Home page
Haber Menüsü


Endüstri bölgeleri kurulacak
Yatırımları teşvik etmeyi ve yabancı sermayeyi artırmayı hedefleyen tasarı uyarınca, belirlenen yerlerde Bakanlar Kurulu’nun onayıyla endüstri bölgeleri kurulabilecek
Ankara
NTV-MSNBC
22 Kasım— Endüstri Bölgeleri Kurulmasına İlişkin Yasa Tasarısı, Meclis Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda yarın görüşülecek. Yatırımları teşvik etmeyi ve yabancı sermaye girişinin artırılmasını amaçlayan tasarı, Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu oluşturulmasını da öngörüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tasarıya göre, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın önerisi üzerine Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu’nca belirlenen yerlerde Bakanlar Kurulu’nun onayıyla endüstri bölgeleri kurulabilecek.
Yabancı için Yatırım Ofisi kuruluyor

       
TASARININ TAM METNİ
       Bakanlar Kurulu Tarafından imzalanan ve TBMM Başkanlığına gönderilen Endüstri Bölgeleri Kanunu Tasarısı’nın tam metni şöyle:
       Amaç ve kapsam
       Madde 1 - Bu Kanunun amacı, yatırımları teşvik etmek ve yabancı sermaye girişinin artırılmasını sağlamak üzere endüstri bölgelerinin kurulması, yönetim ve işletilmesine ilişkin esasları düzenlemektir.
       Bu Kanun, Endüsri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunun oluşumunu, endüstri bölgelerinin kurulmasını ve bu bölgelerde gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin izin ve teşvikleri kapsar.
       Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu
       Madde 2 - Endüsri bölgeleri kurulacak alanları belirlemek ve bu Kanunla verilen diğer görevleri yerine getirmek üzere Başbakanlık Müsteşarının başkanlığında, Maliye, Bayındırlık ve İskan, Tarım ve Köyişleri, Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür, turizm ve Çevre Bakanlıkları müsteşarları, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine, Dış Ticaret ve Denizcilik müsteşarları, Köy Hizmetleri Genel Müdürü ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcisinden oluşan Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu kurulmuştur.
       Kurul, gerektiğinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine başvurur ve bunların temsilcilerini toplantıya davet eder. Kurulun sekretarya hizmetleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülür.
       Endüstri Bölgeleri
       Madde 3 - Ülke ekonomisinin gelişmesini ve teknoloji transferini sağlamak, üretim ve istihdamı artırmak, yatırımları teşvik etmek ve yabancı sermaye girişini artırmak amacıyla Sanayi ve Ticaret bakanlığının önerisi üzerine Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulunca belirlenen yerlerde, Bakanlar Kurulunca endüstri bölgeleri kurulabilir. Endüstri bölgelerinin kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları Resmi Gazetede yayımlanır. Endüstri bölgesi olarak belirlenen araziler hiçbir şekilde başka amaçlarla kullanılamaz.
       Endüstri bölgelerinin yönetim ve işletilmesi, endüstri bölgesi olarak tespit edilen alanın sınırları içinde olan il valisinin başkanlığında, ilgili belediye başkanı ve Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kuruluna üye bakanlık ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından yürütülür.
       Endüstri bölgelerinde yatırım yapmak isteyen yerli veya yabancı gerçek ve tüzel kişiler Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurur. Başvuruda bulunan kuruluşun, yatırımda kullanacağı sabit yatırım tutarının % 1’ini geçmemek üzere Bakanlar kurulunca belirlenecek tutarı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı merkez saymanlık müdürlüğü hesabına endüstri bölgelerinin yönetim ve işletilmesinde kullanılmak üzere katkı payı olarak yatırması zorunludur. Yatırılan bu tutarlar Maliye Bakanlığınca bir yandan genel bütçeye özel gelir, diğer yandan Bakanlık bütçesinde açılacak tertiplere özel ödenek kaydedilir.
       Endüstri bölgelerinin kurulması için gerekli arazi temini ve alt yapı ile ilgili giderler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek ile bu madde hükmüne göre kaydedilecek özel ödenekten karşılanır. Kaydedilen özel ödeneklerden yılı içerisinde kullanılmayan tutarlar, Maliye Bakanlığınca Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ertesi yıl bütçesine devren özel gelir ve ödenek kaydedilir.
       Bu Kanun kapsamında yapılacak harcamalarda 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uygulanmaz.
       Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, endüstri bölgelerinde yatırım yapmak isteyen yerli veya yabancı gerçek ve tüzel kişilerin taleplerini ilgili komisyona iletir. Komisyonlar yatırım için gerekli olan izin, ruhsat ve benzeri işlemleri en geç 3 ay içerisinde sonuçlandırır. Bu süre içerisinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli işlemler yapılmadığı takdirde, komisyon tarafından re’sen izin verilir.
       Endüstri bölgelerinin yönetim ve işletilmesinde görev alan komisyon üyelerine, kamu iktisadi teşebbüslerinde yönetim kurulu başkan ve üyelerine ödenen aylık ücret ve diğer ödemeler tutarında ücret ödenir. Bu ödemeler Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bütçesinden karşılanır ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
       Teşvik tedbirleri
       Madde 4 - Endüstri bölgelerinde işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, bu bölgedeki iş yerlerinde ilk defa sigortalı olarak fiilen ve sürekli 200 veya daha fazla işçi çalıştırmaları şartıyla, münhasıran bu işyerlerinden elde ettikleri kazançları, işe başlama tarihinden itibaren yatırım dönemi dahil 5 vergilendirme dönemi gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu kazançlar hakkında, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 25’inci maddesinin ikinci fıkrası ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesinin (6) numaralı bendinin (b) alt bendi hükümleri uygulanmaz.
       31/12/2005 tarihine kadar uygulanmak üzere; endüstri bölgelerinde işe başlayan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, bu bölgedeki işyerlerinde çalıştırdıkları işçilerin ücretlerinden kesilen ve beyan edilerek tahakkuk ettirilen gelir ve damga vergileri, beyanname verme süresini izleyen ikinci yılın aynı döneminde ödenir.
       Endüstri bölgeleri içinde kalan özel mülkiyet konusu arazi ve arsaların yatırım faaliyetlerine tahsisi amacıyla, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27’nci maddesi hükümlerine göre acele kamulaştırma yapılabilir. Bu bölgelerdeki taşınmazlar yatırımcılara 99 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmek suretiyle kullandırılabilir.
       Bu maddede öngörülen teşvik tedbirleri, endüstri bölgelerinde yeni makine ve teçhizat kullanmak suretiyle kurulan ve yatırım tutarı asgari 15 trilyon Türk lirası olan yatırımlara uygulanır.
       Yönetmelik
       Madde 5 - Endüstri Bölgeleri Koordinasyon kurulu ve komisyonların çalışmaları, endüstri bölgelerinin seçimi, yatırım izninin verilmesi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bütçesine özel ödenek kaydedilen tutarların harcama usul ve esasları ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları