZLER İKİ ZİRVEDE
       Bu durumda, dikkatler gelecek haftaki NATO Dışişleri Bakanları ve bugün Paris’te başlayacak olan Avrupa Güvenlik ve Savunma Asamblesi Genel Kurul toplantılarına çevrildi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları