Home page
Haber Menüsü


SP: Türkiye AB ödevini yapmadı
SP lideri Recai Kutan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde üzerine düşen görevleri tam olarak yerine getiremediğini söyledi.
Ankara
AA
20 Kasım— SP lideri Recai Kutan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, tarihinin en kötü dönemini yaşadığını söyledi. Hep “istikrar” denerek milletin önünun kesildiğini kaydeden Kutan, istikrarın yolunun barajdan değil, seçim öncesi ittifaklara imkan vermekten geçtiğini söyledi. Kutan, “Gelişmiş demokrasiler, bu konuyu böyle çözmüşlerdir, biz de bunu yapmalıyız” dedi. Hükümetin Kıbrıs politikasını eleştiren Kutan, Türkiye’nin AB’ye üyelik görevlerini de tam olarak yapmadığını kaydetti.

   
 
       
    MSNBC News FT: Hükümet yapısı AB'ye engel
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kutan, halkın, yoksulluk ve açlığın pençesinde kıvrandığını ve terkedilmişlik duygusu çektiğini anlattı. Kutan, şöyle konuştu:
       “Ülkeyi yönetenler halktan kopmuş durumdalar. En belirgin özellikleri, olup bitenleri görmezden geliyorlar. 2001 göstergelerini görmüyorlar. 2002 bütçesini kendileri hazırlamamış gibi davranıyorlar.
       Borçlarını ödemek için yeni borçlar alabildiğine seviniyorlar. Görevde bulundukları 4 yıl içinde ülkenin dış borçlarını ikiye, iç borçlarını üçe katladılar. Ama hiçbir yatırım yapmadılar. Ülke ekonomisi küçülmeye devam ediyor.”
       
“10 MİLYAR $ FAİZE GİDECEK”
       SP Genel Başkanı Kutan, hükümetin, içerideki kaynaklar yetmiyormuş gibi dışarıdan aldıkları paraları da rantiyeye verdiğini öne sürerek, gelecek 10 milyar doların da borç faizlerini ödemede kullanılacağını bildirdi.
       Halkın üzerine 7.1 katrilyon liralık yük getirileceğini anlatan Kutan, “Başbakanın (umut) dediği, (ekonomi düzeliyor) dediği budur. Borç ödemede biraz rahatlayacaklar ama bu paraların bir süre sonra faiziyle birlikte geri ödenmesi gerekecek, ama nasıl ödeyecekler?” diye sordu.
       
KARABASAN GİBİ
       Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu “felaket” olarak niteleyen Kutan, “Hükümetin de halkın üzerine karabasan gibi çöktüğünü” öne sürdü. Hükümetin ülkeye umutsuzluk ve karamsarlık ektiğini, önce (ya sev ya terket), şimdi ise (bu ülke için seve seve) dediğini anımsatan Kutan, “Bu millet, bu ülke için her türlü fedakarlığı seve seve yapmıştır. Ancak verecek birşeyi kalmamıştır” dedi.
       Recai Kutan, hükümeti beceriksizlikle suçlayarak, “milletin bu beceriksizlere güveninin kalmadığını” söyledi. Türkiye’nin temel sorununun kötü ve şaibeli yönetim olduğunu anlatan Kutan, ülkenin şaibesiz kadrolarla aşamayacağı probleminin bulunmadığını bildirdi. Kutan, şöyle konuştu:
       “Bu millet bunların saltanatına ilk seçimde son verecektir. (Seçim uzak) dediklerine bakmayın. Seçim olacaktır, hem de en kısa zamanda... İşçi, memur, esnaf, köylü bu sandığı getirecektir. Ülkenin zamanı, milletin sabrı kalmamıştır.
       
YASALARDA DEĞİŞİKLİK
       Siyasi Partiler Yasası’nda, siyasetin önündeki engelleri, yasakları kaldıracak, parti harcamalarını şeffaf hale getirecek düzenlemeler zaruridir. Seçim yasasında da tüm kesimlerin Parlamento’da temsilini sağlayacak düzenlemeler gerekir. Korkuları atmalıyız, millete güvenmeliyiz. Hep (istikrar) diye milletin önü kesiliyor. İstikrarın yolu baraj değil, seçim öncesi ittifaklara imkan vermektir. Gelişmiş demokrasiler, bu konuyu böyle çözmüşlerdir, biz de bunu yapmalıyız.
       
“BÜTÜN BUNLAR BİR GÜNDE YAPILIR”
       Bütün bunlar bir günde yapılır, hemen arkasından, hatta eş zamanlı olarak seçim kararı alınmalıdır. (Para gelmez, krediler durur) bahanesi, Başbakan’ın (kritik bir döneme girdik) sözleri kabul edilemez. Dönemi kritik yapan, ülkeyi krizlere boğan bizzat Başbakan ve ortaklarıdır.”
       Kutan, seçimden kaçmak için milli mutabakat hükümetinden söz edildiğini anımsatarak, “milli mutabakat arayışları, demokrasilerde bir yol olamaz. Muhalefetsiz demokrasi olmaz. Ecevit’in muhalefetten yakınması, demokrasi anlayışının yansımasıdır, demokrasiyi içine sindirememesinin belirtisidir” dedi.
       SP Genel Başkanı Recai Kutan, “Bu ülkeyi, bu bozuk düzeni değiştireceğiz” dedi. Kutan, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Başbakan Ecevit’in Kıbrıs konusunda “bedel ödemekten” söz ettiğini ifade ederek, hükümetin
       
“AB GÖREVİ YERİNE GETİRİLMEDİ”
       Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde üzerine düşen görevleri tam olarak yerine getiremediğini anlatan Kutan, AB’nin Türkiye raporunda, Anayasa değişikliklerinin olumlu bulunduğunu, ancak yeterli görülmediğini ifade etti.
FT: Hükümetin yapısı AB’ye engel

       
KIBRIS POLİTİKASINA ELEŞTİRİ
       Türkiye’nin, Kıbrıs konusunda özel statü istediğini, “işkence konusunda topu taca attığını”, insan haklarında kısıtlamalar yaptığını kaydeden Kutan, “Bu şekilde davranırsanız, bir yere gidemezsiniz, önünüze Kıbrıs’ı koyarlar. Sizin aradığınız da zaten budur. (Kıbrıs’ı istediler, vermeyiz, bedel öderiz) dersiniz. Ve AB konusunda bir ilerleme olmaz” diye konuştu.
       ABD’ye yönelik saldırıların ardından başlayan Afganistan’daki savaşın devam ettiğini, “aç ve perişan halkın üzerine bombaların yağdığını” ifade eden Kutan, ABD ve müttefiklerinin, terörü doğuran sebeplere dokunmadığını söyledi.
       
AFGANİSTAN’DA ÇIKAR VE HEGEMONYA
       Afganistan’da bir “çıkar ve hegemonya savaşının sürdüğünü” iddia eden Recai Kutan, Türkiye’nin bölgeye asker gönderme kararı aldığını, ancak hükümetin “işi eline yüzüne bulaştırdığını” söyledi. Bölgeye hala asker gönderilip gönderilmediğini belli olmadığını kaydeden Kutan, şöyle konuştu:
       “Bu savaş, kirli bir savaşa dönüşmüştür. Herkes bir şeyler koyup karşılığında bir şeyler almaya çalışıyor. Arada kalan, ezilen, acı çeken, yok olan ise yoksul Afgan halkıdır. Sayın Ecevit, (asker gönderme karşılığında ABD’den bir şey istemedik, ama dostlarımız durumumuzu görürler) diyor. Bu ayıptır. Bu davranış, bu ülkeye, bu millete yakışmaz. Bu ülkenin Başbakan’ının böyle konuşmaya hakkı yoktur.
       
“ERBAKAN HÜKÜMETİ NİÇİN DÜŞÜRÜLDÜ”
       Halkımız, ağır ekonomik krizlerin bedelinin ödeyen, geçim sıkıntısı altında bunaltılmış insanımız, SP’nin sağlam duruşunu görmektedir. Afganistan’da olup bitenlere bizim gibi bakmaktadır, savaşa karşı tutumumuzu onaylamakta, takdir etmektedir. Esnafından, işçisine, memurundan, çiftçisine, sanayicisinden öğrencisine tüm toplum kesimleri, ülkenin bu duruma düşmesinin altında haksız kazanç, faiz, israfın olduğunu görüyor. Ülkeyi batıranların rantiye sınıfı ve onlarla işbirliği yapan bürokrat ve şaibeli siyasetçiler olduğunu biliyor. Millet, 54. Erbakan Hükümeti’nin niçin düşürüldüğünü, o günden bugüne, bu ülkede hangi dolapların çevrildiğin de biliyor. IMF’yi de, IMF politikalarını da tanıyorlar.”
       
“ÜLKEYİ DEĞİŞTİRECEĞİZ”
        Kutan, ülkeyi “uçurumdan çıkaracak tek partinin SP olduğunu” öne sürerek, kendilerinin kimseye diyet borucunun bulunmadığını söyledi. “Kimseye hoş görünme zorunluluklarının bulunmadığını, şaibesiz ve defosuz” olduklarını ifade eden Kutan, “ülkeyi değiştireceklerini” bildirdi. SP Genel Başkanı Kutan, sözlerini şöyle tamamladı: “Rant ekonomisini üretim ekonomisine, israf ekonomisini verimliliğe, talan ekonomisini dürüstlüğe çevireceğiz. Bu ülkeyi, bu bozuk düzeni değiştireceğiz. Bir avuç seçkin değil, millet söz sahibi olacaktır bu ülkede.
       Bu ülkede, tam ve kamil demokrasiyi inşa edeceğiz, bu ülkede baskı ve dayatmalar kalkacak, bu ülkede herkes insan gibi yaşayacak, herkes inandığı gibi yaşayacak. Herkesin hak ve özgürlükleri garanti altına alınacak. Bu ülkenin, ele güne muhtaç olmasına son vereceğiz. Bu ülkede, bu aziz milletin başı eğilmeyecektir. Bu ülke güçlü ve saygın bir ülke olacaktır, herkesin başı dik olacaktır.”
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları