Home page
Haber Menüsü


Dün akşamki toplantının ardından Derviş herhangi bir açıklama yapmadı.
Yine değişti: Reel sektör paketini Derviş açıklıyor
Ankara bir karar değişikliği daha yaptı. Krizden olumsuz etkilenen sanayi ve ticari işletmelerin desteklenmesine yönelik tedbirlerin açıklanmasını bugün Kemal Derviş yapacak.
Ankara
NTV
    30 Kasım —  Reel sektörün desteklenmesini öngören önlemler paketinin açıklanmasını Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş yapacak.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF ile 2 yıllık yeni bir program
MSNBC News IMF Heyeti Pazartesi Ankara'da
MSNBC News IMF'ye gönderilen Niyet Mektubu
MSNBC News Bağımsız İktisatçılar: IMF ile anlaşma iptal edilsin
MSNBC News Reel sektöre destek son aşamada
MSNBC News Niyet mektubunda reel sektöre ilgi vaad ediliyor
MSNBC News Reel sektöre desteğe yeni düzenleme
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dün iş dünyasından temsilcilerin, ekonomiyle ilgili bakanların katılımıyla yapılan toplantıdan sonra açıklamanın bugün saat 15.30’da başbakan Bülent Ecevit tarafından yapılacağı bildirildi. Ecevit’in reel sektör önlemlerini açıklamak üzere saat 15:30’ta basın toplantısı yapması beklenirken, Başbakanlık Basın Müşavirliği, toplantının iptal edildiğini ve pakete dönük açıklamalar önümüzdeki hafta başında yapılacağını bildirdi. Ancak, bu açıklamadan kısa bir sonra, bir başka duyuru geldi ve reel sektöre yönelik önlemlerin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından açıklanacağı belirtildi.
       
ZİRVE DÜN YAPILDI
       Ekonomiyle ilgili bakanlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yöneticileriyle dün akşam bir araya gelerek sanayi ve ticari işletmelerin ödenemeyen kredi borçlarının tahsiline imkan tanıyan tedbirleri ve ilgili yasa taslağını değerlendirdi. Devlet bakanları Tunca Toskay ve Kemal Derviş, Maliye Bakanı Sümer Oral, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun katıldığı toplantı, yaklaşık iki saatte tamamlandı.
       
KOMİSYON OLUŞTURULDU
       Toplantı sonrası bakanlar açıklama yapmamayı tercih etti. Devlet Bakanı Tunca Toskay, tedbirler paketinini bugün Başbakan Ecevit tarafından açıklanacağını söylemekle yetindi. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan ise, istihdamı artırıcı tedbirleri belirlemek üzere ayrı bir komisyon oluşturulduğunu söyledi. Okuyan, “İşçi kesiminden 3, işveren kesiminden 3 arkadaşımız ve hükümetten 3 arkadaşımız olmak üzere 9 kişilik bir çalışma grubu oluşturuyoruz. İstihdamı artırıcı önlemlerle ilgili, pozisyonda SSK’daki primlerde dahil olmak üzere inceleyecekler ve biz sonuçlandıracağız.” diye konuştu.
       Bakanların ayrılmasının ardından TOBB yöneticileri, ekonomiyle ilgili birimlerin müşteşarlarıyla reel sektörü yönelik tedbirleri içeren paket üzerinde çalıştı. Paketin detaylarını Başbakan Bülent Ecevit’in Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından açıklaması bekleniyordu. Ancak, Başbakanlık Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamya göre, paketin açıklanması, 3 Aralık Pazartesi gününe ertelendi.
       
“ANLAŞAMADIĞIMIZ NOKTALAR DA VAR”
       TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Balduk, reel sektör sorunlarının çözümüne ilişkin hükümetle yaptıkları değerlendirme toplantısında, anlaştıkları noktalar olduğu gibi anlaşamadıkları bazı noktalar da bulunduğunu söyledi.
       Balduk, kendilerinin geniş bir katılımla toplantının yapılmasını istediklerini söyledi. “Görüşmelerde sorun var mı?” şeklindeki bir soruya karşılık Balduk, “Anlaştığımız noktalar var, anlaşamadığımız noktalar da var. Başbakan, Hükümet bütün bunların içine başka birşeyler ekler mi... Bazı noktaların üzerinde çalışmalarımız devam edecek” dedi.
       
Taslağın anahatları
       Dün yapılan toplantıda yasa taslağı müzakere edildi. Taslak “Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” başlığını taşıyor. Taslakta anahatlarıyla şu konular yer alıyor:
       Taslak 10’u gecici 12’si esas olmak üzere 22 maddeden oluşuyor.
       VERGİ MUAFİYETLERİ GELİYOR: Kanun taslağına göre kredi borçlarını yeniden ödeme planına bağlayacak çerçeve anlaşmalar ve bu anlaşmalara uygun sözleşmeler hazırlanacak. Sözleşmelere dayanılarak yapılacak işlemlere ise kapsamlı vergi istisnaları tanınıyor. Sözleşmeler eğitime katkı payı hariç her türlü vergi, resim, harç, fon ve benzeri yükümlülüklerden muaf tutuluyor.
       KAMU YÖNETİCİLERİNE ÖZEL YETKİLER: Kamu bankalarının yöneticilerine özel yetki ve sorumluluklar getiriliyor. Banka yöneticilerine aynen özel bankalarda olduğu gibi kredi yenileme, vade uzatımı ve faiz oranlarını düzenleme yetkisi tanınıyor. Banka yönetimlerine sorumluluk davası açılabilmesi için aleyhte açılmış ceza davalarının sonuçlandırılması şartı getiriliyor. Böylece banka yöneticileri savcılık baskısı altında kalmadan kredileri yenileyebilecek.
       VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİ: Kötü aktiflerin tahsili için varlık yönetim şirketleri kurulucak. BDDK’nın belirleyeceği varlık yönetim şirketleri tahsil edilemeyen alacakları ilgili bankalardan satın alarak yeniden yapılandırılacak. Bu işlemlerle ilgili getirilen kapsamlı vergi muafiyetleri beş yıl süreyle geçerli olacak.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları