Home page
Haber Menüsü


 
OPEC, üretimi 1.5 milyon varil kısıyor
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC, günlük ham petrol üretimini 1.5 milyon varil kısmayı kararlaştırdı.
Viyana/Oslo
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    14 Kasım—  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan Petrolve Enerji Bakanları toplantısında, günlük üretimi 1.5 milyon varil azaltma kararı aldı. OPEC Başkanı ve Cezayir Petrol Bakanı Şekib Halil, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “günlük üretimi 1.5 milyon varil azaltma konusunda konsensüs (oybirliği) sağlandığını” söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News OPEC üretim kısıntısında uzlaştı
MSNBC News OPEC, petrol üretimini kısmaya hazır
MSNBC News OPEC fiyat artışı için destek arıyor
MSNBC News Petrol fiyatları 2 yılın en düşüğünde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Delegeler OPEC dışındaki petrol üreticisi ülkelerden günlük 500 bin varil indirime gidilmesini istediler. Böylece toplam 2 milyon varillik indirim hedefleniyor. OPEC Genel Sekreteri Ali Rodriguez, toplantının sonunda yaptığı açıklamada, diğer ülkelere baskı yapmak istemediklerini, onları katkıda bulunmaya çağırdıklarını söyledi.
       
FİYAT SAVAŞI ÇIKABİLİR
       Bu arada, OPEC, Kartel üyesi olmayan ülkelerin petrol üretiminin önemli ölçüde kısılmasına katılmaması, bu konuda işbirliği yapmamaları halinde, fiyat savaşı çıkabileceğini belirtti. Toplantıya katılan bakanlar, Kartel dışındaki petrol üreticisi ülkelerin işbirliğine yanaşmamalarına giderek artan sabırsızlık ve tahammülsüzlük göstermeye başladı.
       İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zangeneh, Viyana’da kalacağı otele varışında gazetecilere açıklamasında, OPEC’in üretimindeki herhangi bir kesintinin Kartel dışındaki üreticilerin gerçek katkısına tabi olduğunu belirterek, “dostlarımızın bu şartlarda bize yardım edeceğini umuyoruz” dedi.
       Rusya ve Meksika gibi OPEC dışındaki petrol üreticisi ülkelerin petrol üretimlerini ne kadar kısmalarını istediğini açıklığa kavuşturmaktan kaçınan Zanganeh, ciddi üretim kısıntıları beklediğini bildirdi.
       
RUSYA DIŞINDA DESTEK GELMİYOR
       OPEC’e hemen hemen tam destek veren Rusya haricinde, OPEC dışındaki hiçbir önemli petrol üreticisi ülke, petrol gelirlerinin azaldığı bir zamanda üretimi kısmaya gönüllü değil. OPEC’in ikinci büyük petrol üreticisi İran, Kartel dışındakilerin de üretimi kısmalarını en fazla isteyenlerin başında gelirken, Rusya 7.1 milyon varillik günlük ham petrol üretimini sadece 30 bin varil (binde 4) kısmaya söz verdi.
       OPEC üyeleri kendi günlük ham petrol üretimlerini 1.5 milyon varil (yüzde 6 oranında) kısmayı hedefliyor, ancak, Kartel dışındaki petrol üreticisi ülkelerin mevcut düzeyde üretim yapmaları ya da üretimlerini artırmaları halinde, tüm çabalarının boşa gideceğinden endişeliler.
       Katar Petrol Bakanı Abdullah Al Attiyah’ın deyişiyle, “OPEC dışındaki ülkeler olmaksızın, korkarım, üretimdeki bu kısıntı işe yaramayacak ve faydasız olacaktır”.
       Al Attiyah, gazetecilere açıklamasında, OPEC dışındaki petrol üreticisi ülkelerin petrol üretimlerini artırıp dünya pazarından daha büyük pay kapmaya çabalayacakları endişesini dile getirdi. Al-Attiyah, “bu fiyat savaşına davet çıkartabilir, herkes için felaket olabilir”dedi.
       ABD’de 11 Eylül’deki terörist saldırıların ardından, petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda yüzde 25’i aşan oranda düşmesi karşısında, OPEC, toplam arz-talep dengesine kavuşulması için günlük toplam ham petrol üretiminin 1 milyon varilden fazla kısılmasını gerekli görüyor.
       OPEC üyesi ülkelerin günlük ham petrol üretim kotası toplamı 23.2 milyon varil olmasına karşın, üyeler 800 varil günlük kotanın üzerinde petrol pompalıyor. Dünya petrol üretiminin yaklaşık üçte biri OPEC tarafından karşılanıyor ve Kartel üretimini bu yıl üç kez kısma kararı aldı.
       Londra borsasında Brent petrolünün varil fiyatı 61 sent artışla 21 dolara, New York borsasında Aralık ayı teslimatı Batı Teksas petrolünün varil fiyatı ise 42 sent artışla 21 dolar 65 sente yükseldi.
       
NORVEÇ: ÜRETİM KISINTISI SÖZÜ VERMEDİK
       Bu arada, önde gelen petrol ihracatçılarından Norveç, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) isteğiyle petrol üretiminde kısıntıya gideceği yolundaki haberleri yalanladı. Norveç Petrol ve Enerji Bakanı Einar Steensnaes,ülkesinin şu an için üretim kısıntısına gitme yönünde bir planı bulunmadığını söyledi.
       Norveçli bakan, bununla birlikte, ülkesinin petrol fiyatlarında olası bir çöküşü önlemek için elinden geleni yapacağını ifade etti.
       OPEC’in hazırlandığı üretim kısıntısına Norveç’in desteğini almak amacıyla dün Steensnaes ile görüşen Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi, bugün Viyana’da yaptığı konuşmada, OPEC üyesi olmayan ihracatçıların üretim kısıntısına destek vermeye kararlı olduğunu söylemişti.
       OPEC’in planladığı üretim kısıntısının hedeflendiği gibi petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurması için, Norveç, Meksika ve Rusya gibi örgütün üyesi olmayan büyük ihracatçıların desteği önem taşıyor.
       Ham petrol için varil (159 litre) başına 22 ila 28 dolar olarak hedeflediği satış fiyatını yaklaşık bir yıldan beri tutturamayan OPEC günlük üretimde kısıtlamaya giderek petrol fiyatını artırarak, istikrarı sağlamayı hedefliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları