Home page
Haber Menüsü


“Irak da yeni bir savaş alanı olabilir”
Uluslararası Kriz Grubu (ICG) Direktörü Gareth Evans, “11 Eylül ile Irak arasında güçlü bir bağlantı gösterilemiyor. Ama, Irak’ın kitle imha araçlarını üretmesi de bir endişe yaratıyor. Irak da yeni bir savaş alanı olabilir” dedi.
İstanbul
AA
6 Kasım— ICG Direktörü ve Avustralya eski Dışişleri Bakanı Evans, kanıtlar ortaya çıkarsa, Washington da Irak sorunu ile ilgilenmeye karar verirse, bunun bölgedeki ülkeleri ve Türkiye’yi etkiyeceğini bildirdi.

   
 
       
    MSNBC News Abromowitz ve Solars'tan NTV'ye özel demeç
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ICG’nin faaliyetlerinin Türk kamuoyuna duyurulması amacıyla Çırağan Sarayı’nda düzenlenen basın toplantısının açılış konuşmasını ICG Yönetim ve Yüretme Kurulları Üyesi Ersin Arıoğlu yaptı. Arıoğlu, ICG’nin amacının oluşan hızlı değişimlerin yanı sıra siyasal, sosyal ve ekonomik belirsizliklerin de arttığı dünyada bu olumsuz etkilerin krize dönüşmesini önlemek veya en azından minimuma indirgeyebilmek için araştırmalar yapmak ve araştırma sonuçlarını dünya kamuoyuna ulaştırmak olduğunu söyledi.
       Daha sonra konuşan Evans, Türkiye’yi ziyaretleri sırasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz, Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüşme fırsatı bulduklarını ve bu yetkililere ICG’nin faaliyetlerini ve Türkiye açısından neler yapabileceklerini anlattıklarını kaydetti. Görüşmelerden olumlu sonuçlar aldıklarını dile getiren Evans, ICG’nin Ortadoğu’da terör konusunda varlığını hissettireceğini belirten Evans, kısa dönemde Afganistan’da yaşanan savaş, bu savaşın yansımaları, Irak’ın da operasyonda söz konusu olması durumunda nasıl bir sonuç alınacağı konularıyla ilgilendiklerini kaydetti.
       
IRAK’IN DURUMU
       İslamabad ve Amman’da kurulması planlanan iki ofisle coğrafi odaklanmayı oluşturmak üzere küresel terörizm konusunda geniş kapsamlı yeni bir proje başlatıldığına da değinen Evans, şunları kaydetti: “11 Eylül ile Irak arasında güçlü bir bağlantı gösterilemiyor. Ama, bir endişe var. Antraks (şarbon)... Irak’ın kitle imha araçlarını üretmesi de bir endişe yaratıyor. Siz, komşususunuz ve hala Körfez Krizi’nin sancılarını çekiyorsunuz. Kanıtlar ortaya çıkarsa, Washington da Irak sorunu ile ilgilenmeyi karar verirse bu bölgedeki ülkeler ve Türkiye etkilenecektir. Terör, küresel bir konudur. 11 Eylül olayları bunun altını önemle çizmektedir.”
       Evans, AGİT ile faaliyet alanlarının paralel olduğunu hatırlatan bir gazeteciye, kendilerinin özel ve bağımsız bir kuruluş olduğunu ve faaliyet özgürlüğüne sahip olduğunu kaydetti. Hatalı gördükleri konularda sert açıklamalarda bulunduklarını kaydeden Evans, “Özel ve bağımsız bir organizasyon olarak bu bizim gücümüz’ diye konuştu.
       Evans, bir gazetecinin “Ankara’da yaptığınız görüşmelerden aldığınız cevapların mükemmel olduğunu söylediniz. Irak’a olası saldırı konusunda nasıl bir görüş aldınız?” diye sorması üzerine, şöyle konuştu: “Biz, diplomaside bir kural olduğunu biliyoruz. Diğer tarafın size ne söylediğini basın toplantısında açıklayamazsınız. Ancak, genel olarak söylemek gerekirse, Irak ile ilgili bir sorun olduğu görüşü var. Irak da yeni bir savaş alanı olabilir. Gerçekten de Türkiye, Irak sorununun halledilmesine büyük ilgi duymaktadır. Ayrıca, görüşmelerde Afganistan ile ilgili iyi bir perspektif edindik. Diğer konularda da çok iyi görüşmeler yaptık.”
       
FİLİSTİN SORUNU
       ICG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, eski ABD Kongresi Üyesi Stephan Solarz ise İsrail’in Birleşmiş Milletler kararına uymadığının söylenmesi ve görüşünün sorulması üzerine, şunları kaydetti: “Hiç şüphe yok ki, Filistin sorunun çözülmesi barışa son derece önemli katkı olacaktır. Ancak, Filistin sorunu memnuniyet verici bir şekilde çözülse bile, devamlı olarak uluslararası terör tehdidini tamamen ortadan kaldırmaya yetmez. Uluslararası terör konusu İsrail ve Filistin arasındaki sorunun çok ötesine gidiyor. Ama, çabalar devam etmeli ve iki tarafta müzakere etmeli.”
       Daha sonra konuşan ICG Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari ise Ortadoğu’da barışçıl bir çözüm bulunabileceğine dikkati çekerek, krizin bütün demokratik devletleri işbirliğine davet etmesi dileğinde bulundu. Ahtisaari, ‘Umarız, krizden yeni ve daha güçlü bir dayanışma çıkar” dedi.
       ICG Yürütme Kurulü Üyesi ve ABD’nin Türkiye eski Büyükelçisi Morton Abromowitz ise Türk hükümeti yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde gösterilen ilgiden memnun olduklarını söyledi.
ICG
       1995 yılında kurulan ICG’nin amacı, dünyanın stabil olmayan bölgelerinde çıkma ihtimali olan veya halihazırda devam eden krizleri önlemeye katkıda bulunmak ve kitlesel şiddet ile insanlara verilen zararın önlenmesine yardımcı olmaya çalışmak olarak açıklanıyor. Verilen bilgiye göre, kuruluş bu amacı gerçekleştirmek amacıyla, kriz bölgelerinde ofisler açarken, uluslararası ve yerel uzman analizcilerin yardımıyla durumu inceliyor. Kuruluş 5 yıl içerisinde, Bosna Hersek konusunda yazdığı raporlar ile Dayton Barış Anlaşması’nın uygulanmasında katkıda bulunuyor. Merkez ofisi Brüksel’de olan ICG, Cezayir, Burundi, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kosova, Bosna, Arnavutluk’un aralarında olduğu 19 ülkede saha projeleri yürütüyor. Devletlerin, vakıfların, şirketlerin ve kişilerin yaptığı bağışlarla finanse edilen ICG’nin, 2001 yılı bütçesi 7 milyon doları aşıyor.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları