Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:18 TS 27 Haz., 2000
 
Bardağın neden boş tarafı görülüyor?
 
MHP ile ANAP arasında çekişmeyle, hızlı bir düşüş trendine girmiş bir anlamda, Türkiye’nin nabzı düşmeye başlamıştır. İşte bu düşüş de insanların başının dönmesine neden olmuştur. Dün itibariyle endeks yeniden 200 günlük ortalamanın altına yönelmiştir.
 
Bayram Başaran
 
17 Haziran—  Toplumda genel bir söylem vardır. Yarısı su dolu bir bardak. Bu durumda bardak ne şekilde tarif edilir? Yarısı dolu bir bardak mı yoksa yarısı boş bir bardak mı?

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu genelde, bakış açınıza bağlıdır. Olay sizi olumsuz etkiliyorsa bardağın neden boş olduğunu sorgularsanız ya da bardak doluyken yarısı boşalırsa, o zaman ağzınızdan dökülen kelimeler “Bardağın yarısı boş “şeklinde olur.
       Şayet, bardağın boş olmasını umursamıyorsanız, iyimserlik dağıtmak istiyorsanız, bir başka deyişle “bununla yetinin” diyorsanız veya bardak boşken dolduysa, o zaman da ağzınızdan çıkan ilk kelimeler, “Bardağın yarısı dolu” şeklinde olur.
       
GÖZLERİMİZİ ANKARA’YA ÇEVİRELİM
       Aldığı kararlarlar, yaptığı stand-by anlaşması ve uygulamaya koyduğu ekonomi programı ile hükümet…
       Kabul edilen programı destekleleyen güçlendiren yasal düzenlemeler ile Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altındaki milletvekilleri….
       Yurt içinde 65 milyon kişiye yurt dışında Türkiye’ye inanan bunun için parasını Türkiye’ye getiren uluslararası yatırımcı, ekonomist ve stratejistlere umut verdiler.
       Bu kararlarla bardağı dolduracaklarını gösterdiler.
       Hem türk insanı, hem de tüm dünyadeki fonlara paralarını yatıran milyonlarca, belki de Türkiye’nin nüfusundan daha kalabalık kitle, Türkiye’deki bardağa “doluyor” diye baktı.
       
PEKİ GERÇEKTEN BARDAK DOLUYOR MU?
       İlk başta, bardak gerçekten doluyordu.
       Borsalar, bir barometre gibidir. İnsanın nabzı nasıl sağlığını gösteriyorsa, borsaların performansını yansıtan endeksteki seyir de, bir ülkeye duyulan güvenin ya da ekonomik ve siyasi gidişin en önemli göstergesidir.
       Aşağıdaki grafik de ülkenin siyasi ve ekonomik nabzını tutmakta.
       Tüm dünyada bir ülkenin Borsası’nın grafiği, son 200 günlük ortalamanın altına inerse, bu ülkenin hem siyasi, hem de ekonomik olarak kötüye gittiğini gösterir.
       
SEÇİM VE DEPREMLER OLUMSUZ ETKİLEDİ
       Altta gördüğünüz grafikte pembe renkle çizilen eğri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın 200’er günlük ortalamasını gösteriyor. Üsteki kalın çizgilerse endeksin seyrini göstermekte.


       Endeksin son 1 yılına bakıldığında, bu çizgiye üç kez yaklaştığını görüyoruz. Bunlardan ilki 16 Nisan seçimleri sırasında siyasi ve ekonomik tablonun belirsiz olduğu dönemdir. Türkiye ekonomisi kötü bir dönemdeydi. Siyasette önemli belirsizlikler vardı. Siyasette hükümet kurulup ekonomiye yönelik tedbir almayı bırakın, tedbir almaya yönelik niyet gösterildiğinde, endeks yönünü yukarıya çevirmiştir.
       Endeksin 200 günlük ortalamaya yaklaştığı bir başka dönemse, 17 Ağustos depremi ile yaşamıştır. Bu da bir felaketin sonucudur. Hemen ardından 12 Kasım da, yine endeksin 200 günlük ortalamanın altına inmeye yöneldiği önemli bir gündür ve bu tarihte de ikinci büyük depremi yaşadık.
       Gerçekten o dönemde Şubat ayının başına kadar ki dönemde 20.000 puanı aşmıştır.
       
NABIZ YENİDEN DÜŞÜYOR
       Sonrasında Cumhurbaşkanlığı seçimi ve bunun partiler arasında yarattığı çekişmeler ve ardından da iki koalisyon ortağı MHP ile ANAP arasında çekişmeyle, hızlı bir düşüş trendine girmiş bir anlamda, Türkiye’nin nabzı düşmeye başlamıştır. İşte bu düşüş de insanların başının dönmesine neden olmuştur.
       Dün itibariyle endeks yeniden 200 günlük ortalamanın altına yönelmiştir.
       Yani mevcut ekonomik ve siyasi ortam bir seçim öncesi, bir 17 Ağustos depremi kadar ekonomiye zarar vermeye başlamıştır. Ve Türkiye’nin nabzı yeniden düşmeye başlamıştır.
       Bardak boşalmaya başlamıştır.
       
BARDAK BOŞALIYOR, FARKINDA MISINIZ?
       Dolayısıyla da, halk, bardağın yarısının boş olduğunu düşünmektedir. Ancak, hükümet ya da siyasiler, “Efendim görüyor musun bardağın yarısı doldu bile” şeklinde konuşmaktalar.
       Öne sürdükleri gererkçeler ise, enflasyonun düşüş trendine girdiği, faizlerin 100’lerden yüzde 40-47aralığına inmesedir.
       Oysa, onlar insanların bir ülkenin bugününe değil geleceğine, ekonomisindeki iyileşmenin sürekliliğine, siyasetindeki samimiyeti ülke menfatini düşündüklerinin sürekliliğine yatırım yaptıklarının farkında bile değiller.
       İnsanlar geleceği yaşamaya çalışırken, siyasiler hala geçmişi ve bugünü yaşamaya çalışıyorlar. İşte bu nedenle de, bardağın hep dolu tarafını görüp, “Bak bardağın yarısı dolu” diye insanlara herşeyi pembe gösterme çabasındalar.
       Ama bardak boşalıyor farkında değiller.
       
       
 
       
    MSNBC News Emine Uşaklıgil
MSNBC News Atilla Yeşilada
MSNBC News Celal Pir
MSNBC News Bayram Başaran
MSNBC News Oğuz Büktel
MSNBC News Mahmut Kaya
MSNBC News Murat Yeşildere
MSNBC News Yarkın Cebeci
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları