Home page
Haber Menüsü


Oral: Zor ama sıkıntılar aşılacak
Maliye Bakanı Sümer Oral, 2002 yılının zor ama, önemli sıkıntıları geride bırakacak bir yıl olacağını söyledi.
İstanbul
AA
16 Kasım— Maliye Bakanı Sümer Oral, 2002 yılının zor bir bütçe yılı olacağını, ancak önemli sıkıntıları geride bırakacak bir yıl olarak ele alındığını söyledi. Maliye Bakanı Oral, sermaye piyasaları tanıtım toplantısına katılmak üzere Almanya’ya gitti. Seyahati öncesi Atatürk Havalimanı’nda bir basın açıklaması yapan Oral, 2002 bütçesi ve seyahati ile ilgili bilgi verdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Halen Parlamento’da görüşülmekte olan 2002 yılı bütçe kanun tasarısının 2 gün önce plan ve bütçe komisyonunda müzakereleri tamamlanarak, benimsenip TBMM Genel Kurulu’na sunulduğnu hatırlatan Oral, şunları söyledi:
       “Plan ve Bütçe Komisyonu bütçenin büyüklüklerine ve bütünlüğüne tamamen sahip çıkmış ve bütçede 160 trilyonluk bir ödenek ilavesi yapmış bu ödenek ilavesinin 100 trilyonluk bölümünü kendi içinde birtakım aktarmalardan karşıladıktan sonra bütçe komisyona geldiği büyüklüğün 60 trilyon fazlasıyla Genel Kurul’a inmiştir. Bu da komisyonun bütçe disiplinine verdiği önemi ve bütçenin bütünlüğüne sahip çıktığını çok net bir şekilde göstermektedir.”
       
HARCAMALARDA DİSİPLİN ÖNCELİKLİ
       2002 yılında bütçede özellikle harcamalarda devletin büyük bir disiplin içinde hareket edeceğini belirten Oral, harcamalarda etkinlik ve verimliliğin birinci önceliğe sahip olacağını ve fedakarlığı harcamalardaki disiplini devletin bizzat kendisinden başlatmış olacağını bildirdi.
       Oral, gelirler kadar harcamaların da son derece önemli olduğunu her kuruşun mutlaka yerli yerine gitmesine büyük önem verileceğini kaydederek, “Bütçenin finansman tablosu son derece düzgün hazırlanmaya çalışılmıştır. Bütçenin hedeflerine de uygun ve ona uyum içerisinde bir tatbikat önem kazanacaktır ve bu tatbikat içinde de götürülmeye çalışılacaktır” dedi.
       
BÜTÇE FAZLASINDA HEDEF AŞILDI
       2002 yılı bütçesinde hedeflerin uygulama ile gerçekleştirildiğine işaret eden Oral, hatta bütçenin en önemli unsuru en önemli performans kriteri olan faiz dışı bütçe fazlasında yılın 10. ayında yıllık hedefin üzerine çıkıldığını, uygulanan mali politika bakımından bunun son derece olumlu bir gelişme olduğunu, aynı uygulamanın 2002 bütçesinde de devam edeceğini kaydetti.
       Maliye Bakanı Oral, “2002 bütçesi Türkiye için zor ama zorlukların önemli ölçüde aşıldığı bir yıl olacaktır. Öyle hedefliyoruz, zor bir bütçe yılı olacak ama önemli sıkıntıları da geride bırakacak bir yıl olarak ele alınmıştır” dedi.
       
İÇ KAYNAKLAR HAREKETE GEÇİRİLMELİ
       Türkiye’nin ekonomisi için dış kaynak temin ettiğini ama önemli olanın iç kaynak olduğunu belirten Oral, şöyle konuştu:
       “Çünkü dış kaynaklar bir yerde borçtur ve ödenecektir. İç kaynakları harekete geçirmek lazım. Hazine taşınmazlarına kolaylık, sürat getiren kanun da ülkenin iç kaynaklarını harekete geçirme ve ekonominin emrine verme bakımından son derece önemli bir düzenleme olmuştur. O uygulamanın yurtdışındaki vatandaşlarımızca da yakinen bilinmesi için böyle bir uygulama içerisine girdik. Onunla ilgili ilk yurtdışı temasımız olacak.”
       
VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLECEK
       Oral, Hazine’ye ait taşınmazların satılmasına kolaylık getiren kanunun ayrıntıları hakkında yurtdışındaki Türk vatandaşlarını bilgilendireceklerini söyledi.
       Oral, Almanya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda temasları hakkında açıklamalarda bulundu. 29 Haziran tarihli, 4706 sayılı Hazine’ye ait taşınmazların satılmasına kolaylık getiren, bürokrasiyi azaltan kanun hakkında bilgi veren Oral, bu kanunla Hazine taşınmazı, Hazine gayrimenkulü alacaklara birtakım yeni imkanlar, kolaylıklar getirildiğini belirtti.
       Kanunla taksitle satış esasının benimsendiğini, kanun çıkıncaya kadar kamu taşınmazlarının taksitle satılmasının sözkonusu olmadığını ifade eden Oral, “Bu kanun bir takım vergilerden muaf tutulmuştur. KDV alınmamaktadır. Diğer yandan da işlemlere sürat kazandırılmıştır” dedi.
       Bu konuda bakanlığın 21 ilde özel bir program ve proje uyguladığını, İstanbul’da özel bir teşkilat kurulduğunu anlatan Oral, Oral, “Bu kanun Hazine taşınmazlarını günü gününe takip ederek, süratli bir şekilde gerçekleştirmeyi amaçlayan bir kanundur ve bu kanuna göre de uygulama yapılmaktadır” diye konuştu.
       Sümer Oral, şözlerini şöyle sürdürdü:
       “Şimdi kanunun ayrıntıları hakkında yurtdışında bulunan, orada yerleşmiş vatandaşlarımıza bilgi vermeyi, kanunun uygulamasına onların da katılmasını, Hazine taşınmazlarının alınmasında onların da isterlerse devreye girmesini sağlamak için çok ayrıntılı uygulamalar hakkında onlara bilgi vermeyi bakanlığımız uygun buldu. Bu konuda birtakım çalışmaları 2-3 aydır sürdürmekteyiz. Bakanlığımızdan bir grup yetkili bizzat Almanya’nın belli başlı şehirlerinde toplantılar yaparak bilgilendirme gayreti içinde olacaktır.”
       Çalışmaların bir hafta süreceğini, Sermaye Piyasası Kurulu ile de müşterek götürüleceğini belirten Oral, “Bunun ilk toplantısı bugün saat 17.00’de Berlin’de yapılacak. İlk toplantıya ben de katılacağım ve toplantıdan sonra da Türkiye’ye döneceğim. Ama bu ekip bir hafta süre ile belli başlı şehirlerde çalışmayı yürütecektir” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları