Home page
Haber Menüsü



 
 
20 milyonluklar 5 Kasım’da piyasada  
Merkez Bankası, 20 milyon liralık banknotları 5 Kasım’da dolaşıma sunarken, 100 bin liralık banknotları dolaşımdan kaldırıyor.  
   
Ankara
AA
 
    2 Kasım—  Merkez Bankası 20 milyon liralık banknotları 5 Kasım Pazartesi gününden itibaren tedavüle sunarken, 100 bin liralık banknotları dolaşımdan kaldırıyor. 20 milyon liralık banknotların tanıtımının yapıldığı basın toplantısında konuşma yapan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aykut Eksen, piyasada yükselen işlem hacmi nedeniyle 10 milyon liralık banknotların yetersiz hale geldiğini belirterek, “20 milyon liralık banknotları tedavüle çıkarmak teknik olarak zorunlu hale gelmişti” diye konuştu.  

   
 
       
   
MSNBC News 20 milyonluk banknot geliyor
MSNBC News Döviz rezervi 249 milyon $ azaldı
MSNBC News Son iki ayda 19.5 katrilyon ödeme
MSNBC News Merkez, Kasım'da 400 milyon dolar satacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yeni banknotun arka yüzünde Efes Antik Kenti’nin resmi, ön yüzünde ise Atatürk portresi yer alıyor.
       
Enflasyon hedeflemesine erteleme

       Merkez Bankası İdare Merkezi’nin konuya ilişkin duyurusu, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Duyuruya göre Merkez Bankası, 1211 Sayılı Kanunu’nun verdiği yetkiye dayanarak 5 Kasım 2001 tarihinde E7 Emisyon grubu içinde dolaşıma 20 milyon Türk Liralık banknot çıkarmayı, 100 bin liralık banknotları da dolaşımdan kaldırmayı kararlaştırdı.
       Dolaşıma çıkarılacak 20 milyon liralık banknot, 76x162 milimetre boyutunda, yeşil rengin hakim olduğu ve diğer renk karışımlarından oluşacak.
20 milyon liralık banknotların arka yüzü

       
BANKNOTUN ÖZELLİKLERİ
       Banknotun ön yüzünde, sağ tarafından Atatürk’ün cepheden bir portresi, portrenin sol tarafından dünya ve ağzında zeytin dalı taşıyan güvercin motifi ile portrenin sağ alt tarafındaki alanda banknota değişik açılardan bakıldığında, altın sarısından yeşile doğru renk değiştiren özel mürekkeple basılmış oval motif bulunuyor.
        Atatürk portresinin solunda gümüşi çizgilerden oluşan pencereli emniyet şeriti yer alıyor. Üzerinde mikro harflerle her iki taraftan okunabilen “TCMB” harfleri tekrarlanıp, banknot ışığa tutulduğunda emniyet şeridi düz bir hat şeklinde görülüyor.
       Portrenin altında alt kenara paralel giyoş desenli bin bant, bu bandın sağında kahverengi ve yeşil giyoş bir motif bulunuyor. Bu motifin ortasında, banknot yatay konumda göz hizasında ışığa doğru tutulduğunda “TC” harflerinin gizli görüntüsü görünüyor.
       Banknotun nonimal değeri olan 20 milyon rakamı, banknotun sağ üst ve sol alt kenarlarında yeşil ve kahverengi, ilk iki rakamı büyük, son üç rakamı açık renkte basılı olarak bulunuyor.
       Bu rakamların ve sağ üst taraftaki nonimal değerin bulunduğu bant içinde, “YİRMİ MİLYON TL” ibaresi dünya haritasının enlem ve boylarında ise “TCMB” harfleri tekrarlanarak mikro yazı olarak yer alıyor.
       
ARKA YÜZÜ NASIL?
       Banknotun sol üst kenarında kahverengi basılı “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” yazısı, altında Efes antik kentinden bir görünüm ve bu görünümün sağ alt kenarında yeşil mini harflerle, “Efes Antik Kenti-Selçuk” ibaresi yer alıyor. Ayrıca banknot kağıdının içinde, ultraviyole ışık altında mavi ve kırmızı yansıma veren kılcal lifler bulunuyor. Tedavüle çıkarılan 20 milyon liralık banknota ait afiş ve broşürler, Merkez Bankası ve diğer banka şubelerinden görülebilecek.
       
100 BİN LİRALIK BANKNOTLAR ÇEKİLİYOR
       Bu arada duyuruya göre, 100 bin liralık banknotların tedavül mecburiyeti süresi 4 Kasım 2001 günü sona erecek. 5 Kasım 2001 tarihinde işlemeye başlayacağı 10 yıllık kanuni zaman aşımı süresi ise 4 Kasım 2011 günü mesai saati sonuna kadar devam edecek.
       Ayrıca 10 yıllık kanuni zaman aşımı süresince 100 bin liralık banknotlar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gişelerinde ve Merkez Bankası şubesi bulunmayan yerlerde Ziraat Bankası gişelerinde değiştirilecek, 5 Kasım 2011 gününden itibaren ise kıymetini tamamen yitirecek.
       
KAZGAN: OKUR YAZARLARIN DAHİ KAFASI KARIŞIYOR
       Bilgi Üniversitesi Araştırma Merkezi Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gülten Kazgan, TL’den mutlaka sıfır atılması gerektiğini belirterek, “Artık okur yazarların dahi sıfırlardan kafaları karışmaya başladı” dedi.
       Kazgan, Pazartesi günü tedavüle çıkacak 20 milyon liralık yeni kupürlere ilişkin A.A muhabirine yaptığı açıklamada, “Enflasyon öyle hızla sürüp gidiyor ki artık 10 milyon liralık banknotlar en büyük para birimi olarak yavaş yavaş anlamını yitirmeye başladı. Banknot niteliğindeki paralar küçük paraya dönüştü” dedi.
       20 milyon liralık banknotların çıkmasının enflasyonun bir sonucu olduğuna işaret eden Kazgan, Türk Lirası’ndan mutlaka sıfır atılması gerektiğini savundu.
       Gülten Kazgan, “Artık okur yazarların dahi sıfırlardan kafaları karışmaya başladı. 3 sıfır da yetmeyecek 6 sıfır atılacak” diye konuştu.
       İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esfender Korkmaz da, yaptığı değerlendirmede, 20 milyon liralık banknot basmak yerine, paradan 6 sıfır atılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Korkmaz, 20 milyonluk banknotun çıkmasının, satın alma gücünü reel olarak değiştirmeyeceğini, ancak psikolojik olarak paranın değer kaymetmesi ve kağıt muamelesi görmesi gibi problemler getireceğini kaydetti. Prof. Dr. Korkmaz, “Biz zamanında, Yugoslav Dinarını, Yunan Drahmisini sadece sıfırı bol olması nedeniyle kınardık. Şimdi, aynı iş bizim başımıza geldi. Dünyada, en çok sıfırı olan para bizimki oldu” dedi. Bu kadar çok sıfır bulunan bir parayı taşımanın zorluk yarattığını, insanları rahatsız ettiğini belirten Prof. Dr. Korkmaz, insanların bol sıfırlı parayı taşımak yerine doları tercih ettiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Korkmaz, “Sıfır atılması hem işleri kolaylaştırır, hem maliyetleri düşürür hem de psikolojik olarak paranın değerini artırır. Yarın, teknik olarak daha büyük paralar basmak gerekecek. Bu işin sonu yok. İşin sonu, paradan sıfır atmaktır” şeklinde konuştu.
       
TÜRK BANKNOTLARININ KISA TARİHÇESİ
       20 milyon liralık banknotların tedavüle girmesiyle, 1927 yılında basılan mor binliklerden bugüne banknotlara tam 6 sıfır eklenmiş olacak. Pazartesi günü piyasaya çıkacak, yeşil 20 milyonluklar o mor binliklerin tam 20 bin katı.
       1927 yılında ilk mor binlikler basıldığında Başbakan İsmet İnönü’ydü. Mor binklikler o kadar değerliydi ki her cüzdana girmedi. Mor binliklerin iktidarı çok uzun sürdü. Tam 54 yıl piyasanın en büyük parası oldu.
       1981 yılına gelindiğinde artık bin liralık banknotlar piyasada çok fazlalaşmıştı. 5 bin liralık banknotlar basıldı. 5 bin liraların iktidarı kısa sürdü, hemen ertesi yıl 10 bin liralar piyasaya çıktı.
       1991 yılına gelindiğinde 100 bin liralar hayata geçti. Sonra banknotlardaki sıfırlar ve rakamların artışı daha da hızlandı. 1992’de 250 bin liralıklar, 93’te 500 bin liralıklar, 94’te 1 milyonluklar piyasaya çıktı.
       1997 yılında 5 milyonluklar piyasaya girdi, ancak sadece 2 yıl tahtta kalabildi, 1999’da da pazartesiye kadar hakimiyetini sürdürecek olan 10 milyonluk banknotlar basıldı.
       Hangi banknot ne zaman piyasaya çıktı?
* 1.000 TL: 1927
* 5.000 TL: 1981
* 10.000 TL: 1982
* 20.000 TL: 1988
* 50.000 TL: 1989
* 100.000 TL: 1991
* 250.000 TL: 1992
* 500.000 TL: 1993
* 1.000.000 TL: 1994
* 5.000.000 TL: 1997
* 10.000.000 TL: 1999
* 20.000.000 TL: 2001
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları