Home page
Haber Menüsü


ANAP ‘yeni yapı’ya destek arıyor
ANAP Başkanlık Divanı heyeti, “Çözüm İçin Yeniden Yapılanma” adını verdikleri öneriler için sivil toplum örgütlerinden destek istiyor.
Ankara
AA
12 Kasım— ANAP Genel Başkan Yardımcıları Erkan Mumcu, Miraç Akdoğan, Salih Yıldırım, Cengiz Altınkaya ve Mehmet Çakar’dan oluşan ANAP Başkanlık Divanı heyeti, bu Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu’yu konfederasyon genel merkezinde ziyaret ettiler. Mumcu, burada yaptığı konuşmada, bir süre önce hazırladıkları “Türkiye’de Çözüm İçin Yeniden Yapılanma” programı hakkında, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek, görüşlerini dile getirdiklerini söyledi. Mumcu, Türkiye’nin yönetim anlayışının tümüyle değiştirilmesi gerektiğini ve sivil toplum örgütlerinin de buna katılmalarını beklediklerini bildirdi.

   
 
       
    MSNBC News ANAP'tan hükümete yapısal öneriler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mumcu, bir süre önce Türkiye’nin sorunları için çözümler ve yeniden yapılanma adı altında bir yaklaşımları olduğunu ve bunu kamuoyuna açıkladıklarını anımsatarak, Türkiye’nin sorunlarının kalıcı çözümlere kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
       “Kutsal bir metin yarattıkları” iddiasında olmadıklarını kaydeden Mumcu, çözüm önerilerini sivil toplumun benimsemesi ile Türkiye’nin sorunlarının çözüleceğine olan inancını dile getirdi.
       
SİYASETTEKİ TIKANAKLIĞIN AŞILMASI
       Mumcu, metne gelecek öneri ve eleştirileri zenginlik olarak gördüklerini kaydederek, bunun Türkiye’nin malı olmasını istediklerini belirtti.
       Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da böyle bir raporun siyasetin içinde bulunduğu tıkanmışlığın aşılması ve Türkiye’nin yeniden yapılanması için son derece gerekli ve doğru bir ihtiyaç olarak ortaya konulduğunu dile getirerek, ancak raporda sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili bölümün biraz daha ayrıntılandırılabileceğini ifade etti.
       ANAP’ın Türkiye’nin son 4 yılında iktidar ortağı olduğunu anımsatan Uslu, hükümete ciddi eleştirilerinin olduğunu kaydetti. Bu tür raporların daha önce de çeşitli kesimlerce hazırlandığını ancak hangi siyasi iradenin bu raporların arkasında duracağını merak ettiklerini kaydetti.
       Bu tip raporları ciddiye alan, göz boyama gibi algılamayacak siyasi iradeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Uslu, “Böyle bir raporu heyecan verici bulma noktasında arkasında durmak istiyoruz. Her seçimde tutarlılığını yitiren partiler, sandıkta kaybolup gidiyor” dedi.
       
“SONUNA KADAR ARKASINDAYIZ”
       Uslu’nun sözlerinin ardından yeniden söz alan ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mumcu, programa inandıklarını, siyaset ve siyasi partilerden çok tüm Türkiye’nin söz konusu öneriler üzerinde konsensüs sağlaması gerektiğini kaydetti. Mumcu, “Biz bu yaklaşımımızın sonuna kadar arkasındayız” dedi.
       
RAPOR LİDERLERE SUNULACAK
       Uslu, ANAP içinde bazı milletvekillerinin rapora ilişkin eleştirel açıklamalar yaptığını ifade ederek, “ANAP’ın içindekiler tam destek vermemişse sivil toplum örgütü olarak destek olmak biraz paradoks olur” diye konuştu.
       ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mumcu, bir soru üzerine rapordaki önerilerin bugün ya da yarın ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz tarafından koalisyon hükümetini oluşturan diğer siyasi parti liderlerine götürüleceğini belirtti.
       
MEMUR-SEN’E ZİYARET
       ANAP genel başkan yardımcılarından oluşan parti heyeti, daha sonra Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu’yu ziyaret etti. Erkan Mumcu, Sendika Genel Merkezi’ndeki ziyarette yaptığı konuşmada, bir süre önce hazırladıkları “Türkiye’de çözüm için yeniden yapılanma” programı hakkında, sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek, görüşlerini dile getirdiklerini söyledi.
       Çözüm için herkesin iradesini ortaya koyması gerektiğini, bu çerçevede anonim, ortak bir aklın oluşmasını arzuladıklarını anlatan Mumcu, bu amaçla çözüm önerilerini bir süre önce kamuoyuna açıkladıklarını anımsattı.
       Türkiye’nin sorunlarının çözümü için, yoksulluktan ve “dünyaya el açmaktan” kurtulmak gerektiğini ifade eden Mumcu, “Bunun Kuvayı Milliye ruhunu gerektiren bir anlayışla olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
       
İŞSİZLİK
       Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu da ANAP’ın Türk siyasi hayatında büyük başarılara imza attığını ifade etti, ancak hükümete ilişkin eleştirilerinin de bulunduğunu dile getirdi. Ülkede yoksulluğun arttığını, 30 milyon insanın açlık sınırına dayandığını, özelleştirmeler nedeniyle kamuda ve özel sektörde, basında, bankacılık alanında pek çok insanın işsiz kaldığını belirten Uğurlu, “yüzde 45’i faize giden bir bütçeyle istihdam yaratmanın ve yatırım yapmanın olanaksızlığına” işaret etti.
       Son günlerde memur sayının azaltılması yönünde tartışmalar yaşandığını anımsatan Uğurlu, OECD’nin bugün gazetelere de yansıyan raporunda, ülke nüfusu baz alındığında, memur sayısının fazla olmadığını söyledi.
       t
ASARRUF YÖNTEMİ
       Tasarrufun, memur sayısını azaltarak değil, savurganlığı önlemekle gerçekleştirilebileceğini dile getiren Uğurlu, hükümetin memur sayısını azaltmayı düşünmemesi gerektiğini kaydetti.
       Uğurlu’nun sözleri üzerine Mumcu, hazırladıkları programda kimsenin işsiz kalmasını önermediklerini dile getirerek, Türkiye’nin kaynaklarını iyi kullanamadığı görüşünü ifade ettiklerini belirtti. Türkiye’nin insan kaynaklarını verimli kullamadığını anlatan Mumcu, kamuda tasarruftan ziyade verimlilik kavramının altını çizdiklerini söyledi. Memur-Sen Genel Başkanı Uğurlu, daha önce gerçekleştirilen memur sınavını kazananların atamalarının yapılmayacağına ilişkin haberlerin sorulması üzerine, sınavı kazananların haklarının var olduğunu belirterek, “Bu kişiler, isterlerse yargıya başvurabilirler” diye konuştu.
       
TZOB’YU ZİYARET
       Mumcu ve beraberindeki heyet daha sonra Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Faruk Yücel’i ziyaret etti. Ziyaretin basına açık bölümünde konuşan TZOB Başkanı Yücel, yaptığı incelemede en çok geliri Sağlık Bakanlığı’nın sağladığını belirterek, “sağlık için gelen hastayı soyuyoruz” dedi. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün israf haline geldiğini öne süren Yücel, artık yerelleşmesi gerektiğini belirterek, “köye hizmet götürme birliklerine devredilmesi lazım” diye konuştu.
       Bu esnada ANAP Genel Başkanı Yardımcısı Erkan Mumcu, bunun işçiyle köylü arasında bir mesele olarak addedilmesinin haksızlık olduğunu belirterek, TZOB’un kendi düşüncelerine katılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
       Yeniden yapılanmanın devleti vatandaşın hizmetkarı yapmak olması gerektiğini vurgulayan Mumcu, “devlet tümüyle vatandaşın hizmetkarı olacaktır, vatandaşın hizmetkarı olmayı içine sindirecektir” dedi.
       
“ÖZÜR MÜ DİLEYELİM”
        Problemler vatandaşların hayatını tahammül edilemez ızdıraplarla karşı karşıya getirdiğine işaret eden Mumcu, şöyle dedi:
       “Bir siyasi parti çözüme katkıda bulundu diye eleştirilmek yerine bu çözümün zenginleştirilmesi suretiyle desteklenmesi icap eder. Yani özür mü dileyelim... Çözüm için bir yaklaşım ortaya getirdik, (bakın Türkiye’nin problemlerinin bu olduğunu, bunların şu şekilde çözülebileceğini düşünüyoruz) dedik diye özür mü dileyelim? Bizden bu bekleniyorsa bunu yapmayacağız.”
       
TÜRK-İŞ DESTEK VERMEDİ
       ANAP’ın hazırladığı “Türkiye’de Çözüm İçin Yeniden Yapılanma” adlı çözüm önerilerine Türk-İş’ten destek gelmedi.
       Erkan Mumcu ve beraberindeki heyet, önerilere destek için sivil toplum örgütlerine yönelik temaslarını Türk-İş’le sürdürdü. Ancak heyet Türk-İş’i ziyaretinde Genel Başkan Bayram Meral’in ANAP’a yönelik tepkisiyle karşılaştı. Bayram Meral, “Bu ülke için yapılacak en iyi şeyin yanındayız. Ama ANAP’ın emekçi kesime bakış açısına inanmıyoruz. Eğer Anavatan Partisi’nin kafasında bu yaklaşımlar olsaydı, 1983’ten beri yapardınız” dedi.
       Rapordaki tespitlerin gündem değiştirmek için gündeme getirildiğini öne süren Meral, siyasilerin önce halka güven vermesi gerektiğini söyledi. Geçmişin faturasının bir partiye çıkarılmasının yalnış olacağını vurgulayan Erkan Mumcu ise “Suçlu bulmak kimseye fayda getirmez. Problemlerin çözümü için işbirliği bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları