Home page
Haber Menüsü


 
Altınok: Fon bankalarının satışı için çalışmalar sürüyor
Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, 31 Aralık’ta sona erecek satışların tamamlanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Murat Gener
NTV
 
    19 Kasım—  Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, halen fon büyesinde bulunan 8 bankanın, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) taahhüt edildiği gibi yılsonuna kadar satışlarının tamamlanması için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News BDDK: Mevduat satışı için 5 ihale
MSNBC News Satılamayan bankalara tasfiye
MSNBC News Batıkların mevduatı takasla satılıyor
MSNBC News Türkbank yeniden bankacılık yapıyor
MSNBC News Finansbank-BNP görüşmeleri uzadı
MSNBC News Fon bankalarının zararı 2.8 milyar $
MSNBC News Fon bankalarında mevduat devri gündemde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Altınok, NTV’ye yaptığı açıklamada, fon kapsamında bulunan bankalarda oluşan zararların da personel indirimi, şube sayısının azaltılması gibi yollarla aşağılara çekildiğini vurguladı.
       Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok fon kapsamındaki bankalarla ilgili çalışmaların son bir yılını şu sözlerle özetledi;


       “Şu anda elimizde 3 tane banka var. Bunlardan bir tanesi Türk Ticaret Bankası, diğerleriyse İktisat Bankası ve Etibank. Geriye kalan 5 banka yani Kentbank, Tarişbank, EGS Bank, Bayındırbank ve Sitebank bildiğimiz gibi sonradan el konulan bankalar. Bu ilk etapta el konulan 3 tane bankadan şu anda İktisat Bankası ve Etibank satışta olan bankalar, geriye kalan Türk Ticaret Bankası ortaya çıkan bir hukuki itilaf nedeniyle üzerinde herhangi bir işlem yapılamaz halde devam eden banka statüsünde. Dolayısıyla bu iki tane bankayı bu yıl sonuna kadar satma imkanı araştırılmış olacak. Sitebank’ın zaten yabancılarla müzakeresi devam ediyor, bunların içerisinde son olarak Kent Bank satışa çıkan bir diğer bankamız. Eğer bizim daha evvel ortak yönetim kurulu olarak TMSF’ye ve BDDK’ya teklif ettiğimiz şekilde bankalardan bir tanesi elde tutulacak olursa bankalardan biri bu şekilde elde tutulmuş olacak. Tüm bu gelişmeler ışığında geriye kalan banka sayısı da zaten gördüğünüz gibi sıfıra doğru yaklaşmış oluyor...”
       
ŞUBE VE PERSONEL SAYISINDA AZALMA
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen bankaların sayı itibariyle son durumlarının böyle olduğunu belirten Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, bankaların şube ve personel sayılarıyla harcamalarına ilişkin de bilgileri verdi.
       “Şube sayısı itibariyle baktığınız zaman 18 bankada bin 460 civarında devralınan şube sayısı varken bugün bu sayı 589’a indirilmiş vaziyette personel sayısına bakarsanız 30 bin 39’dan bugünkü tarih itibariyle 9 bin 700 civarında bir rakama inmiş vaziyette. TMSF’ye intikal ettirilen 18 tane bankanın bir ayda yaptığı harcamaların toplamı fona devredildği tarih itibariyle bakıldığı zaman 114 milyon Dolardı, geçtiğimiz ay sonu itibariyle yani Ekim sonu itibariyle bu masrafların toplamı 21 milyon dolara indirilmiştir. Etibank’ın, Kentbank’ın ve İktisat Bankası’nın satışı gerçekleştirilebilirse fondaki bankaların 3 tane daha büyük bankası elden çıkmış olacak, dolayısıyla bu sayılar çok daha aşağılara inmiş olacak, zaten elde kalan diğerleri, küçük bankalar statüsündeki bankalar...”
       
MEVDUAT DEVRİNDE 4 YOL VAR
       
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamında bulunan bankaların mevduatlarının devri konusundaki yolları da anlatan Tevfik Altınok 4 ayrı yolun bulunduğunu belirtti.
       Altınok, şöyle konuştu:
       “Bildiğiniz üzere bir işletmenin hangi işletme olursa olsun bilançosunu ellinize aldığınız zaman bir katif tarafı bir de pasif tarafı var. Aktif tarafta şirket ya da bankanın toplam değerleri varlıkları mevcut. Bunu fonlayabilmek için pasifinde ya borçlanma ya da özvarlıkla temin edilen kaynaklardan bahse konu aktif değerlerin fonlaması yapılması lazım. Sizin aktifinizdeki değerler eğer gelir getirmeyecek türdense ya da gelir getirirken artık gelir getirmeyecek hale dönüşmüş ise yani zarar etmişseniz ya da kötü alacaklar haline gelmişse sizin pasifte özvarlığınız zarar nedeniyle bitmiş geriye de sadecede bunu fonlamaya mevduat kalmışsa o zaman sizin bu aktifteki değerleri fonlayacak mevdutanızın maliyeti sizin açınızdan zarar haline gelir. İşin teknik boyutu bu. Bu çerçevede görüleceği gibi siz mevduttan kurtulursanız artık zarar etmez hale gelirsiniz. Göreve geldiğimiz günden beri bu mevdutaların Fondaki Bankalardaki içeriğinden kurtulmak için çalışıyoruz. Yapacağımız bir şey var. Fonlama maliyetinin sıfıra indirilmesi. Bunun içinde ya Mevdutı nakden ödeyip sıfıra indirirsiniz, bunu yapamıyorsanız başka türlü satacaksınız yani gönüllü mevduat satma yoluna başvuracaksınız, eğer gönüllü bulamazsanız bu durumda zorla satacaksınız, bunu da yapamıyorsanız mevduat sizde kalacak. Eğer sizde kalırsa, bu durumda bu mevduatı tutacağınız bir banka olmalı...”
       Altınok, bankaların mevduat devrine ilişkin 2 şey istemeye hakları olduğunu da belirtti. Altınok’a göre bunlardan biri mevduat faizleri açısından gerekli avantajların bankalara sağlanması diğeri ise vade farklarından doğacak olan güvence sorunu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları