Home page
Haber Menüsü


Borsalar, Arjantin paniğiyle düşüşte
Arjantin’in borçlarını ödeyemeyecebileceğine ilişkin endişelerin güçlenmesi, tüm borsalarda satış getirdi. Dow Jones Endeksi yüzde 2.9 gerilerken, Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 1’i aştı.
Frankfurt/New York/Tokyo
CNBC-E
30 Ekim— Arjantin’in dış borçlarını ödeyemeyebileceği endişelerinin güçlenmesi, dünya borsalarında satışa neden oluyor. 21 Eylül’den bu yana yükselen Avrupa borsalarında dün başlayan sert düşüş GKN, Degussa ve Serono’nun kar uyarıları üzerine bugün de devam ediyor. Arjantin’in 38 milyar dolarlık tahvil cinsinden borcunun yeniden yapılandırılacağı yolundaki haberler de Latin Amerika’da faaliyet gösteren en büyük banka İspanyol Santander’in ve yine telekom şirketi Telefonica’nın hisselerini düşürüyor.

   
 
       
   
MSNBC News Arjantin, borç takası hazırlığında
MSNBC News Pentagon ihalesi Lockheed Martin'in
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Satışlarda telekom sektörü hisseleri de etkili olurken, Avrupa’nın en büyük 50 şirketini kapsayan Dow Jones Europe Stoxx 50 Endeksi yüzde 2.1 gerileyerek 3424.35 puana indi. Nokia hisseleri yüzde 6.1 gerilerken, Alcatel hisseleri yüzde 6.6 ve Siemens hisseleri yüzde 5.7 geriledi.
       Londra Borsası’nda FTSE 100 Endeksi saat 15:50 itibariyle yüzde 1.28 gerileyerek 5021 puana inerken, Paris Borsası’nda CAC 40 Endeksi yüzde 2.2 kayıpla 4286.69 puana ve Frankfurt Borsası’nda DAX Endeksi yüzde 2.4 kayıpla 4547.91 puana geriledi.
       
ELEKTRONİK ÜRETİCİLERİNİN ZARARI BÜYÜK
       Japonya’nın en büyük elektronik alet üreticisi Hitachi, 30 Eylül’de sona eren yarı yılda 906. 1 milyon dolarlık net zarar açıkladı. Şirket, zarar etmesine, tüm dünyadaki çip talebinin düşmesinin neden olduğunu belirtti. Bu yıl içerisinde işgücü kısıntılarını artırabileceğini de açıklayan Hitachi, bu mali yıl için yapmış olduğu gelir tahminlerini düşürdü ve faaliyet zararı etmeyi beklediğini bildirdi.
       Dünyanın en büyük elektronik ev aletleri üreticisi Matsushita Electric de, ikinci mali çeyrekte 50.1 milyar yen, yani yaklaşık 411 milyon dolar zarar etti. Panasonic markasını üreten Matsushita, geçen yılın aynı döneminde 42 milyar yen kar etmişti. Hisse senedi bu yıl yüzde 47 değer kaybeden Matsushita, bu mali yıl iş gücünün yüzde 3’ünü erken emeklilik yoluyla işten çıkaracağını açıkladı. Böylece 8 bin çalışanının işine son verecek olan matsushıta, bugüne dek, rakiplerinin tersine, işten çıkarma yoluna gitmemişti.
       Japon Mitsubishi Electric de, mali yılın ilk yarısında net karının yüzde 97.8 oranında düştüğünü ve global talepte düşüşün aynı şekilde devam etmesi durumunda şirketin çok daha zor bir döneme gireceği konusunda uyarıda bulundu. Mitsubishi Electric’in yılın ilk yarısında net karı, geçen yıl aynı dönemde 75.8 milyar yenden, yüzde 98.7 oranında düşerek 1.7 milyar yene (14 milyon dolar) geriledi.
       
WALL STREET’TE SERT DÜŞÜŞ
       Arjantin’in dış borçlarını ödeyemeyebileceği endişelerinin güçlenmesi, Wall Street’te sert düşüşe neden oldu. Dow Jones Sanayi Endeksi 11 Eylül’deki saldırıdan bu yana en hızlı düşüşünü göstererek yüzde 2.9 geriledi. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq’da ise gerileme yüzde 3.93 oldu.
       Krizin derinleştiği Arjantin’de, hükümet 38 milyar dolarlık tahvilin daha düşük faizli ve daha uzun vadeli tahvillerle değiştirilmesi için yatırım bankası Merill Lynch’in çalışmaya başlayacağını açıklaması; Wall Street analistlerinin Arjantin’in borçlarını ödeyemeceği endişelerini güçlendirdi.
       Bunun yanısıra havacılık devi Boeing’in, savunma tarihinin en büyük ihalesi niteliğindeki 200 milyar dolarlık savaş uçağı ihalesini Lockheed Martin’e kaptırması ve şarbon vakalarının artması da satışları hızlandırdı.
       Dow Jones Sanayi Endeksi, Boeing liderliğinde yüzde 2.9 değer kaybederek 9.270 puandan kapanırken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 3.9’luk düşüşle 1.700 puanla tamamladı. S&P 500 Endeksi ise yüzde 2.38 kayıpla 1.078 puana indi.
       
ASYA BORSALARI DA GERİLEDİ
       Wall Street satışla günü kapatması Tokyo Borsası’nı da olumsuz etkiledi. Borsa, daha önce yükselişin başını çeken teknoloji hisseleri liderliğinde düştü. Tokyo Nikkei 225 Endeksi Sony liderliğinde yüzde 0.94 kayıpla 10512.80 puandan kapandı.
       Arjantin’in borçlarını ödeyemeyeceği endişesi, Hong Kong borsasının, bankacılık devi HSBC liderliğinde düşmesine neden oldu. Hang Seng Endeksi yüzde 0.47 kayıpla 10129.90 puana indi.
       Gelişmekte olan piyasalardan Arjantin’de Endeks yüzde 8.67 kayıpla 220 puana inerken, Brezilya Borsası’nda endeks yüzde 3.43 kayıpla 11.377 puana geriledi. Rusya’da ise Moskova Borsası’nda endeks yüzde 1.59 artışla 361 puana çıkarken, İsrail’in Tel-Aviv Borsası’nda endeks yüzde 0.53 artışla 375 puandan kapandı.
       
EURO DOLAR KARŞISINDA YATAY
       Amerikan ekonomisindeki yavaşlamanın devam edeceği endişeleri doların uzun süre Euro karşısında değer kaybetmesine neden olmuştu. Ancak daha sonra değer kaybedip ucuzlayan dolara gelen alımlarla, Euro/dolar paritesi yatay seyire geçti. Japonya’da giderek kötüleşmekte olan ekonomik koşullarla ilgili endişeler yeni olumsuz yönde etkiliyor.
       Diğer yandan, Arjantin’in borçlarını ödeyemeyeceği endişeleri ve Afganistan’da devam eden savaş ise, doları, yen karşısında baskı altında tutuyor. Dolar/yen paritesi dar bir bantta yatay seyrediyor. Dolar yen paritesi 121.78 yende bulunurken, Euro dolar paritesi 90.66 düzeyinde seyrediyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları