Home page
Haber Menüsü


Sanayiciler KDV indiriminde ısrarlı
Sanayiciler, Katma Değer Vergisi indiriminin derhal yapılmasını, gecikmenin durgunluğu ağırlaştıracağı görüşünde. Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, gecikmenin piyasaları durdurma noktasına getirdiğini söyledi.
Bursa
AA
3 Kasım— Beyaz eşya ve otomotiv sektörünün önde gelen üreticileri, KDV oranlarında öngörülen indirimdeki ertelemenin, iç piyasadaki durgunluğu daha da körüklediği görüşündeler. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Katma Değer Vergisi oranlarındaki indirim kararının yetkili ağızlar tarafından açıklanmasına rağmen, bu konudaki bekleme nedeniyle talebin ertelendiğini ve iç piyasanın hemen her sektör için durma aşamasına geldiğini söyledi. OSD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer de, üretimin durma noktasına geldiğini, stok eritmek için fabrikaların kapatıldığını kaydetti.

   
 
       
   
MSNBC News TOBB, KDV indiriminde ısrarlı
MSNBC News ATO: Ya erken seçim ya da revizyon
MSNBC News KDV indirimi tartışması alevlendi
MSNBC News Oral: KDV indirimi 2002'ye yansımayacak
MSNBC News Oral'dan KDV indirimine yeşil ışık
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
KARARSIZLIK GELİRLERİ DARBELİYOR
       Zorlu, fiyat tespitindeki belirsizliğin arttığını, Vestel ürünlerinin “KDV dahil broşürleri”ni dahi bastıramadıklarını ve bu dönemde üretimi sürdürenlerin sadece stoklarını artırdığını belirterek, “üretim yapıp, depolarımıza satıyoruz” ifadesini kullandı.
       Ekonomik kararlarda “kararsızlık” sergilemenin, devletin vergi gelirlerine de darbe vuracağını ifade eden Zorlu, şöyle konuştu:
       “Türkiye’de bir şey söyleniyor ama gereği yapılmıyor. KDV’de yaşanan da bu. Talep bekliyor. (Siz buzdolabı alacak olsanız, alır mısınız? Ya gereğini yapın ya da hiç açıklamayın kardeşim. Bu kararsızlık 10 kuruş kazanayım derken, 20 kuruş zarar ettirir. Çünkü, alacağınız KDV’yi de alamazsınız. Satılmayan malın KDV’si olmaz. Satamadım kardeşim, benden neyi alacaksınız? Almaya gelince var, vermeye gelince yok. Sırtında o kadar yük taşıyan reel sektöre bu reva mı?”
       Zorlu, iç talebin yüzde 20’lere gerilediğini ve reel sektörü ayakta tutan tek faaliyetin ihracat olduğunu kaydederek, “2500 bayim var, hepsi oturuyor. İhracat da olmasa fabrikaları kapat git...” dedi.
       “Kararsızlık, güvensizlik getirir” diyen Zorlu, bu iki kavramın da derin bir ekonomik kriz yaşayan Türkiye için son derece tehlikeli olduğuna dikkati çekti.
       
TEZER: TALEPLER BEKLİYOR
       Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer de, vergilerin indirileceğine yönelik açıklamaların olası talepleri beklentiye sevkettiğini söyledi.
       Tezer, ekonomik kriz nedeniyle bu yıl otomotiv ana ve yan sanayii kuruluşlarında üretimin durma aşamasına geldiğini, bazılarının aralıklarla üretime ara verdiğini ve böylece stokların eritilmeye çalışıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:
       “Bu dönemde nakit paraya ihtiyacı olan herkes inanılmaz indirimler yaptı. Yılbaşından bu yana fiyatlarda sadece yüzde 30 artış var. Mevcut fiyatlar maliyetin altında. Kamyonda da otobüste de otomobilde de böyle. Ancak, talep yine yok. Otomobil satışları ise yüzde 70-80 düştü. Bu süreçte bazı hükümet yetkililerinin vergilerin indirileceğine ilişkin açıklamaları da olası talepleri beklentiye sevketti. Türkiye’deki sorunların temelinde bir işin gereğinin yapılmaması vardır.”
       Tezer, hükümetin radikal tedbirler konusunda yaşanan deneyimlerden ders alması gerektiğini, ABD’de vergi ve faiz oranlarındaki indirim ile kamuoyuna güven telkin edildiğini dile getirerek, “Türkiye’de ise vergi o kadar kutsal, o kadar dokunulmaz ki; anayasa değişir, bizim otomotiv vergileri değişmez” ifadesini kullandı.
       İç pazar ile dış pazar dengesinin önemine işaret eden Tezer, şöyle devam etti:
       “Burada bizi korkutan bir olgu var. Otomobil için örnek vereyim, yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Bu çok iyi bir şey gibi görünüyor. Ama iç pazarın istikrarsızlığına dayandığı için kötü, riski büyük. İç pazarda güçlü değilseniz dış pazarda fiyat istikrarı sağlayamazsınız. Bu ne demek? Alıcı sizin iç pazar gücünüze bakar. Eğer, iç pazarda sıkıntınız varsa, daralma yaşıyorsanız, ürünlerinizin ihracat değerini alıcı sizinle tartışmaya başlar. Sizi psikolojik baskı altında tutmaya başlarlar. Bu sizde fiyat istikrarı endişesi yaratır. İhracatta, tartışılması gereken, bilinen ama açıklanmayan bir konu bu. İçerdeki istikrar çok önemli, hem devletin bekaası için önemli, hem de ihracatı sürdürülebilir hale getirmek için önemli. Bu nedenle vergiler, dolaylı olarak ihracatın sürdürülebilir olması için son derece önemli.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları