Home page
Haber Menüsü


Bu gençte iş var: Ewan McGregor
 
‘Trainspotting’ filmindeki sıradışı rolüyle dünyanın ilgisini çeken McGregor ‘Moulin Rouge’a sahne deneyimi ve müzikal yeteneği nedeniyle seçilmiş.  

 
NTV-MSNBC
11 Kasım—  Sinemalara “Moulin Rouge - Kırmızı Değirmen” filmiyle geldi başarılı oyuncu. İskoçya’nın sisli ikliminde büyüyen ve Hollywood’da önemli bir kariyer yapan McGregor’un hayallerini Avrupa tarzı bağımsız filmler süslüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       Ewan Gordon McGregor 31 Mart 1971 yılında İskoçya’nın tipik sis ve neminden fazlasıyla nasiplenmiş olan Crieff kentinde dünyaya geldi. Oyunculuk virüsünü komedi filmlerinde rol alan amcası Denis Lawson’dan kaptı. Lawson uzun saçları ve kürklü mantosuyla yeğenini öyle çok etkiledi ki Ewan bir dönem onun gibi görünmeye çalıştı.
       16 yaşındayken Crieff’den ve okulundan ayrılarak dünya çapında başarılara imza atan ‘Perth Repertory Theatre’ ile oyunculuk yapmaya başladı. Ailesi ise onun bu davranışına kızmak yerine onu oyunculuk konusunda yüreklendirdi. Ewan bu arada ‘Kirkcaldy in Fife’da bir yıl drama eğitimi aldı daha sonra da Londra’daki ‘Guildhall School of Music and Drama’ okulunda üç yıllık bir eğitim daha gördü.
       
       1993 yılında mezun olmadan bir süre önce Dennis Potter’ın ‘Lipstick On Your Collar’ adlı TV dizisiyle kariyerinde farklı bir boyut açtı. Bu dizi ve kilit rol Ewan’ın umduğu kadar başarı getirmedi ve onu bir gecede şöhrete kavuşturmadı ama ona farklı bir deneyim kazandırdı. Hemen hemen aynı zaman diliminde farklı projelerde çalıştı ama bunlardan en kayda değer olanı BBC Televizyonu tarafından yapılan Stendhal uyarlaması ‘Kırmızı ve Siyah’da aldığı başrol oldu. Bu projeyle şöhret Ewan’a birkez daha göz kırptı ama bundan öteye gitmedi. Yine 1993 yılında Bill Forsyth’in ‘Being Human’ adlı filmine imza attı ve bu filmle Ewan kendini ilk kez beyaz perdede izleme şansını yakalamış oldu. Bu dönemde birçok işe imza attı ancak ilk kez dikkatleri üzerine çekmeye başladığı yapım Danny Boyle yönetmenliğinde rol aldığı ‘Shallow Grave” adlı film oldu. Ardındından başarılı yönetmen Peter Greenaway’in yönettiği ‘The Pillow Book’ adlı filmde rol aldı.
       

       Ve sonunda Boyle ile tekrar biraraya gelerek, onu dünya çapında bir şöhrete taşıyan ve ‘Shallow Grave’ üçlemesinin ikinci filmi olan ‘Trainspotting’de canlandırdığı, eroin bağımlısı hastalıklı ve çoğu zaman baygın Mark Renton karakteriyle bir anti-kahramanı günümüzün kahramanına dönüştürdü. Bu filmdeki performansıyla parlak yeteneğini kanıtlayan Ewan artık önüne sunulan farklı seçenekleri değerlendirme aşamasına geldi ve Hollywood’da kabul görmesini sağlayacak bir çok yapımda rol aldı.
       
       ‘Emma’, ‘Nightwatch’, ‘The Serpent’s Kiss’ gibi filmlerde rol aldıktan sonra tekrar yolu Danny Boyle ile kesişti ve 1997 yılında “A Life Less Ordinary” filminde Cameron Diaz ile birlikte rol aldı. Hollywood’daki her başarılı İngiliz oyuncu gibi o da geleneği sürdürerek farklı karakterleri İngiliz usülü bir performansla canlandırdı. ‘Velvet Goldmine’, ‘Star Wars Episode One: The Phantom Menace’ gibi yapıtlarla perspektifini genişleten aktörün ‘Moulin Rouge’ müzikalinde yer almasının nedeni de yine hem sahne deneyimine hem de çok sağlam referanslara sahip olmasıydı.
       

       Bu genç ve yakışıklı gencin tüm yaşamını sadece iş oluşturmuyor tabii ki. Ewan bir TV kanalında birlikte çalıştığı prodüksiyon tasarımcısı Eve Mavrakis ile 1995 yılında Fransa’da evlendi. Eve Fransız ve Ewan’dan birkaç yaş büyük. Çiftin 1996 yılında Clara Mathilde adında bir kızları dünyaya geldi. Hâlâ Londra’da yaşayan çift yakın zaman önce büyük bahçesi olan bir ev satın aldı. Bahçe ise minik Clara’nın arkadaşlarıyla oynayabilmesi için tasarlandı. Ailesine çok bağlı olan Ewan mümkün olan her koşulda hatta çoğu zaman çekim için gittiği yerlerde bile ailesiyle olmayı tercih ediyor.
       
       
AYRINTI:

       - Ewan’ın diğer tutkusu ise motosiklet. Kendine ait birkaç tane var ve bazen İngiltere’deki yarışlara da katılıyor.
       - Tam bir Oasis hayranı. Kendisi de şarkı söylemeye bayılıyor. ‘Velvet Goldmine’ ve ‘Moulin Rouge’ filmleri için farklı bir heyecan yaşamasının nedeni de bu.
       - Sık sık doğduğu yeri ve ailesinin ziyaret eden Ewan’ın erkek kardeşi İngiliz Kraliyet Havayollarında (RAF) pilotluk yapıyor.
       - Ewan eğitim aldığı okulda drama dersleri veriyor ve çeşitli sosyal kuruluşlarda aktif olarak çalışıyor.
       - En yakın arkadaşları olan Jude Law, Jonny Lee Miller, Sean Pertwee ve Sadie Frost ile birlikte kurdukları ‘Natural Nylon’ (Doğal Naylon) adlı prodüksiyon şirketinde Hollywood standartlarından uzak, bağımsız filmler için kafa patlatıyorlar.

       - Kariyerinin ilk dönemlerinde en yakın arkadaşı Jude Law ile birlikte aynı daireyi paylaşıyorlardı. İngiliz sinemasında patlama etkisi yapan ik aktör yakın zamana kadar (Ewan evlenmeden bir süre öncesine kadar) aynı daireyi paylaştılar.
       
       
       
MİNİ FİLMOGRAFİ:
       Moulin Rouge / 2001..... Christian
       Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike / 1999.....Obi-Wan Kenobi
       Velvet Goldmine / 1998.....Curt Wild
       Yıldızların Sesi / 1998..... Billy
       Olağanüstü Bir Hayat / 1997.....Robert Lewis
       Trainspotting / 1996.....Mark ‘Rent-boy’ Renton
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları