Home page
Haber Menüsü


Sinemanın yeni dahisi: Edward Norton
32 yaşındaki genç oyuncu ülkemizde “Komplo” olarak gösterilen “The Score” filmiyle tekrar gündeme geliyor.
NTV-MSNBC
    27 Kasım—  Tarzı ve başarısıyla Dustin Hoffman ve Robert De Niro gibi aktörlerin varisi olarak görülen Edward Norton ilk filmi olan “Primal Fear - İlk Korku”da canlandırdığı karakterle Oscar ve Golden Globe Ödüllerine aday olan genç oyuncu Hollywood’daki yaşıtları arasında en yetenekli isim olarak anılıyor. “American History X” ile ikinci kez Oscar adayı olan aktör “Keeping the Faith - Aramızdaki Sarışın” filmiyle de ilk yönetmenlik deneyimini gerçekliştirdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       Bazı sanatsal yetiler öğrenilebilir ama yine de yetenek denen şey kesinlikle bazı insanların doğalarına has bir özellik. Tıpkı Mozart’ın henüz 8’indeyken beste yapmaya başlaması gibi ne zaman ya da nasıl ortaya çıkacağı belli olmayan ve asla durdurulamayan bir tutku. Bir süredir beyaz perdede karşımıza çıkan ve kendi kuşağındaki oyuncular arasından sivrilerek yükselen Edward James Norton da sinema dünyasında yer alan çok özel yeteneklerden biri.
       Dustin Hoffman ve Robert De Niro gibi deneyimli ve başarıları tartışılmayacak isimlere benzerlikleriyle de gündeme gelen genç oyuncu bu övgüleri hakettiğini ise oynadığı filmlerle ve performansıyla tekrar tekrar ispatlıyor. Buna karşın bu tip övgüler ya da eleştirilerin özel hayatına yansımasından rahatsız olan hatta bu övgüleri hakedip etmediğine de kişisel değerleri ve prensipleri çerçevesinde kendisinin karar vermesi gerektiğini savunan idealist bir aktör.
       Edward Norton 18 Ağustos 1969 yılında Boston, Massachusetts’de dünyaya geldi. Avukat bir babayla öğretmen bir annenin çocuğu olan Edward, 5 yaşından itibaren aktör olma hayalleri kuran ve yaşamı boyunca çeşitli tiyatro kurslarında eğitim almaya başlayan bir genç oldu.
       

       Yıllar süren eğitimden ve Yale mezuniyetinden sonra New York sahnelerinin birinde iş bulan Edward ‘Signature Theather Company’ ile birlikte çalışmaya başladı. Çeşitli tiyatro oyunları sahneleyen ekip, Edward Albee yönetmenliğinde çalışıyordu. Hemen hemen aynı zamanlarda vaktinin bir kısmını denizaşırı ülkelerde geçiren Edward, mimar olan büyükbabasının Japonya’da kurduğu The Enterprise Foundation bünyesinde çalışarak yoksulların barınabilmeleri için organize edilmiş çeşitli projelerde de yer alıyordu.
       
       Bir süre sonra Edward birlikte çalıştığı senarist ve yönetmen Edward Albee’nin Hollywood’da yönettiği ‘Fragments’ adlı projede yer aldı. Bu arada ‘Primal Fear- İlk Korku’ (1996) için Richard Gere’in karşısında oynayacak bir aktor aranıyor olması Edward için farklı bir ışık yaktı. Çünkü rol Di Caprio’ya teklif edilmiş (Titanic öncesi) ve geri çevrilmişti. Gere ise uygun bir aktör bulunamadığı için sıkılmaya başlamış ve prodüktörler zor durumda kalmıştı. Sonunda Edward 2 bin kişilik bir ‘hevesli’ gurubunu geride bırakarak elemeyi geçti ve rolü kaptı.
       
İLK KORKU: İLK BAŞARI

       Filmin henüz gösterime girmeden gösterilen test çekimleri Hollywood’da sansasyon etkisi yaptı ve çok kısa bir süre sonra Edward, Woody Allen’ın “Herkes Seni Seviyorum Der” (1996) ve “The People vs. Larry Flynt” (1996) filmleri için teklif aldı. Ayrıca ‘Primal Fear’da gösterdiği performans nedeniyle hem Oscar hem de Golden Globe Ödülleri için En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi. Daha sonra rol aldığı Woody Allen filmleriyle etkileyici bir oyuncu olarak kabul görmeye başlayan Norton ‘The People vs. Larry Flynt’ filmindeki rol arkadaşı Courtney Love ile de Hollywood usülü bir aşk yaşadı.
       
       1999 yılında ‘American History X’ filmindeki çok alkışlanan performansıyla bir kez daha ama bu kez ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar adayı oldu. Genç bir aktör için mükemmel bir referansa sahip olan aktör yaşıtlarını bir kaç adım geride bıraktı ve Hollywood merdivenlerini koşar adım çıkmaya başladı. Ardından çok kritik eleştirilere maruz kalan “Fight Club - Dövüş Kulübü” (1999) filminde Brad Pitt ile birlikte rol aldı. Bu başarının ardından ise çıtasını yükselterek rol aldığı bir filmi yönetme fırsatını değerlendirdi. 2000 yılında rol aldığı “Keeping the Faith - Aramızdaki Sarışın” filmi aynı zamanda da ilk yönetmenlik denemesini gerçekleştirdiği film oldu.

       
       Ayrıntılar:
       - Edward Norton’ın James ve Molly adında kendinden küçük iki kardeşi var.
       -Yale Üniversitesinde Tarih eğitim aldı ve 1991 yılında mezun oldu.
       -1998 yılının Aralık ayında Los Angeles’da Hole adlı grupla birlikte gitar çaldı.
       -”Primal Fear” da canlandırdığı Aaron Stampler rolü aslında kekelemiyordu çünkü filmin uyarlandığı kitapta karakterin bu özelliğinden sözedilmiyordu. Ama Edward bunu yaptı.
       -”Primal Fear” için görüşmeye gittiğinde yönetmene kendini Kentucky’li Aaron olarak tanıttı ve 1980 yapımı ‘Coal’s Miner’s Daughter’ filmini izleyerek çalıştığı komik bir aksanla ve kekeleyerek konuştu.
       -”Fight Club” filminin çekimleri için Brad Pitt ile birlikte sabun yapımı kurslarına gitti.
       -Mükemmel derecede Japonca konuşabiliyor.
       -1999’dan bu yana aktris Salma Hayek’le birlikte.
       -”American Psycho” filminde Patrick Bateman rolü ilk olarak ona teklif edilmişti.
       -Norton’a “The Score” ve 2002’de gösterilecek olan “Red Dragon” filmleri için 6.5 milyon dolar maaş bağlandı.

       
       Filmografi:
       Death to Smoochy (2002) .... Smoochy/Sheldon Mopes (proje)
       Red Dragon (2002) .... FBI Ajanı Will Graham (proje)
       Frida (2002) .... Nelson Rockefeller (proje)
       The Score (2001) .... Jack Teller/Brian
       Keeping the Faith (2000) .... Baba Brian Kilkenney Finn
       Fight Club (1999) .... Anlatan
       American History X (1998) .... Derek Vinyard
       Rounders (1998) .... Lester ‘Worm’ Murphy
       Everyone Says I Love You (1996) .... Holden
       People vs. Larry Flynt, The (1996) .... Alan Isaacman
       Primal Fear (1996) .... Aaron Stampler/Roy
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları