Home page
Haber Menüsü


Tekstil ve gıda sektörleri de KDV indirimi istiyor
Tekstil sektörü kademeli olarak KDV indirimi çağrısı yaparken, gıdadaki yüzde 1 ile 18 arasında değişen KDV oranlarının yüzde 1’e indirilmesi çağrısı yapıldı.
Bursa / İzmir
AA
22 Kasım— Tekstil ve gıda sektörleri de KDV’den dertli. Sektör temsilcileri, beyaz eşya ve otomotiv sektörüne uygulanan KDV indiriminin kendilerine de uygulanmasını istedi.

   
 
       
   
MSNBC News KDV kararı 120 trilyona mal olacak
MSNBC News 'KDV üretimi etkilemeyecek'
MSNBC News Otomotivciler KDV'yle umutlandı
MSNBC News KDV oranı % 18'e iniyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Orhan Yıldırımçakar, tekstil ürünlerinde kademeli olarak KDV indirimine gidilmesini istedi. Yıldırımçakar, otomotiv ve dayanıklı tüketim mallarıyla sınırlı tutulan KDV indiriminin, iç piyasanın hareketlenmesi ve ekonomiye daha fazla katkı sağlamak için yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
       Tekstil sektöründe yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranının, ürünlerin niteliğine göre ayarlanması gerektiğini, bu doğrultuda zaman zaman hükümete önerilerde bulunduklarını anlatan Yıldırımçakar, şunları söyledi:
       “Tekstil ürünlerinde kademeli olarak KVD indirimine gidilmeli. Yani, konfeksiyon ile düz ipliğin KDV’si aynı olmamalıdır. KDV, yaratılan katma değerin ölçüsüyle orantılı olmalıdır. Bizim önerimiz şu; KDV, iplik ve ham örmede yüzde 5, dokuma ve örgüde yüzde 8, terbiyeli (boyalı) mamullerde yüzde 12, konfeksiyonda ise yüzde 18 olsun. O zaman, vergiler yaygınlaşacak, tahsilat artacaktır.”
       Yıldırımçakar, KDV’nin özellikle ihracatçı açısından önemli bir sorun olduğunu, bu nedenle gerek yurtiçi gerek yurtdışı ihracat taahhütlü hammadde ya da yarımamül madde alışverişlerinde KDV’nin yüzde 1 olarak uygulanması önerisini dile getirerek, tahsil edilen yüzde 1’lik KDV’nin de Eximbank’a kaynak olarak aktarılabileceğini kaydetti.
       Böylece devletin bürokrasiden, vergi dairelerinin de boşa zaman harcamaktan kurtulacağını ifade eden Yıldırımçakar, “Ancak, bu şekilde KDV suiistimalleri ortadan kalkar. Devletle ihracatçının kavgası sona erer” ifadesini kullandı.
       
İHRACAT KASIM’DA DA ARTIŞ TRENDİNDE
       Yıldırımçakar, Bursa’dan yapılan tekstil ihracatının yılın ikinci yarısından itibaren yakaladığı artış trendini sürdürdüğüne işaret ederek, Kasım ayının ilk 15, gününde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19’luk artış olduğunu bildirdi.
       Bu verinin, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Yıldırımçakar, sürpriz bir gelişme olmaması halinde artışın yıl sonuna kadar süreceğini belirtti. Orhan Yıldırımçakar, IMF’nin 10 milyar dolar tutarındaki ek kredi desteğinin doğru kullanılması ve yeni krizlere yol açılmaması durumunda, 2002’den umutlu olduğunu sözlerine ekledi.
       
“GIDADA KDV ORANLARI İNDİRİLSİN”
       Yaşar Holding Gıda Grubu Başkanı Ahmet Arsan, gıda maddelerinde yüzde 1 ile 18 arasında değişen KDV oranlarının indirilmesi gerektiğini söyledi. Arsan, gıda maddelerine değişen oranlarda KDV uygulandığını belirterek, bu oranlarda homojenlik olmadığını kaydetti.
       Nohut, leblebi, kuru üzüm, antep fıstığı gibi gıda maddelerinde KDV oranının yüzde 1, süt, yoğurt, beyaz peynir, zeytin, yumurta gibi temel gıda maddelerindeki oranın yüzde 8, halkın daha çok düşük gelirli kesimine hitap eden lor da ise yüzde 18 olduğunu ifade eden Arsan, temel ihtiyaç maddelerindeki KDV oranı indiriminin vatandaş açısından da önemli olacağını belirtti.
       İndirimin özellikle ev ekonomisine katkı sağlayacağını kaydeden Arsan, şunları söyledi:
       “Devlet KDV’yi gelir olarak görüyor. Ancak özelikle temel gıda maddelerinde KDV indirimi yapılması şart. İndirim hem ev ekonomisine katkı olur hem de sanıldığı gibi devletin geliri azalmaz. Aksine kayıtdışı ekonominin önüne geçileceği için gelir vergisi artışıyla paralel olarak gelir artışı olur. Ayrıca hayvancılıktaki gıda üretimini arttırır. Temel gıda maddelerindeki KDV oranı yüzde 1’e indirilmeli. Lüks gıda tüketim maddelerinde de oran yüzde 12’yi geçmemeli. KDV konusundaki çarpıklığı defalarca yetkililere anlattık ancak (devletin geliri azalır) endişesiyle indirim yapma konusunda sıcak bakılmadı. Toplanamayan vergi, toplanan kalemlerin üzerine yığılırsa çarpık ekonomi ortaya çıkar.”
       Hayvancılıkta karma yemdeki KDV oranının yüzde 8, buğdayda yüzde 1 olduğunu kaydeden Arsan, orandaki bu fark nedeniyle üreticinin beslediği hayvan için katkılı yem almak yerine buğdayı kendisinin işleyerek yedirdiğini anlattı. Arsan, karma yemde hayvanların ihtiyacı olan ve dengeli beslenmelerini sağlayan maddeler bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
       “Hayvan dengeli beslenmeyince et, süt ve yumurta verimi azalır. Bu da üretimi olumsuz etkiler. Hayvan yemindeki KDV oranı da indirilmelidir. Hayvan dengeli beslenmezse verimi azalır ve üretimde karsızlık olur. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşanlar sübvansiyon istiyor. Hataları düzeltmek için başka yanlışlar yapılıyor. Bu da sektörü olumsuz etkiliyor.’
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları