Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:41 TS 16 Haz., 2000
Türkali “Güven”i anlattı
Yazar Vedat Türkali aylardır çok satan kitabı ‘Güven’ hakkında “Bu kitap Türkiye için gerekliydi” dedi.
İzmir
AA
16 Haziran— Yayınlandığı andan itibaren çok satanlar listesinde bulunan kitabında 2. Dünya Savaşı yıllarında illegal Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve partiyi arayan bir grup insanın öyküsünü anlatan Vedat Türkali, bunun için çok bedel ödediğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Son kitabı “Güven”de, 2. Dünya Savaşı yıllarında illegal Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve partiyi arayan bir grup insanın öyküsünü anlatan Vedat Türkali, “Bu kitap, Türkiye için gerekliydi” dedi.
       5 kitaptan oluşan 2 ciltlik, yaklaşık 1300 sayfalık kitabını yazdığı 10 yıl boyunca İngiltere’de yaşayan 81 yaşındaki Yazar, “Bir Gün Tek Başına” ile başlayan, “Yeşilçam Dedikleri Türkiye”, “Mavi Karanlık” ve “Tek Kişilik Ölüm” adlı kitaplarla süren yazım serüveninde, “Güven”in ayrı bir yeri olduğunu vurgulayarak, “Hep
       yazmak istediğim kitap... Bugüne kadar yazdıklarım, Güven’i yazmak içindi” diye konuşuyor.
       Şiir, sinema ve tiyatro oyunu yazarak başladığı yaşam serüveninde romancılığı seçmesinde dönemin siyasi baskıları ve sinemanın pahalı bir sanat olmasının büyük rolü olduğunu anlatan Türkali, “Bunun için adımı bile değiştirdim” diyor. Yazar Türkali, 1945’lerden beri yazmak istediği ve adını “İtimat” koyduğu kitabının öyküsünü şöyle anlatıyor:
       “Türkiye’yi değiştirmek isteyen, bunun için bir kavga yürüten, bu uğurda türlü baskı ve işkencelere maruz kalan insanların öyküsünü anlatmak istiyordum. Onları gözlüyordum ama ulaşamıyordum. Çünkü onlar gizleniyordu. Ben de TKP’nin içindeydim ama sıradan bir kişiydim. Sonra kitap için birçok kişiyle birlikte oldum. Şefik Hüsnü’ye kadar gittim, bana partiyi, sırlarını anlattı. Ama anlatılanları, öğrendiklerimi, (polisin eline geçer ve birilerine zarar verir) korkusuyla yazamıyordum. Sonra tutuklandım. Cezaevi, benim için gerçek bir üniversite oldu. Reşat Fuat’ı, Şefik Hüsnü’yü, Dr. Hikmet Kıvılcımlı ve çok sayıda partiliyi orada tanıdım. Romanım için gerekli asıl bilgi ve belgelere orada ulaştım. Cezaevinden çıktıktan sonra hemen Güven’i yazmaya başlamadım. Önce romancılığı öğrenmem gerekiyordu. Bir Gün Tek Başına, iyi bir çıkış oldu. Ödüller kazandı. Hala satıyor.”
       “Güven”i yazmak için Rusya ve eski doğu bloku ülkelerine gittiğini, komünistlerin yaşadığı mekanlarda bulunduğunu anlatan Türkali, Komintern arşivinin açıklanmasıyla, “karanlıkta kalan bir dönemin aydınlandığını”, kendisinin de bu belgelerden yararlandığını söyledi.
       
YAZMAK 10 YIL SÜRDÜ
       Gönüllü olarak eve kapandığı 10 yılın sonunda kitabı tamamladığını, ancak yayınevi sahibinin, “başım belaya girer, mahkeme kapılarında sürünürüm” endişesiyle basmak istemediğini anlatan Türkali, “Sonra 5 ayrı yayınevi basmak için başvurdu. Kitap basıldı ve satılıyor. Kimse zarar görmedi. Çünkü bu kitap Türkiye için gerekliydi” görüşünü savunuyor.
       Kitabın piyasaya çıkmasından sonra hep olumlu tepkiler aldığına işaret eden Türkali, özellikle sol çevreden gelen “cinsellik dozunun fazla olduğu” eleştirilerine katılmadığını, insanı tüm yönleriyle vermenin kendisi için önemli olduğunu belirtiyor.
       Türkali, “Güven”in sonunda okuyucuya bir çağrı yaptığını ve herkesin kitabı istediği gibi sürdürebileceğini vurgulayarak, “Duyduğuma göre bazıları yazmaya başlamış... Bundan çok büyük mutluluk duydum. Ben, 2. Dünya Savaşı sonrasındaki TKP’yi, olayları, kişileri yazmayı düşünmüyorum. Türkiye’nin kültür hayatına küçük de olsa bir katkıda bulunmak için çalıştım ve bunun için ağır bedeller ödedim” diyor.
       
YENİ KİTAP GELİYOR
       “Güven”nden sonra yazma serüvenini sürdüreceğini, halen aşk ve cinsellik ayrımını irdeleyen “Kayıp Romanlar” adlı yeni bir kitap yazdığını söyleyen Türkali, romancılığı ile vermek istediği mesajı şöyle özetliyor: “Benim kitaplarımı okuyanlar, Türkiye üzerine doğru bilgiler edinsinler, o dönemdeki insan dramını duyumsasınlar istiyorum. Gerçekçi ve yalın olmaya özen gösteriyorum. Belki bu nedenle belki de sinemayla olan uğraşım nedeniyle kitaplarımda görsel öge hakimdir. Ve tarihe iltimas geçilmeyeceğini biliyorum. Kimseyi de karalamıyorum.”
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları